Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δει κι άλλη 50άρα κατά τη διάρκεια της σεζόν 2021-22 στην Ελλάδα. Πριν από δύο μήνες συγκεκριμένα, όταν ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης έβαλε 51 πόντους στο 131-51 του Τρίτωνα επί του Οίακα Ναυπλίου. Ο Γιάννης Μανδαλάκης σημείωσε έναν πόντο λιγότερο το απόγευμα της Κυριακής (17/4). Η επίδοσή του πάντως φαντάζει ακόμα πιο σημαντική. Ακόμα μεγαλύτερη.

Πολύ απλά διότι ο 37χρονος σούτινγκ γκαρντ κατέγραψε το προσωπικό του ρεκόρ σε έναν αγώνα με μεγάλη βαθμολογική σημασία και πολύ “κλειστό”, ο οποίος κρίθηκε στη 2η παράταση. Πέτυχε 50 από τους 86 πόντους της ομάδας του και ουσιαστικά πήρε από το χέρι τους Τιτάνες και τους οδήγησε στη σπουδαία νίκη με 86-81, ένα αποτέλεσμα που διατηρεί τους Καρδιτσιώτες “ζωντανούς” στη μάχη για τη σωτηρία.

«Είναι μεγάλη χαρά, πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται κι από νίκη της ομάδας σου. Όταν βλέπεις ότι το παιχνίδι πηγαίνει στα χέρια σου, όσο περνάει η ώρα νιώθεις καλύτερα», δήλωσε ο 1ος σκόρερ του 3ου ομίλου της Β’ Εθνικής στο web radio της ΕΟΚ. «Αυτό το ένιωσα κάποια στιγμή και συνέχισα να κάνω αυτό που μπορούσα, να προσπαθώ ακόμα περισσότερο. Μου αρέσει να σκοράρω. Ήρθε κι αυτή η επίδοση στο τέλος και είμαι χαρούμενος γιατί η ομάδα κέρδισε και μένουμε ακόμα «ζωντανοί» όσον αφορά την παραμονή μας στη κατηγορία. Όταν βγει το βίντεο, θέλω να το κρατήσω για να το δείξω στους ανθρώπους μου που δε με είδαν».

ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 1992-93

Η επίδοση του Μανδαλάκη θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί “ιστορική”. Βλέπετε, η τελευταία φορά που είδαμε παίκτη να σημειώνει 50 ή περισσότερους πόντους σε επίπεδο Β’ Εθνικής, ήταν πριν από περίπου 30 χρόνια! Για την ακρίβεια πριν από 10.717 ημέρες, τη σεζόν 1992-93, όταν η… ομάδα-τρένο των Αμπελοκήπων περνούσε από τη Β’ Εθνική εκείνη τη χρονιά και ο Τζαννής Σταυρακόπουλος έβαζε φαρδιά πλατιά την υπογραφή κάτω από κάθε επιθετικό ρεκόρ που έχει καταγραφεί ποτέ στην τρίτη τη τάξει εθνική κατηγορία.

Ο παλαίμαχος φόργουορντ είχε σημειώσει εκείνη τη χρονιά τέσσερις φορές πάνω από 50 πόντους, ξεπερνώντας μάλιστα τρεις φορές το μέχρι τότε ρεκόρ στη Β’ Εθνική, το οποίο κρατούσε από το 1986 και το κατείχε ο Νίκος Στασινός με 54. Ο Σταυρακόπουλος το έσπασε στις 8 Νοεμβρίου 1992, όταν πέτυχε 59 πόντους στη νίκη των Αμπελοκήπων επί του ΠΑΟΔ με 135-85. Πέτυχε επίσης 60 πόντους απέναντι στον Πιερικό. Το ρεκόρ που στέκει αγέρωχο μέχρι και σήμερα, πάντως, το πέτυχε στις 13 Δεκεμβρίου 1992, στη νίκη επί της ΧΑΝΘ με 121-85.

Εκείνο το απόγευμα ο Σταυρακόπουλος είχε σημειώσει 62 πόντους με 23/29 ελεύθερες βολές, 12/22 δίποντα και 5/7 τρίποντα, ενώ μάζεψε και 20 ριμπάουντ, σε έναν αγώνα που είχε μάλιστα και τηλεοπτική μετάδοση! Έκτοτε, πολλοί παίκτες πλησίασαν στις παρυφές των 50 πόντων στη Β’ Εθνική, με πιο πρόσφατη περίπτωση τους 46 που είχε σημειώσει ο Αλέξανδρος Κυρίτσης στον αγώνα Παπάγος – Μαρούσι 86-93 της σεζόν 2019-20.

Το φράγμα των 50 πάντως, μόνο ο Μανδαλάκης μπόρεσε να το σπάσει.