Κάζο και επιστροφή στην πραγματικότητα. Η Εθνική Νέων είναι ο καθρέπτης της επόμενης Εθνικής ανδρών και υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να ανησυχούμε. Από την άλλη όμως πολλές φορές στις μικρότερες ηλικίες τα αποτελέσματα είναι και κάπως τυχαία που λέμε με την έννοια ότι εξαρτώνται από αστάθμητους παράγοντες. Όπως και να έχει όμως η φετινή Εθνική μας ομάδα των Νέων απέτυχε παταγωδώς μένοντας εκτός οκτάδας από το Βέλγιο!

Για μια ακόμα φορά φάνηκε πόσο πρόβλημα έχουμε σε όλες τις ηλικίες μάλιστα στα χιαστί νοκ άουτ που μας καταδιώκουν από την ανδρών πρώτη πρώτη. Διαχρονικό πρόβλημα του Ελληνικού μπάσκετ όπως και το μακρινό σουτ. Η Ελλάδα είχε 5/21τρ με το Βέλγιο στο κρίσιμο ματς που χάσαμε τα αυγά και τα πασχάλια από μια ομάδα τρίτου επιπέδου και χάσαμε και με κάτω τα χέρια με 15π! Με 72π στην επίθεση. Με την Ιταλία είχαμε 3/17τρ και ακόμα και στην πρεμιέρα με το Ισραήλ βάλαμε 10 αλλά στα 34! Πρόβλημα μεγάλο το σουτ από τις μικρές ηλικίες καθώς στην Ελλάδα δεν δουλεύουμε στον τομέα αυτό και στο σκοράρισμα. Και έτσι έχουμε πολλές “ξύλινες” ομάδες. Χωρίς ταλέντο στην επίθεση. Αλλά τώρα είχαμε πρόβλημα και στην άμυνα. Και ασφαλώς ο πρωτάρης στους πάγκους αυτούς Μάκης Γιατράς δεν ήταν κακή επιλογή, αλλά απέτυχε και αυτός και ορθώς πήρε και την ευθύνη. Πάλι καλά στο τέλος του… έργου που σώσαμε και την κατηγορία!

Δεν ξέρω τι ακριβώς στόχο είχαμε αλλά παίκτες καλούς είχαμε και που είχαν δουλέψει με τον ομοσπονδιακό κόουτς. Ο Μαντζούκας που δεν έπαιζε ουσιαστικά στον ΠΑΟ ήταν εκτός φόρμας αν και το μεγάλο ατού μας. Ο Τανούλης από τον Προμηθέα άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις (όχι στα δύο πρώτα ματς) και κυριάρχησε στα σέντερ δείχνοντας ότι αποτελεί σοβαρό πρότζεκτ. Για μένα ο παίκτης που θα πάει ψηλά γιατί δεν έχει το σούπερ ταλέντο αλλά έχει καρδιά και ψυχή και δουλεύει είναι ο Νετζηπόγλου του Άρη στην περιφέρεια.
Συνεπώς αν βάλουμε και τους Κολοβέρο και Νικολαϊδη που είχαν παραστάσεις και από την Α1 που είχαν χρόνο συμμετοχής, είχαμε μια συμπαθητική ομάδα με στόχο αν μη τι άλλο την οκτάδα. Ασφαλώς δεν πρέπει να κατηγορεί κανείς τα παιδιά για την μη πρόκριση στην οκτάδα αν και πλέον δεν μιλάμε ακριβώς για μικρές ηλικίες μιας και είναι ο προθάλαμος της ανδρών. Απλά στην Ελλάδα στην ηλικίες των 19-21 τα παιδιά δεν παίζουν καν στην Α1 και σε ομάδες που έχουν μπάτζετ 200-300χιλ(!)ενώ στο εξωτερικό παίζουν και σε ομάδες με υψηλούς στόχους !

* Τι παικταράς θα γίνει ο 20χρονος Λιθουανός σμολ φόργουορντ Μάντας Ρουμπσταβίτισους της Ζάλγκιρις που έβαλε μια… 40αρα στους Γάλλους στο νοκ άουτ!