Το πρόγραμμα του Top-16 βρίσκει τον Παναθηναϊκό να έχει να εκπληρώσει στην πρεμιέρα του μία από τις τρεις εκτός έδρας αποστολές που θα απαιτούν ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη. Απέναντι στην Φενέρμπαχτσε, οι «πράσινοι» θα αναζητήσουν ένα αποτέλεσμα που θα τους φέρει ήδη σε θέση ισχύος, σε έναν όμιλο όπου μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμα επιδιώξεις μέχρι και για το πλεονέκτημα έδρας, εν όψει play-offs.

Το ματς αυτό, όμως, δεν είναι απλά μία κόντρα μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής ομάδας. Πρόκειται για ένα συναπάντημα που συνδέει… 23 ολόκληρα χρόνια ιστορίας. Όλα ξεκινούν από τις 16 Απριλίου του 1992, όταν στο Final-4 της Πόλης η Παρτιζάν θα «γράψει» μία από τις επικές στιγμές της ιστορίας του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς σουτάρει για τρεις υπό πίεση αντιπάλου και χρόνου. Ευστοχεί και διαμορφώνει το τελικό 71-70 υπέρ της Παρτιζάν στον τελικό με την Μπανταλόνα και οι παίκτες της σερβικής ομάδας «ξεσπούν» σε πανηγυρισμούς. Τότε, ήταν και η πρώτη σεζόν του σημερινού (30/12) αντιπάλου του προπονητή του Παναθηναϊκού, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ως πρώτου κόουτς.

Πώς αλλάζουν οι καιροί μετά από σχεδόν δυόμιση δεκαετίες…

djordjevic-obradovic

Το ίδιο μπορούμε να πούμε και για την νέα συνάντηση των «πρασίνων» με τον άνθρωπο που συνδέθηκε με την εγκαθίδρυση της «αυτοκρατορίας» τους. Με πέντε Ευρωλίγκες, δεκάδες τίτλους και διακρίσεις, καθώς και στιγμές που έχουν γραφτεί σε ξεχωριστό κεφάλαιο του Livre D’ Or του ελληνικού μπάσκετ, κάθε παιχνίδι με τον «Ζοτς» θα φέρνει στο μυαλό όλες αυτές τις αναμνήσεις, τόσο εκείνες της εποχής που βρισκόταν στην χώρα μας όσο κι εκείνες των δύο φορών που έχει επιστρέψει. Την πρώτη, δε, η υποδοχή του ανάγκασε σε «δάκρυα» μέχρι και… τα τσιμέντα του ΟΑΚΑ.

Η σημερινή ημέρα και η 25η Φεβρουαρίου, στο Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, είναι άλλη μία «γέφυρα ιστορίας» και σπουδαίων μπασκετικών διηγημάτων…