Οι Κλίβελαντ Καβαλίερς τα ξημερώματα της Δευτέρας έγραψαν ιστορία στο NBA, αφού εκτός του ότι κατέκτησαν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους,κατάφεραν να γίνουν η πρώτη φορά στην ιστορία της Λίγκας που γυρνάει μία σειρά τελικών από το 1-3 σε 4-3. Όμως μετά το τέλος του 7ου τελικού, την απονομή και τα πανηγύρια στα αποδυτήρια των νέων Πρωταθλητών στην «Oracle Arena», ο Ρίτσαρντ Τζέφερσον ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση σε ηλικία 36 ετών. Ο Τζέφερσον είναι από τους τελευταίους παίκτες που ξεχώρισαν στην δεκαετία του 2000, αφού ήταν ένας από τους σταρ των Νιου Τζέρσει Νετς στην αρχές της νέας χιλιετίας. Πλέον το μπάσκετ χάνει ένα ακόμα αστέρι το οποίο είχε μια εξαιρετική διαδρομή στην καριέρα του.

Η 7ετία στο Νιου Τζέρσει και η καθιέρωση

jeff1

Το 2001 ο Ρίτσαρντ Τζέφερσον συμμετέχει στο ντραφτ και επιλέγεται σε πολύ υψηλή θέση στον πρώτο γύρο, κάτι που δείχνει ότι οι ομάδες είχαν δει το ταλέντο του. Οι Νετς τον διαλέγουν στην 13η θέση και πλέον μία σπουδαία συνεργασία που θα έχει διάρκεια 7 ετών ξεκινάει. Την πρώτη του χρονιά ως rookie ο Τζέφερσον παίζει καλά αλλά ακόμα δεν έχει βρεί την σταθερότητα που απαιτείται. Πάντως σε 79 αγώνες που έλαβε μέρος σημείωσε κατά μέσο όρο 9,4 πόντους, 3,7 ριμπάουντ και 1,8 ασίστ. Όμως το σημαντικότερο την πρώτη του σεζόν ήταν η κατάκτηση του τίτλου της Ανατολής από την ομάδα του και η συμμετοχή στους τελικούς του NBA απέναντι στους Λος Άντζελες Λέικερς του Φιλ Τζάκσον, του Σακίλ Ο’Νιλ και του Κόμπι Μπράιαντ. Εκεί βέβαια ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα και η ήττα ήρθε πολύ εύκολα και με «σκούπα» 4-0 με MVP των τελικών τον Σακίλ. Η σεζόν 2002/03 ήταν καταπληκτική για τον ίδιο τον Τζέφερσον αφού οι μέσοι όροι του ανέβηκαν αισθητά και πλέον ήταν ο βασικός στην θέση «3» στους Νιου Τζέρσει Νετς. Την συγκεκριμένη χρονιά αγωνίστηκε σε 80 παιχνίδια και είχε 15.5 πόντους, 6,7 ριμπάουντ και 2,5 ασίστ. Μάλιστα  ξεχωριστό σημείο της σεζόν ήταν η κατάκτηση και πάλι του τίτλου στην Ανατολή, αλλά στους τελικούς του NBA αυτή την φορά βρέθηκε μπροστά στους Νετς το εμπόδιο των Σαν Αντόνιο Σπερς του Γκρεγκ Πόποβιτς και του Τιμ Ντάνκαν και η απώλεια του τίτλου ήρθε με 4-2 ήττες. Η πρώτη 3ετία στο  Νιου Τζέρσει ολοκληρώθηκε την σεζόν 2004 με τον Τζέφερσον να κάνει ακόμα καλύτερη χρονιά και οι μέσοι όροι του ανέβηκαν ακόμα περισσότερο. Έχοντας παίξει σε 82 αγώνες είχε μέσο όρο 18,5 πόντους, 5,7 ριμπάουντ και 3,8 ασίστ, όμως οι Νετς στον ημιτελικό της Ανατολικής περιφέρειας έπεσαν πάνω στους μετέπειτα πρωταθλητές του NBA Ντιτρότι Πίστον του Τσάνσεϊ Μπίλαπς και αποκλείστηκαν εύκολα με 4-2 ήττες.

