Το πρώτο… “μπαμ” του Ευρωμπάσκετ πραγματοποίησε η Φινλανδία στον όμιλο της Εθνικής μας ομάδας, καθώς επικράτησε των Τούρκων με 61-55. Η ομάδα του Χένρικ Ντέτμαν, η οποία εκμεταλλεύτηκε τη νευρικότητα και την αστοχία των παικτών της Τουρκία, πέτυχε μία σπουδαία νίκη χάρη στην εξαιρετική της άμυνα και στα 40 λεπτά του παιχνιδιού.

Κορυφαίος για τους νικητές ήταν ο παίκτης της Χίμκι, Πέτερι Κόπονεν, ο οποίος πέτυχε 12 πόντους, μάζεψε 9 ριμπάουντ και μοίρασε 3 ασσίστ. Πολύ καλή εμφάνιση κι από τους Χαφ (8π, 5ρ) και Σαλίν (12π, 4ρ). Από την Τουρκία, η οποία στο δεύτερο μέρος λίγο έλλειψε να γυρίσει τον αγώνα, προσπάθησαν οι Αρσλάν (12π, 4ρ) και Γκονλούμ (11π, 7ρ) αλλά δεν έφταναν ώστε να έρθει η νίκη.

Η Φινλανδία ξεκίνησε πολύ δυνατά την αναμέτρηση ελέγχοντας τον ρυθμό κι έχοντας σταθερά το προβάδισμα. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα του Τάνιεβιτς ξεκίνησε πολύ νωθρά τον αγώνα και με τραγικά ποσοστά ευστοχία στα πρώτα 20 λεπτά του αγώνα. Συγκεκριμένα οι Τούρκοι είχαν μόλις 19% στις βολές, 25% στα δίποντα και 9% στα τρίποντα! Το αποτέλεσμα ήταν η Φινλανδία να πάει στα αποδυτήρια με διψήφια διαφορά πόντων.

Στο δεύτερο μέρος η διαφορά ανέβηκε ακόμα περισσότερο φτάνοντας ακόμα και τους 18 πόντους στα μισά της τρίτης περιόδου. Εκείνη τη στιγμή λίγο η χαλάρωση της Φινλανδία και λίγο η αφύπνιση των Τούρκων λίγο έλλειψε να φέρει τη μεγάλη ανατροπή, καθώς η γειτονική ώρα πλησίασε σε απόσταση βολής, αλλά ο Χέντο Τούρκογλου αστόχησε στο καθοριστικότερο σουτ του παιχνιδιού 24 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του αγώνα και με τη διαφορά στους 3 πόντους.

Σπουδαία νίκη για την ομάδα του Ντέτμαν, η οποία ξεκινάει με το… δεξί τις υποχρεώσεις της στο Ευρωμπάσκετ και λέον βλέπει με άλλον αερα τη συνέχεια του τουρνουά. Κακή ήττα για τους Τούρκους, οι οποίοι έκαναν τη… γκέλα με το καλημέρα, χάνοντας από μία ομάδα που θεωρητικά ήταν στα μέτρα τους κι από τους πιο εύκολους αντιπάλους του ομίλου.

Τα δεκάλεπτα: 8-10, 19-32, 38-49, 55-61.
Τουρκία (Τάνιεβιτς): Μπαλμπάι, Πρέλτζιτς 7(1), Γκιουλέρ, Ιλιασόβα 3(1), Ερντέν 8, Τσετίν 2, Σαβάς, Γκονλούμ 11, Αρσλάν 12(2), Ασίκ 4, Τούρκογλου 8(1).
Φινλανδία (Ντέτμαν): Κοϊβίστο, Μουούρινεν 6, Χαφ 8(1), Λι 3, Σαλίν 12(3), Κόττι 2, Κόπονεν 12(2), Χάανπα 9(3), Μότολα 6(1), Άχονεν, Ράνικο 3(1).