Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του basketblog.gr, o Προμηθέας Πατρών βρισκόταν ήδη από χθες πολύ κοντά στην απόκτηση του Isaiah Miles, στόχο και του Περιστερίου φέτος, ο οποίος μέχρι πρότινος αγωνιζόταν υπό τις οδηγίες του Στέφανου Δέδα στο Ισραήλ και την Hapoel Holon.

Ο Αμερικανός Forward έρχεται για να ανεβάσει επίπεδο τον οργανισμό του Βαγγέλη Λιόλιου και να τον ωθήσει αυτόματα σε μια καλύτερη και πιο βαθιά πορεία σε Ελλάδα και EuroCup.

Τι προσφέρει λοιπόν, ο Miles στον Προμηθέα;

 

1) Ενίσχυση στα αδύναμα φτερά

 

Ο Προμηθέας ξεκίνησε κάπως άγαρμπα πριν από μερικούς μήνες το χτίσιμο της νέας ομάδας του, αφού τόσο οι αποχωρήσεις πολλών παικτών όσο και η φυγή του Μάκη Γιατρά έπειτα από σωρεία ετών στον πάγκο του οργανισμού δε μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα ξεκάθαρο τοπίο αναγκών και ζήτησης.

Το πρώτο μέλημα φάνηκε να είναι η ενίσχυση των guards και των shot creators της περιφέρειας, με τα φτερά να περνούν σε δεύτερη μοίρα μέχρι και πριν από μερικές μέρες.
Τότε, η αχαϊκή αρμάδα απέκτησε μέσα σε λίγες στιγμές τους Νίκο Ρογλαβόπουλο και Loic Schwartz, με τον Miles όμως να αποτελεί μια σαφώς ανώτερη επιλογή, που εκτοξεύει το όποιο potential.

Ο απόφοιτος του Saint Joseph’s ήταν ήδη από τα κολεγιακά του χρόνια ένας forward που αγκάλιαζε τόσο το 3 όσο και το 4, ενώ ταυτόχρονα είχε το μπασκετικό IQ και τα fundamentals για να δώσει καίριες λύσεις σε οποιοδήποτε σύνολο.

Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να είναι ένας από τους πλέον σύγχρονους επιθετικά wings στα πέρατα της Ευρώπης, αφού οι 7 από τις 9 επιθέσεις του πέρυσι προέρχονταν από μακρινή απόσταση -46% ευστοχία- ανοίγοντας έτσι άρδην το γήπεδο για τους συμπαίκτες του, κάτι που στον Προμηθέα θα είναι άκρως σημαντικό με ταχύτατους δημιουργούς δίπλα του όπως οι Γκίκας, Gaddy και Ray.

Την ίδια στιγμή που είναι “φονικός” σουτέρ έχει την ευχέρεια να είναι εξαιρετικά αποδοτικός (13 πόντοι, 9 επιθέσεις, 1 λάθος) με αρκετά χαμηλό USG% (18%) -ειδικότερα για ένα μέτριο πρωτάθλημα- κάτι που φυσικά εφάπτεται άρτια με κάθε σταρ στον κόσμο και τον μετατρέπει αυτόματα σε αναλώσιμο μπασκετικό ον για πολλά περιβάλλοντα.

 

 

Επιπρόσθετα, και όσον αφορά το αμυντικό πλαίσιο, αποδεικνύει περίτρανα πως είναι ένας αθλητής που αγαπάει και κατανοεί τον ρόλο του, αυτόν του 3nD, αφού διαθέτει απαράμιλλη όρεξη στα μετόπισθεν (1.5 αθροιστικά κλεψίματα και τάπες πέρυσι) και δε φοβάται να θυσιάζει συνεχώς το αθλητικό κορμί του (3 φάουλ).

Μέχρι πρότινος, όχι μονάχα ο Προμηθέας αλλά και η έντονη πλειοψηφία της Basket League δεν είχε την ευχέρεια να διαθέτει έναν τόσο καλό -έστω για τα δεδομένα του BCL και του Ισραήλ– wing, που μπορεί να κάνει πολλά σε κάθε μήκος και πλάτος του παρκέ, βοηθώντας άρτια και τους γύρω του.