Το καλοκαίρι του 2004 ο Ρίτσαρντ υπέγραψε με τους Νετς ένα τεράστιο για εκείνη την εποχή συμβόλαιο 6ετούς διάρκειας με συνολικές απολαβές 78 εκατομμύρια δολάρια και πλέον ήταν ένας από τους ηγέτες της ομάδας του. Η σεζόν 2004/05 ήταν ονειρική μέχρι τον Φεβρουάριο για τον Τζέφερσον αφού μετρούσε σε 33 ματς κατά μέσο όρο 22,2 πόντους, 7,3 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Όμως εκεί ο τραυματισμός στο αριστερό πόδι του χτύπησε την πόρτα και τον άφησε έξω σεχδόν σε όλη την υπόλοιπη διάκρεια της χρονιάς. Την επόμενη χρονιά ο Τζέφερσον εμφανίστηκε στα παρκέ του NBA έχοντας ξεπεράσει τελείως τον τραυματισμό του και σε 78 παιχνίδια στην κανονική περίοδο είχε 19,8 πόντους και 6,8 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Όμως και πάλι οι Νετς δεν κατάφεραν να φτάσουν ως το τέλος, αφού μπροστά τους βρέθηκαν οι Μαϊάμι Χιτ του Ουέιντ και του Σακίλ και τους απέκλεισαν πολύ εύκολα με 4-1 νίκες στον ημιτελικό της περιφέρειας και στην συνέχεια μάλιστα κατέκτησαν και τον τίτλο. Η τελευταία διετία του Τζέφερσον στην πολή του Νιου Τζέρσει δεν είχε κάτι διαφορετικό, ο παίκτης έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις με 19,7 πόντους και 22,6 πόντους αντίστοιχα τις σεζόν 2007 και 2008, όμως οι Καβαλίερς το 2007 τους απέκλεισαν ξανά στους ημιτελικούς της Ανατολικής περιφέρειας. Το 2008 οι Νετς δεν πέρασαν καν στα playoffs στην καλύτερη χρονιά από πλευράς σκορ του Τζέφερσον.

Η ανταλλαγή στους Μπακς και τα 2,5 χρόνια στο Σαν Αντόνιο

1jeff2

Η σεζόν 2008/09 βρήκε τον Τζέφερσον μακριά από την ομάδα που την ανέδειξε ως έναν από τους καλύτερους φόργουορντ εκείνης της περιόδου στο NBA. Επόμενος σταθμός στην καριέρα του μετά από 7 χρόνια στους Νετς, ήταν οι Μιλγουόκι Μπακς του Μαίκλ Ρεντ, αλλά παρότι ο Τζέφερσον έκανε πολύ καλή σεζόν και σε 81 παιχνίδια μέτρησε 19,5 πόντους, 4,6 ριμπάουντ και 39,4% στα τρίποντα η ομάδα του δεν μπήκε στα playoffs και η διαμονή στους Μπακς ήταν πολύ σύντομη. Το καλοκαίρι του 2009 οι Σαν Αντόνιο Σπερς του Γκρεγκ Πόποβιτς, του Ντάνκαν, του Τζινόμπιλι και του Πάρκερ του χτύπησαν την πόρτα και η μετακόμιση του εκεί έγινε γεγονός. Την πρώτη του σεζόν στο Σαν Αντόνιο ξεκίνησε βασικός σε 91 παιχνίδια κανονικής περίοδου και playoffs και είχε 12 πόντους και 4,5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Αλλά οι Σπερς στα playoffs της Δύσης γνώρισαν άσχημο και βαρύ αποκλεισμό με 4-0 από τους Φοίνιξ Σανς στα ημιτελικά. Την δεύτερη και τελεταία ολοκληρωμένη χρονιά στους Σπερς ο Τζέφερσον αγωνίστηκε συνολικά σε 87 αγώνες ως βασικός και είχε 10,7 πόντους, 3,1 ριμπάουντ και 43,5% στα τρίποντα αλλά οι Σπερς απέτυχαν παταγωδώς το 2011 και έμειναν εκτός της postseason

Τα χρόνια σε Ουοριορς, Τζαζ και Μάβερικς

1jeff3

Το Μάρτιο του 2012 ο Τζέφερσον παίρνει ανταλλαγή από τους Σπερς στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και μάλιστα μπορεί η νέα του ομάδα να μην αγωνίστηκε στα playoffs αλλά εκείνος σε 22 αγώνες είχε 9 πόντους και 4,2 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Το 2013 ήταν μία εφιαλτική σεζόν για τον Τζέφερσον αφού στους Ουόριορς δεν ταίριαζε και φαινόταν αυτό, αγωνίστηκε σε μόλις 63 παιχνίδια και είχε κατά μέσο όρο 3 πόντους και 1,4 ριμπάουντ. Για την ιστορία εκείνη την χρονιά οι Ουόριορς αποκλείστηκαν στα playoffs της Δύσης στα ημιτελικά με 4-2 από τους Σπερς. Αναμενόμενο ήταν στο τέλος της σεζόν να φύγει από το Γκόλντεν Στέιτ και επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν οι Γιούτα Τζαζ. Η Γιούτα ήταν μία σκληρή ομάδα που τάιριαζε στο αγωνιστικό στυλ του Τζέφερσον και αυτό φάνηκε αφού απευθείας ανέβασε τους μέσους όρους του σε 10,1 πόντους και 2,7 ριμπάουντ σε 81 παιχνίδια. Όμως οι Τζαζ δεν συνεχίζουν παρακάτω από την κανονική διάρκεια της σεζόν και μία ακόμα ανταλλαγή το καλοκαίρι του 2014 είναι γεγονός στην καριέρα του Τζέφερσον. Οι Ντάλας Μάβερικς του Ντιρκ Νοβίτσκι ήταν ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του Τζέφερσον που πλέον σε ηλικία 35 ετών είχε απλά συμπληρωματικό ρόλο στο ρόστερ. Σε 77 αγώνες κανονικής περιόδου και playoffs είχε 5,8 πόντους και 2,4 ριμπαόυντ και η ομάδα του αποκλείστηκε εύκολα και δίκαια από τους Χιούστον Ρόκετς του Τζείμς Χάρντεν με 4-1 στον πρώτο γύρο της Δύσης.

Το «ονειρικό» φινάλε στο Κλίβελαντ

1jeff4

Την φετινή χρονιά, η οποία ήταν η τελευταία του ο Τζέφερσον βρέθηκε στους Κλίβελαντ Καβαλίερς του Λεμπρόν Τζέιμς. Σίγουρα δεν περίμενε πάντως όταν το καλοκαίρι του 2015 υπέγραφε συμβόλαιο με τους Καβαλίερς αυτό το ονειρικό τέλος στην καριέρα του. Ο Τζέφερσον στους Καβς ειδικά στην αρχή της χρονιάς είχε τελείως συμπληρωματικό ρόλο και πολύ λίγο χώρο στο ροτέισον του Τάιρον Λιου και αυτό φαίνεται και από τους μέσους όρους του αφού σε 95 ματς συνολικά μέσα στη χρονιά είχε 5,5 πόντους και 2,1 ριμπάουντ. Όμως όταν η ομάδα του «Βασιλιά» ξεκίνησε τα παιχνίδια της postseason, η σκληράδα και η εμπειρία του βεταράνου πλεόν Τζέφερσον βοήθησε ώστε να γίνει το ακατόρθωτο στους τελικούς του NBA απέναντι στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς του Στεφ Κάρι. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Λίγκα μία ομάδα κατάφερε να γυρίσει μία σειρά από το 1-3 σε 4-3. Η κατάκτηση του πρωταθλήματος από το Κλίβελαντ ήταν το κερασάκι στην τούρτα της μεγάλης καριέρας του Ρίτσαρντ Τζέφερσον, ο οποίος κατά την διάρκεια των πανηγυρισμών στα αποδυτήρια ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση. Ένας σπουδαίος παίκτης είπε αντίο στο μπάκσετ με τον καλύτερο τρόπο.

Δείτε βίντεο από την καριέρα του: