Γιατί έγιναν πρωταγωνιστές οι διαιτητές στο Περιστέρι; Και πολλά ακόμα σε ένα report της αγωνιστικής της Basket League. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Αναμφισβήτητα ο καλύτερος αγώνας έγινε στο Περιστέρι αλλά θα ήταν καλύτερο αν το συζητούσαμε για κάτι διαφορετικό πέρα από τις διαιτητικές αποφάσεις. Για παράδειγμα θα ήταν προτιμότερο να μέναμε στην εκπληκτική εμφάνιση του Βασίλη Τολιόπουλου ή ακόμα περισσότερο να προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε το λόγο που αυτό το παιδί- με δεδομένες τις δυνατότητές του- κάθε χρόνο αλλάζει ομάδα! Είναι θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης των ομάδων; Είναι θέμα δικό του; Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρει ένα σταθερό σημείο αναφοράς. Πέραν τούτου, εκτός κι από τη δραματική ροή του αγώνα και το συγκλονιστικό φινάλε, ο Άρης έχει κάθε λόγο να διαμαρτύρεται για τη διαιτησία και να θεωρεί ότι τα κριτήρια ήταν διαφορετικά. Δε θα μείνουμε στις βολές (μηδέν στο δεύτερο μέρος ο Άρης, 16 παραπάνω το Περιστέρι και τρεις περισσότερες από τον Άρη είχε ο Ντένμον) διότι δεν είναι πάντα ενδεικτικές ως κατηγορία. Θα μείνουμε στα κριτήρια που σίγουρα ήταν διαφορετικά οπότε θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά, πέρα από τη δεδομένη αντίθεσή μας στο να αναφερόμαστε στη διαιτησία (εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος) ότι οι διαιτητές δε μπορούν να γίνονται παράγοντες/πρωταγωνιστές μιας αναμέτρησης. Κατά τα άλλα το Περιστέρι ανέβηκε στο 4-2, έχοντας ήττες από Ολυμπιακό κι (εντός) από την ΑΕΚ ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς θα παίξει εκτός με Λαύριο και Κολοσσό κι εντός με Ιωνικό και Προμηθέα. Ο Άρης είναι στο 3-3 έχοντας «βγάλει» Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό (με νίκη μάλιστα επί των «πράσινων») κι έχοντας νικήσει την ΑΕΚ στην Αθήνα. Δεν το λες κι άσχημο με δεδομένο ότι ακολουθούν δύο σερί εντός έδρας αγώνες (Καρδίτσα και Λαύριο) πριν την αναμέτρηση με τον Ιωνικό στη Νίκαια.

