Μια από τις εκπλήξεις της χρονιάς στην Stoiximan.gr Basket League ήταν σίγουρα ο υποβιβασμός του Απόλλωνα Πατρών στην Α2 Εθνική Κατηγορία. Τα λάθη που έγιναν ήταν πολλά και το basketblog.gr ξετυλίγει το… κουβάρι, αναλύοντας όλο το χρονικό.

Καλοκαίρι 2007: Υποβιβασμός από την Α1, δύσκολα χρόνια με οικονομικά προβλήματα και μετέπειτα συσπείρωση και… αναγέννηση. Δέκα χρόνια μετά οι συγκυρίες είναι παρόμοιες. Πέντε χρόνια χρειάστηκαν μέχρι να έρθει το 2012, όταν και ήρθε η επάνοδος στα μεγάλα σαλόνια και άλλα πέντε χρόνια άντεξε το εγχείρημα, μέχρι να… γκρεμιστεί.

Πολλοί ρίχνουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στο “διαζύγιο” με τον Νίκο Βετούλα. Γιατί; Καταρχάς η δουλειά του ήταν σίγουρα εξαιρετική. Ανέλαβε την ομάδα στη Β’ Εθνική και χωρίς υπέρογκα μπάτζετ, την έφτασε βήμα-βήμα στη θέση που της αρμόζει. Μάλιστα, οι Αχαιοί άρχισαν να γίνονται μόνιμοι θαμώνες στα πλέι οφ, ενώ αποκορύφωμα ήταν η συμμετοχή το 2015 στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας για πρώτη φορά μετά το 1997. Τι ακολούθησε;

Η επιτυχία αποσυντόνισε και ανέβασε κι άλλο τον πήχη σε ορισμένους μέσα στην ομάδα, που δεν είχαν συνειδητοποιήσει πως όλο αυτό ήταν μια υπέρβαση. Σύντομα ήρθε ένταση και ρήξη με τον Νίκο Βετούλα, ο οποίος πριν από ακριβώς δύο χρόνια αποχαιρέτησε την ομάδα. Στη θέση του ήρθε ο Θανάσης Παπαχατζής, ο οποίος έμεινε ελάχιστα και τη θέση του πήρε ο Κώστας Μέξας. Ο πρώην προπονητής του ΚΑΟΔ κέρδισε τους πάντες με την καλή του πορεία και η περσινή χρονιά έκλεισε με θετικό πρόσημο, χωρίς κάποια τεράστια επιτυχία βέβαια.

Φέτος, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Παρότι έγιναν θεωρητικά καλές κινήσεις στο παζάρι, η… μαγιά είχε χαλάσει. Από μια στιγμή και μετά η ομάδα άρχισε να “καταρρέει”. Έγινε, η δυνατή μεταγραφή του Σοφοκλή Σχορτσανίτη, ο οποίος τραυματίστηκε πριν προλάβει να παίξει και μετά από κάποια ανεπιτυχή αποτελέσματα, ο κόουτς Μέξας κούνησε μαντίλι. Για τη διαδοχή του έπεσαν δυνατά στο τραπέζι τα ονόματα του Θανάση Σκουρτόπουλου και του Κώστα Φλεβαράκη, ενώ ο κόσμος ζητούσε την επιστροφή του Νίκου Βετούλα. Τελικά, δόθηκε το χρίσμα στον “Σκουρτό”.

Η αποστολή του ήταν εξ’ αρχής δύσκολη, λόγω του περίεργου κλίματος. Κάποια γεγονότα στην αίθουσα Τύπου, σε συνδυασμό με άσχημες αντιδράσεις από μερίδα του κόσμου, έκαναν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Ο στόχος της παραμονής χάθηκε και πλέον όλοι σκέφτονται την επόμενη μέρα.

Κανένας στους “μελανόλευκους” δεν θέλει μια νέα πενταετή περιπλάνηση στις μικρές κατηγορίες. Ο κόσμος ζητάει άμεση διόρθωση των λαθών, δημιουργία εκ νέου δυνατής ομάδας και επιστροφή όσο πιο γρήγορα γίνεται στην Stoiximan.gr Basket League. Τα οικονομικά της ΚΑΕ δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση, ενώ μένει να δούμε ποιοι Πατρινοί θα δεχτούν να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια.

Σίγουρα θα ακολουθήσουν αρκετές διαβουλεύσεις. Ο Απόλλωνας είναι μεγάλη ομάδα, με “βαριά” φανέλα και φιλάθλους που τον αγαπούν. Οι διοικούντες προσπαθούν να αποβάλουν τον πανικό. Δεν θα παρθούν αποφάσεις εν θερμώ. Θα αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις. με πλάνο και όραμα για το δυναμικό come-back πάνω σε στέρεες βάσεις. Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα λάθη. Ό,τι έγινε, έγινε. Από εδώ και πέρα είναι τα πολύ δύσκολα και ήρθε η ώρα να φανεί ποιοι πραγματικά αγαπούν την ομάδα που έχει χαρίσει τόσο μεγάλες στιγμές σε ολόκληρη την Αχαΐα.