Ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος τελικός στης Stoiximan.gr Basket League ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό με τους παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ να παίρνουν μία νίκη-ισοφάριση την οποία είχαν πολύ μεγάλη ανάγκη, καθώς αν έχαναν ήξεραν ότι η σειρά δεν θα είχε πολύ δρόμο για αυτούς. 

Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι πήγε στις προσωπικές φάσεις και στο isolation game με πρωταγωνιστές από την μία τους εξαιρετικούς Παππά και Μπουρούση και από την άλλη τον απίστευτο Γκριν και τον «ξεζουμισμένο» Πρίντεζη. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να «κόψει» την «πράσινη» δημιουργία, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό αφού το ματς πήγε εκεί που το ήθελε ο Παναθηναϊκός, δηλαδή στο ένστικτο και στο υψηλό σκορ και αυτά τα δύο ήταν που του έδωσαν την πολυπόθητη νίκη.

Τα… κλειδιά σε Μπουρούση-Παππά και το ένστικτο επιβίωσης

Ο Τσάβι Πασκουάλ έχει την τύχη αυτή την χρονική περίοδο να βλέπει τον Μπουρούση να βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της σεζόν. Ο Έλληνας σέντερ και στον δεύτερο τελικό ήταν μαζί με τον Παππά (θα τα πούμε παρακάτω) ο κορυφαίος παίκτης της ομάδας του (12π, 6ριμπ, 1 ασ, 1μπλ.) και έκανε την διαφορά στην επίθεση, αλλά και στην άμυνα απέναντι σε Μιλουτίνοφ και Μπιρτς. Ο «Μπούρου» είναι αυτή την στιγμή η κολόνα του Παναθηναϊκού όσο βρίσκεται στο παρκέ και μπορεί να βοηθήσει αισθητά στην επιστροφή της ομάδας στην κατάκτηση του τίτλου.

Νίκος Παππάς, ο πιο αδικημένος παίκτης από τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και από τον οργανισμό που λέγεται Παναθηναϊκός. Ο Έλληνας διεθνής γκαρντ ήταν και απόψε καταλυτικός σε ντέρμπι απέναντι στον Ολυμπιακό. Με 16 πόντους, 1 ασίστ και 6 κερδισμένα φάουλ και φυσικά μεγάλα καλάθια έγειρε την πλάστιγγα στην πλευρά της ομάδας του και έδειξε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει τον ρόλο του ηγέτη στον Παναθηναϊκό, αφού διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά.

Γενικά οι «πράσινοι» ήξεραν ότι σε περίπτωση ήττας θα ήταν με την πλάτη στον… τοίχο  και για αυτό έβγαλαν αντίδραση ομάδας στο δεύτερο ημίχρονο. Μπορεί λόγω έλλειψης χημείας και του Τζέιμς (παρά το κρίσιμο καλάθι) ο Παναθηναϊκός να κινδύνευσε να χάσει, όμως τελικά πήρε την νίκη και έδειξε σημάδια ζωής.

Το μικρό rotation, η βελτιωμένη εμφάνιση και η άμυνα

Ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ παρουσιάστηκε αισθητά βελτιωμένος από το πρώτο ματς, με την διαφορά ότι αυτή την φορά ηττήθηκε. Μπορεί όσοι άκουσαν ότι ο Βασίλης Σπανούλης δεν θα αγωνιστεί απόψε να πίστεψαν ότι η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου δεν είχε τύχη, όμως διαψεύστηκαν. Ο Ολυμπιακός απέδειξε ότι είναι ομάδα με όλη την σημασία της λέξης, ότι έχει μέταλλο νικητή και ότι είναι ανταγωνιστικός ακόμα και όταν λείπει ο ηγέτης του. Αν κάποιος έλεγε στους «ερυθρόλευκους» ότι θα σκόραραν 80 πόντους στο ΟΑΚΑ θα πίστευαν ότι θα έκαναν το break, όμως η άμυνα τους και το κλειστό rotation (λόγω απουσιών) τους κόστισε.

Μπορεί επιθετικά να λειτούργησε πολύ καλά με πρωταγωνιστή τον Γκριν (21π, 5/6τριπ.) και από δίπλα τους Παπανικολάου-Πρίντεζη, αλλά αμυντικά το πλάνο σε μεγάλο κομμάτι του Γιάννη Σφαιρόπουλου δεν λειτούργησε. Ο Μιλουτίνοφ δεν ανταποκρίθηκε για δεύτερο σερί ματς στην άμυνα καλά πάνω στον Μπουρούση, ο Μάντζαρης και ο Ουότερς δεν μπόρεσαν να σταματήσουν στο μεγαλύτερο μέρος του ματς τον Τζέιμς, ενώ το αμυντικό ριμπάουντ αποδείχθηκε μεγάλη… πληγή (10). Πάντως ο Ολυμπιακός έχει μάθει να «ζει» χωρίς τους Λοτζέσκι-Χάκετ πλέον και αν ο Βασίλης Σπανούλης είναι έτοιμος για το ματς της Κυριακής (4/6, 21:00) τότε οι Πρωταθλητές θα παραμείνουν ως φαβορί στην σειρά, καθώς είναι πιο έτοιμοι για τέτοιες «μάχες».

Λίγα λόγια για τον τρίτο τελικό

Από πλευράς Παναθηναϊκού ξέρουν ότι το παιχνίδι της Κυριακής είναι η μεγάλη τους ευκαιρία για το break τίτλου. Αν παίξουν καλή άμυνα και «τρέξουν» στον αιφνιδιασμό και ανεβάσουν ψηλά το σκορ τότε θα είναι στο χέρι τους να πάρουν την νίκη. Σίγουρα θα πρέπει να βελτιωθούν οι Καλάθης, Ρίβερς και Γκιστ και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της δημιουργίας του Βασίλη Σπανούλη, αλλά και στην… επιπολαιότητα του Μάικ Τζέιμς.

Στον Ολυμπιακό σίγουρα κρατάνε από το δεύτερο ματς την άψογη άμυνα του Παπαπέτρου και του Παπανικολάου πάνω στον «πονοκέφαλο» που λέγεται Ρίβερς και την πολύ καλή εμφάνιση των Γκριν-Αγραβάνη. Όμως θα πρέπει να βρεθεί «αντίδοτο» στο δίδυμο Παππά-Μπουρούση και στο ανύπαρκτο μέχρι στιγμής επιθετικό transition. 

Υ.Γ. Ο Παναθηναϊκός πρέπει σε αυτή την σειρά να «επενδύσει» ακόμα πιο πολύ στο ελληνικό στοιχείο και να ελαττωθεί η παρουσία του Τζέιμς στο παρκέ. Παππάς και Μπορούσης δείχνουν τον δρόμο της επιτυχίας στον Πασκουάλ.

Υ.Γ. 2) Είναι πολύ θετικό ότι για δεύτερο συνεχόμενο τελικό δεν ακούγονται γκρίνιες για την διαιτησία. Με εξαίρεση τα social media όπου υπάρχει «μουρμούρα» για τις πολλές «πράσινες» βολές. Η αλήθεια είναι ότι η διαιτητική τριάδα ήταν πολύ καλή και ότι ο Ολυμπιακός είχε εξαιρετική αντιμετώπιση στο ΟΑΚΑ.

Υ.Γ. 3) Μετά το ΣΕΦ ούτε το ΟΑΚΑ γέμισε σε τελικό κάτι που πρέπει να προβληματίζει τις διοικήσεις των δύο ομάδων, καθώς πρόκειται για τα ματς της χρονιάς.