Η ΑΕΚ μας παρουσίασε ένα σπάνιο φαινόμενο να έχουμε τρεις παίκτες με 20+ πόντους στον ίδιο αγώνα (Φρέιζερ 22, Μίτσελ 21, ΜακΓκριφ 20) στην άνετη νίκη της επί του Ιωνικού. Με 64% στα δίποντα, 20 ασίστ για μόλις 8 λάθη, 17 πόντους στον αιφνιδιασμό και 92 ενεργητικό η «Ένωση» ήταν πολύ καλή ενώ ακόμα πιο σημαντική είναι η επιστροφή του Δημήτρη Φλιώνη που δίνει ακόμα μια λύση στην περιφερειακή γραμμή. Φανταστείτε ότι αν η ΑΕΚ δεν είχε την εντός έδρας ήττα από τον Άρη θα ήταν αυτή τη στιγμή στο 6-0. Θα μου επιτρέψετε να μείνω στον Βασίλη Ξανθόπουλο ο οποίος για 6η συνεχόμενη σεζόν καταγράφει στη στατιστική του περισσότερες ασίστ από πόντους. Μέχρι στιγμής έχει 25 ασίστ και 17 πόντους. Πέρυσι αντίστοιχα είχε 84/72, πρόπερσι 153/130, τη σεζόν 2019-2020 είχε 53/39, τη σεζόν 2018-2019 είχε τα ίδια νούμερα, 34/34, τη σεζόν 2017-2018 είχε 75/73! Όσο για τον Ιωνικό; Αν πρέπει να πούμε την αλήθεια τότε είναι ξεκάθαρο ότι έχοντας στην πεντάδα του Μάντζαρη- Μαυροκεφαλίδη-Χάμιλτον (άρχισε με 2/11 σουτ αλλά με 10 ασίστ και 6 ριμπάουντ)- Χόκινς αλλά και τον Παρκς, τον Κάπελαν, τον Σίμονς, τον Αρσενόπουλο δεν είναι ομάδα που πρέπει- κανονικά- να παλέψει για παραμονή αλλά για είσοδο στα πλέι οφ. Έτσι απλά. Αυτό φυσικά είναι θεωρητικό. Για τον Ιωνικό, που βρίσκεται στο 1-5, ο αγώνας με τον Απόλλωνα Πάτρας στη Νίκαια ουσιαστικά είναι «πρώτος τελικός» καθώς υπάρχει ένα μεγάλο «πρέπει»! Απ’ αυτόν τον αγώνα έμεινε και μια άσχημη στιγμή. Ο τραυματισμός του διαιτητή Μαγκλογιάννη ενώ είχε σπεύσει να «χωρίσει» τους Χάμιλτον και Παπαδάκη. Σοβαρός τραυματισμός στον αχίλλειο, κρίμα για τον άνθρωπο και φυσικά οι ευχές μας ώστε σύντομα να είναι «σιδερένιος». Κακή και άτυχη στιγμή.

Στην Θεσσαλονίκη ο ΠΑΟΚ ξεπέρασε το αρχικό επιθετικό κρεσέντο του Προμηθέα που άρχισε με 4/4 τρίποντα αλλά στη συνέχεια είχε 4/23. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» παρουσίασε πολλές λύσεις απέναντι σε μια ομάδα με πλούσιο ταλέντο επιθετικά ενώ πέρα από τους ξένους, έβγαλε άσο στο μανίκι με τον Νίκο Τσιακμά. Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στο 4-2 έχοντας ήττες στο Περιστέρι και στη Ρόδο κι ενώ μέχρι το τέλος του 2022 έχει πολύ δύσκολο πρόγραμμα: Παναθηναϊκό και Καρδίτσα εκτός, Ολυμπιακό εντός και ΑΕΚ εκτός! Ο Προμηθέας είχε να παίξει ένα μήνα, εξαιτίας των αναβολών και των Εθνικών ομάδων ενώ με τις απουσίες των διεθνών δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει προετοιμασία της προκοπής. Είναι μια δικαιολογία αυτή, αλλά σίγουρα- για να είμαστε ακριβείς- ο Προμηθέας θα πρέπει να βρει ισορροπία ανάμεσα στο ένστικτο, το ταλέντο και το ρεαλισμό. Διαθέτει μια ομάδα με τρομερό επιθετικό ταλέντο αλλά θα πρέπει να βρει και τη «χρυσή τομή» για να διαχειριστεί την κατάσταση. Είναι στο 2-2 (με δύο αναβολές) και το πρόγραμμά του είναι αρκετά βαρύ αφού μέχρι τις 2 Ιανουαρίου θα αντιμετωπίσει κατά σειρά Ολυμπιακό (εντός), ΑΕΚ (εκτός), Απόλλωνα Πάτρας (εντός), Περιστέρι και Καρδίτσα (εκτός) και Παναθηναϊκό (εντός)!

Ο Απόλλωνας πήρε διπλή νίκη επί του Λαυρίου. Όχι μόνο το άφησε δύο βαθμούς πίσω αλλά έχει και το +17 ως καλή «καβάτζα» σε πιθανότητα ισοβαθμίας. Επί της ουσίας ο Απόλλωνας είναι μέσα στο στόχο του και θα ήταν ακόμα πιο μέσα αν είχε καταφέρει να νικήσει και το Περιστέρι. Βεβαίως πολύ σημαντικός είναι ο αγώνας με τον Ιωνικό στη Νίκαια καθώς οι Πατρινοί γνωρίζουν ότι με ένα διπλό θα πατήσουν ακόμα πιο σταθερά. Για το Λαύριο, προσπαθώ να βρω εξήγηση αλλά ακόμα δεν τα έχω καταφέρει σχετικά με το τι θέλουν να κάνουν. Έχουν χρησιμοποιήσει 7 ξένους (άλλους δύο τους ανακοίνωσαν αλλά τους αντικατέστησαν), έναν παίκτη έστειλαν με διπλό δελτίο στον Ηρακλή (πρέπει να είναι το πρώτο «διπλό δελτίο» στην ιστορία που παίζουν Σάββατο και οι δύο ομάδες) και μπάσκετ της προκοπής δεν έχουμε δει. Μπορούμε φυσικά να αντιληφθούμε ότι δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο να βρίσκεις Κάρτερ και Ντιαλό αλλά υπάρχει κι ένα όριο. Για δεύτερη σερί σεζόν το Λαύριο είναι πολύ κακό. Ή μάλλον πέρυσι ήταν κακό και φέτος είναι ακόμα χειρότερο. Αυτή τη στιγμή είναι μαζί με την Καρδίτσα οι πιο «αδύναμοι κρίκοι» του πρωταθλήματος με βάση την εικόνα που έχουν παρουσιάσει. Κι αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα, ο ένας θα κυνηγά τον άλλον για τη θέση που θα οδηγήσει στην παραμονή. Πριν φτάσουν στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση (10/12) το Λαύριο θα παίξει εντός με Περιστέρι κι εκτός με Άρη πριν υποδεχτεί την Καρδίτσα η οποία (έχει μια νίκη με σουτ από το κέντρο του Μπέιτμον κόντρα στον Κολοσσό) πιο πριν θα έχει παίξει στην έδρα του Άρη και θα έχει φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ.

Τον αγώνα της Καρδίτσας με τον Παναθηναϊκό δε μπορείς να τον κρίνεις. Θα σταθείς, ασφαλώς, στα 10/10 σουτ του Παπαγιάννη, στην παρουσία τριών Καλαϊτζάκηδων στο παρκέ αλλά και στο δεδομένο ότι ο Νίκος Χουγκάζ σε λίγο καιρό δε θα φορά τα «πράσινα». Τον επανέφεραν σε σύνθεση 11 παικτών (λόγω απουσιών) δεν αγωνίστηκε ούτε δευτερόλεπτο κι επειδή αποκλείεται να το θεωρήσουμε «καψώνι» τότε σίγουρα θα εκτιμήσουμε ότι δεν υπολογίζεται. Κι όλα αυτά ενώ ο Παναθηναϊκός πλην του Ουίλιαμς δεν έχει δεύτερο τεσσάρι! Είναι εμμονή; Ό,τι κι αν είναι, ας τον αφήσουν να πάει κάπου να παίξει για να μην «καεί»! Γι’ αυτόν τον παίκτη ο Παναθηναϊκός επένδυσε χρήματα (πλήρωσε 150 χιλιάδες στον Ιωνικό) αλλά μάλλον δεν τον πιστεύει το δίδυμο Πεδουλάκη (ούτε στο Περιστέρι τον πίστεψε, να θυμίσουμε)- Ράντονιτς.

Ούτε, φυσικά, ο αγώνας του Ολυμπιακού με τον Κολοσσό αξίζει κάποια ιδιαίτερη αναφορά. Ο Μπαρτζώκας ξεκούρασε όσους το είχαν ανάγκη, βρήκαν την ευκαιρία να «ξεμπουκώσουν» επίσης όσοι το είχαν ανάγκη (Πίτερς 21 πόντοι- ΜακΚίσικ 14 με 5/5 σουτ) και όλα κύλησαν φυσιολογικά. Ο Κολοσσός έχει σημαντικότερους αγώνες στο μυαλό του (βρίσκεται στο 2-4) όπως αυτούς που ακολουθούν εντός με ΑΕΚ, στην Πάτρα με Απόλλωνα και πάλι στη Ρόδο με Περιστέρι.