Ουσιαστικά, είναι αθλητής νίκης και όχι αθλητής στατιστικής.
Και αυτό είναι το βέλτιστο για παν οργανισμό!

 

2) Μέγεθος

 

Ο Προμηθέας εδώ και χρόνια μας είχε συνηθίσει σε σχήματα με υψηλόσωμα guards/ forwards, σε μια τακτική κυρίως στροφή που έθεσε ο Coach Γιατράς, θυσιάζοντας το range στην επίθεση για να έχει περισσότερα αμυντικογενή και αθλητικά πλεονεκτήματα.
Και ο Miles είναι ο forward που ονειρεύεται κάθε προπονητής με την προσέγγιση του Έλληνα τεχνικού, και ακόμα καλύτερος φυσικά, αν ληφθεί υπόψη το shooting ένστικτό του!

Ο γεννημένος στη Βαλτιμόρη wing έχει τρομερό size (2.03) και πολύ δυνατό κορμό, φυσικά προσόντα που του χαρίζουν την ευχέρεια να δίνει πολλές και σημαντικές βοήθειες σε ζωτικά για την εξέλιξη του εκάστοτε ματς στοιχεία, όπως τα ριμπάουντ (4 πέρυσι/ 4.5 καριέρα), τα deflections/ κλεψίματα και η εν γένει δυσκολία που δημιουργεί ένα τέτοιο σώμα απέναντι σε κάθε επιθετικό.

 

 

 

3) Ταιριάζει με τους γύρω του

 

Tα δύο προαναφερθέντα χαρακτηριστικά του ανέπαφου σουτ και της αμυντικής συνέπειας -χωρίς να είναι ο καλύτερος αμυντικός του κόσμου (112 παθητικά πόντοι η Holon με αυτόν στο παρκέ)- τον μετατρέπουν αυτόματα σε ένα ιδανικό συμπαίκτη αλλά και έναν ιδανικό μπαλαντέρ για τον προπονητή.

Θεωρητικά, μια καλή πεντάδα του Προμηθέα θα έχει τους Αγραβάνη και Grant ως το δίδυμο της Frontline, έναν δημιουργό σίγουρα με πιθανότερο τον Γκίκα, τον Miles στο 3 και από εκεί πέρα, ανάλογα με τις συνθήκες των στιγμών, υπάρχει ακόμα μια θέση που μπορεί να καλυφθεί είτε από έναν ακόμα χειριστή είτε από έναν ακόμα wing/ σουτέρ, κάτι που φαντάζει πιο λογικό και πιθανό, για λόγους spacing και αμυντικής κάλυψης των ήδη υπάρχοντων “κακών” περιφερειακών αμυντικών (Γκίκας, Αγραβάνης).

Στο σενάριο λοιπόν, που υπάρχουν οι Γκίκας, Ρογκαβόπουλος, Miles, Αγραβάνης και Grant στο παρκέ, θεωρητικά o Casimiro διαθέτει 2 κατά συνθήκη χειριστές (Γκίκα, Ρογκαβόπουλο), 1 δημιουργό (Γκίκα), 3 σουτέρ (Ρογκαβόπουλο, Miles, Αγραβάνη), 3 παίκτες που δε χρειάζονται τη μπάλα (Miles, Ρογκαβόπουλο, Grant), 2 καλούς perimeter defenders (Miles, Ρογκαβόπουλο), 2 καλούς interior defenders (Miles, Grant) κλπ.

Γίνεται επομένως αντιληπτό πως ο Isaiah Miles είναι ένα καλούπι αθλητή που ταιριάζει τόσο σε κάθε σύνολο, είτε χαμηλό είτε ψηλό, όσο και στο πλευρό κάθε συμπαίκτη, αφού οι αρετές του (σουτ, άμυνα, λίγες επαφές) πάντα θα εκτιμούνται!