Η Basket League βρίσκεται στα «κόκκινα» αφού ακόμα κι αν ολοκληρωθεί ομαλά (το πιθανότερο σενάριο) ουδείς μπορεί να εκτιμήσει τη ζημιά που θα υπάρξει στις ομάδες. Δεν είναι λίγες αυτές που αντιμετωπίζουν σοβαρή οικονομική στενότητα, χρήματα δεν προβλέπονται από κάπου και τα «φέσια» θα πάνε σύννεφο.

Και βέβαια θα πρέπει να εκτιμήσουμε όλες τις καταστάσεις. Και σε πρώτη φάση θα πρέπει να προσπαθήσουμε και να δώσουμε ερμηνεία στη στάση του προέδρου του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλη Γαλατσόπουλου, ο οποίος ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα σχετικά με το STOP στην εισροή χρημάτων από τη φορολογία του στοιχήματος στις ΚΑΕ.

Ακόμα κι αν τα λόγια τα… παίρνει ο αέρας, δεν είναι και τόσο απλό το ζήτημα. Όταν ο ίδιος ο πρόεδρος έχει κάνει επίσημες εξαγγελίες μοιράζοντας εκατομμύρια ως άλλος σεϊχης που μοίραζε ρολόγια με χαρακτηριστική ευκολία, τότε έχουμε θέμα.

«Ο πρόεδρος, πρέπει να φροντίζει για το καλό των ομάδων και το πως θα γίνει καλύτερη η Λίγκα» είχε πει τότε στον Ρ/Σ Metropolis της Θεσσαλονίκης, ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σωστό αν και το ζητούμενο είναι κατά πόσο δικαιολογείται από τις κουβέντες που ακολούθησαν και κατά πόσο έγιναν πράξη.

Τι είχε πει λοιπόν ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ;

«Στο μπάσκετ, θα μπαίνουν στα ταμεία κάθε χρόνο 7,5 εκατ. ευρώ, συν ένα ακόμα ποσό για τις ομάδες που αγωνίζονται στην Ευρώπη. Κάθε ΚΑΕ θα παίρνει 230 χιλιάδες σαν προκαταβολή, διότι το 7% θα πηγαίνει στην Λίγκα.

Το ποσό των 3 εκατομμυρίων είναι μια πρώτη προκαταβολή, το συνολικό ποσό, έχει υπολογισθεί στα 7,5 εκατομμύρια, δηλαδή 600 χιλιάδες κάθε ομάδα. Η αναλογία αυτή, βγαίνει μέσα από στοιχεία.

Πιστεύω, είναι ιστορική απόφαση, διότι υπάρχει πλέον χρηματοδότηση και του επαγγελματικού αλλά και του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Θα αλλάξει το επίπεδο των ομάδων και ο ανταγωνισμός»

Όντως έτσι όπως τα έλεγε ο Γαλατσόπουλος στις 24 Μαρτίου του 2021 φαινόταν μια ιστορική απόφαση. Και μια καλύτερη Λίγκα φυσικά αφού λεφτά υπήρχαν (ο πρόεδρος έλεγε και για μερικά εκατομμύρια ακόμα στις ομάδες με ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μιλάμε για ευμάρεια όχι αστεία) και όλα έδειχναν τόσο όμορφα.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο ας δούμε τι έχει γίνει:

-Οι ομάδες έχουν πάρει αυτό που έλεγε «προκαταβολή» ο Γαλατσόπουλος. Μόνο που είναι το τελικό ποσό!

-Άλλα χρήματα δεν προβλέπονται πριν από το καλοκαίρι του 2023.

-Οι ομάδες με ευρωπαϊκή συμμετοχή την περίοδο 2021-2022 δεν πήραν (και ούτε προβλέπεται) ούτε σεντ.

-Φυσικά 600 χιλιάδες δεν είδαν ούτε στα όνειρά τους.

-Και ο ΕΣΑΚΕ πήρε και το 7% από κάθε ΚΑΕ (που θα πλούτιζε) κι αυτή τη στιγμή όποιος το ζητήσει πίσω αυτό το ποσό δε θα έχει και πολύ άδικο.

Επί της ουσίας έχουμε μπροστά μας μια κλασική περίπτωση προέδρου που είχε πει ΕΠΙΣΗΜΑ κάποια πράγματα, τα οποία ούτε έγιναν ούτε και προβλέπεται να γίνουν.

Οπότε ο Γαλατσόπουλος θα πρέπει να εξηγήσει τα εξής:

Δεν κατάλαβε καλά πόσα χρήματα θα έπαιρνε η κάθε ομάδα;

Είπε υπερβολές (άρα όχι αληθινά στοιχεία) στις ομάδες;

Τον εξαπάτησαν κι άλλα του είχαν πει ενώ άλλα κάνουν;

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ και πραγματικά προκαλεί ερωτηματικά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την κατάσταση. Μόνο και μόνο από ευθιξία θα έπρεπε να έχει ήδη θέσει στη διάθεση του ΔΣ την παραίτησή του.

Στο κάτω- κάτω όπως αποδείχθηκε (σε πολλές περιπτώσεις) δεν έχει και τόσο μεγάλη επίδραση στο πρωτάθλημα.

Κι όταν έχουν συμβεί όλα τα παραπάνω, τότε τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα