Ακόμα μία θετική εμφάνιση πραγματοποίησε η Εθνική μας ομάδα στο τουρνουά “Ακρόπολις”, αυτή τη στιγμή κόντρα στη Λιθουανία, την οποία κέρδισε με 80-62, αναγκάζοντάς τη στην πρώτη φετινή της ήττα στα φιλικά προετοιμασίας. Η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι είχε για ακόμα μία φορά πολύ καλές συνεργασίες στην επίθεση (19 ασσσίστ), ενώ έπαιξε και εξαιρετική ομαδική άμυνα κρατώντας χαμηλά στο σκορ τη Λιθουανία.

Εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Γιώργος Πρίντεζης με 23 πόντους και πολύ καλά ποσοστά ευστοχίας, ενώ σε ακόμα ένα παιχνίδι ο Βασίλης Σπανούλης (12π, 7ας) ήταν… άψογος οργανωτικά δίνοντας ιδανικό ρυθμό στην ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι. Από την ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας, ο οποίος δοκίμασε διάφορα σχήματα σήμερα δίνοντας λίγο χρόνο συμμετοχής στον Λίνας Κλέιζα, πρώτος σκόρερ ήταν ο Καλνιέτις (13π).

Η Εθνική ομάδα ξεκίνησε με τους Μπράμο και Σπανούλη στην περιφέρεια με τον πρώτο μάλιστα να είναι αυτός, ο οποίος ανέλαβε να κατεβάσει τη μπάλα, ενώ ο Αντρέα Τρινκιέρι απέναντι στα ψηλά κορμιά της Λιθουανίας ξεκίνησε τον Γιάννη Μπορούση για να ελέγξει τα ριμπάουντ. Από την άλλη, ο Γιόνας Καζλάουσκας προτίμησε να αφήσει εκτός 12άδας έναν από τους καλύτερους παίκτες του στο χθεσινό παιχνίδι, τον Ντάριο Λαβρίνοβιτς, ξεκινώντας τον αγώνα με τον Γιαφτόκας.

Η Εθνική πραγματοποίησε πολύ καλό ξεκίνημα παίρνοντας τον έλεγχο του αγώνα με τον Βασίλη Σπανούλη να έχει για ακόμα μία φορά οργανωτικό ρόλο, διαβάζοντας τις αδυναμίες της αντίπαλης άμυνας και μοιράζοντας εξαιρετικά τη μπάλα στους συμπαίκτες του. Οι Πρίντεζης και Μπουρούσης ήταν οι κύριοι αποδέκτες των πολύ καλών συνεργασιών επιθετικά της Εθνική μας και δύο από τους βασικούς λόγους που το πρώτο δεκάλεπτο μας βρήκε προηγούμενους.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Στράτος Περπέρογλου πέρασε στο παιχνίδι κι οι συμπαίκτες του φρόντισαν να του πασάρουν τη μπάλα στο λόου πόστ, ενώ η άμυνα του Ίαν Βουγιούκα πάνω στον Βαλαντσιούνας ήταν εξαιρετική δημιουργώντας του αρκετά προβλήματα. 

Σε αυτό το διάστημα η ομάδα του Τρινκιέρι είχε τον πλήρη έλεγχο των ριμπάουντ, εννιά ασσίστ και δύο λάθη, με μοναδικό αρνητικό στοιχείο το πολύ κακό ποσοστό στα τρίποντα (15%) για ακόμα έναν αγώνα. Το αποτέλεσμα ήταν η διαφορά να εκτοξευθεί στους 17 πόντους (33-16) τέσσερα λεπτά πριν από το τέλος του ημιχρόνου.

Η είσοδος όμως του Λίνα Κλέιζα στο παρκέ σε συνδυασμό με την άμυνα ζώνης του Γιόνας Καζλάουσκας έφερε την επιστροφή της Λιθουανίας στο παιχνίδι και το ημίχρονο να βρίσκει τις δύο ομάδες κοντά στο σκορ.

Στο δεύτερο μέρος η Λιθουανία προσπάθησε να πλησιάσει ακόμα περισσότερο παίζοντας άμυνα ζώνης και το κατάφερε μειώνοντας μέχρι και τους 4 πόντους βρίσκοντας για ένα μικρό διάστημα μέσα από την άμυνά της ρυθμό και στην επίθεση.

Οι παίκτες του Αντρέα Τρινκιέρι όμως μετά το τάιμ άουτ του Ιταλού τεχνικού κατάφεραν να βρουν λύσεις απέναντι στην άμυνα της Λιθουανίας χάρη στον επιθετικό οίστρο του Γιώργου Πρίντεζη, ο οποίος σκόραρε συνεχώς τόσο στο σετ παιχνίδι όσο και στον αιφνιδιασμό στέλνοντας ξανά τη διαφορά στους 10 πόντους.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο οι παίκτες του Καζλάουσκας έκαναν την ύστατη προσπάθεια να γυρίσουν τον αγώνα με τον Καλνιέτις να δίνει πολλές λύσεις επιθετικά και να ρίχνει ξανά τη διαφορά στους 4 πόντους. Η Εθνική όμως απάντησε γρήγορα με ένα μικρό σερί και κάπου εκεί ο αγώνας τελείωσε φτάνονταςς στο τελικό 80-62.

Τα δεκάλεπτα: 20-13, 39-31, 60-51, 80-62.

Ελλάδα (Τρινκέρι): Μπουρούσης 9 (5ριμπ.), Ζήσης 9, Σπανούλης 12, Περπέρογλου 4, Φώτσης 2, Παπανικολάου 7(1), Μαυροκεφαλίδης 6, Βουγιούκας 6, Καϊμακόγλου 2, Μπράμος, Πρίντεζης 23(1τρ, 5ριμπ.), Σλούκας.

Λιθουανία (Καζλάουσκας): Πότσιους 11, Καλνιέτις 13, Ματσιούλις 9, Σεϊμπούτις 2, Κλέιζα 7, Λαβρίνοβιτς, Γιαβτόκας 4, Βαλαντσιούνας, Σιζάουσκας 1, Κουζμίνσκας 3, Μοτιεγιούνας 6.