xaniasΗ Μπαρτσελόνα προηγείται 1-0 στις νίκες στη σειρά των πλέι οφ, αφού παίζοντας πολύ άσχημα κατάφερε χάρη στις λεπτομέρειες και τον… Γιασικεβίτσιους να πάρει το πρώτο ματς. Ο Αργύρης Πεδουλάκης πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό στην τακτική του αγώνα, φέρνοντας τον Τσάβι Πασκουάλ εκεί ακριβώς που ήθελε. Τον “εγκλώβισε” για πάνω από 35 λεπτά με την έμπνευσή του να αφήνει τον Σάδα και ο παίκτης του στην άμυνα (Διαμαντίδης) να πηγαίνει στις βοήθειες.

Στην άμυνα ο Παναθηναϊκός τα πήγε περίφημα. Εκεί που έχασε το παιχνίδι ήταν στην επίθεση. Η απουσία τρίτου αξιόπιστου γκαρντ, ή καλύτερα δεύτερου δημιουργού πίσω από τον Διαμαντίδη, ήταν καταλυτική.

Η Μπαρτσελόνα, όπως και άλλες ομάδες έκαναν παλιότερα, “έπνιξε” τους Διαμαντίδη, Ούκιτς ειδικά στα τελευταία λεπτά και ο Παναθηναϊκός αναγκάστηκε να εκδηλώνει επιθέσεις με τον Τσαρτσαρή, τον Γκιστ, τον Μασιούλις.

Από την άλλη πλευρά η παρουσία του Γιασικεβίτσιους ήταν καταλυτική για τους Καταλανούς. Έδωσε ηρεμία στο αγχωμένο παιχνίδι τους, έβαλε κρίσιμα σουτ και κυρίως “διάβασε” αυτό που αριστοτεχνικά είχε στήσει ο Πεδουλάκης, βρίσκοντας τον Σάδα μέσα στη ρακέτα και ικανό να απειλήσει. Είναι σίγουρο πως αν ο Λιθουανός ήταν με πράσινη φανέλα, ο Παναθηναϊκός θα είχε τον παίκτη που έλειπε

Με βάση τη δυναμική του Παναθηναϊκού, το ρόστερ του και τις προδιαγραφές με τις οποίες ξεκίνησε, η εμφάνιση είναι κάτι παραπάνω από νίκη, που δίνει μια ακόμα “ένεση αυτοπεποίθησης“. Μέχρι εκεί, όμως. Το ταμπλό γράφει 1-0 και ο Πεδουλάκης με τους συνεργάτες του πρέπει να διαχειριστούν την κούραση των δυο γκαρντ τους.

Ο Διαμαντίδης έχει παίξει 40.11” με σχεδόν όλη την Μπαρτσελόνα να τον κυνηγά και ο Ούκιτς 37.51”. Μπανκς και Ξανθόπουλος θα πάρουν χρόνο γιατί πρέπει να βρουν “ανάσες” οι δυο βασικοί. Επίσης, πρέπει να καταλάβει ο Σχορτσιανίτης ότι πρέπει να είναι πιο ενεργητικός στον Τόμιτς, γιατί μπορεί να τον φθείρει στην άμυνα. Κι αυτό μπορεί να αλλάξει πολλά στην τακτική των Καταλανών.

Γίνεται λόγος και για τη διαιτησία. Ναι, έπαιξε έδρα, όπως παίζει σε πολλά παιχνίδια της Ευρωλίγκας. Τα κριτήρια των διαιτητών από έδρα σε έδρα, σε ΟΛΑ τα γήπεδα, ΟΛΑ αυτά τα χρόνια, είναι μια κουβέντα γενικότερη, που πρέπει να απασχολήσει, πρώτα και κύρια τους διοργανωτές, αλλά και τις ομάδες σε μια ειλικρινή συζήτηση.

Εάν ο Παναθηναϊκός είχε “καθαρό μυαλό” στα τελευταία τρία λεπτά και έναν ακόμα αξιόπιστο γκαρντ ή τουλάχιστον ήταν εύστοχος στις βολές, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα