Ισως η πιο συνηθισμένη ερώτηση της δεκαετίας του ’80, του ’90 κλπ… Ποιος δεν έχει ρωτήσει το φίλο του, τον κολλητό του, τα άπειρα απογεύματα, βράδια, καλοκαίρια ή χειμώνες αν θέλει να «πάνε για κανένα basketaki;». Νομίζω όλοι μας! Τελικά αυτή η έκφραση μερικά χρόνια μετά έγινε πρωτάθλημα, ερασιτεχνικό μεν, αλλά πρωτάθλημα δε. Ποια είναι, όμως, η ιστορία του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος το οποίο ξεκίνησε από δύο πρώτα ξαδέρφια, τον Βασίλη και τον Γρηγόρη; Ποιος είναι ο Μπιλ και ποιος ο Γκρεγκ που είχαν την ιδέα να μετατρέψουν μία ατάκα σε μπασκετικό εγχείρημα;

Ο 36χρονος Βασίλης Μπουργαζάς, γεννημένος και μεγαλωμένος στις γειτονιές της πλατείας Αττικής, έπαιζε στην ίδια ομάδα με τον 35χρονο ξάδερφό του Γρηγόρη Αντωνάκη από το Μπουρνάζι, σε ερασιτεχνικό πρωτάθλημα των Δυτικών συνοικιών. Η ομάδα τους λεγόταν «Αττική», αλλά επειδή ήταν πολύ… μεγάλη ομάδα για να χωρέσει σ’ αυτό το πρωτάθλημα, προτίμησαν ν’ αποχωρήσουν καθότι κούπα δε θα έβλεπαν ούτε με… μεγενθυντικό φακό!

Ηταν αρχές άνοιξης του 2013, τα πρώτα φυτά ανθίζανε και τα δύο ξαδέρφια έπιναν μπύρες, σε κάποιο από τα στέκια τους όταν τους ήρθε «αναλαμπή» και σκέφτηκαν να φτιάξουν ένα δικό τους πρωτάθλημα, μπας και πάρουν καμία κούπα! Τελικά η ιδέα έπεσε στο τραπέζι και ο «νονός» Γρηγόρης είπε το όνομα του… μωρού τους. “BASKETAKI, να το πούμε έτσι το πρωτάθλημα μας!”. Φυσικά και έγινε αποδεκτό με τη μία. Ενα brand name αρκετά… πιασάρικο.

Σάρκα και οστά

Φυσικά όταν ξεκινάει κάτι ωραίο, πάντα μαζί του ξεκινάνε και τα προβλήματα! Ενα βασικό πρόβλημα ήταν η εκμετάλλευση γηπέδων, ώστε να μπορέσουν να διεξάγονται οι αγώνες. Πολλές πόρτες χτύπησαν, πολλές πόρτες δεν άνοιξαν. Τελικά ΜΟΝΟ δυο πόρτες τους υποδέχθηκαν για αρχή και τους έδωσαν το δικαίωμα να υλοποιήσουν το όνειρό τους. Τα κλειστά ΦΕΑ (Ν. Φιλαδέλφεια) και Κάρβουνο (Περιστέρι), άνοιξαν τις πύλες τους και έδωσαν την ευκαιρία στο Basketaki να αποκτήσει σάρκα και οστά!

Αφού μπήκαν οι βάσεις μετά απλά άρχισαν τα διαδικαστικά, διαιτητές, κριτές, βιντεοσκοπήσεις αγώνων, αρθρογραφία, site, social media κλπ. Είχε δουλίτσα δεν ήταν εύκολο, αλλά όταν ζεις το όνειρό σου δε σε νοιάζει ο κόπος. Αφού ολοκληρώθηκαν όλα και ετοιμαζόντουσαν για το 1ο πρωτάθλημα, θα έπρεπε να αρχίσουν να δημιουργούνται ομάδες. Από στόμα σε στόμα και μεταξύ φίλων και γνωστών άρχισαν να πέφτον οι συμμετοχές… Με 18 ομάδες να παίρνουν μέρος στο 1ο πρωτάθλημα και η πρώτη πρώτη ομάδα που δήλωσε συμμετοχή, ήταν οι «Απαράδεκτοι». Ας είναι καλά το Facebook, όπως μας είπαν Βασίλης και Γρηγόρης, το οποίο δούλεψε τέλεια για να μπει στη ζωή μας το Basketaki.

Παρέες και φίλοι…

Ετσι οι παρεΐστικη ιδέα με εμπνευστές τους Μπιλ, Γκεργκ και στη συνέχεια με 3ο μέλος την αδερφή του Γρηγόρη, την Κατερίνα, χρειαζόταν κι άλλη βοήθεια, γιατί οι ανάγκες μεγάλωναν. Με αφορμή, λοιπόν, τις αυξημένες ανάγκες η 1η επίσημη «πρόσληψη» ήταν και παραμένει ο Λευτέρης (ο κακομοίρης ο ΑΕΚτζης)! Αυτή η παρέα είναι η αρχή του Basketaki, στην πορεία οι προσθήκες αυξήθηκαν και τώρα πια το team είναι δυναμικό!

Η λέξη «παρέα» είναι χαρακτηριστική και σήμα κατατεθέν του πρωταθλήματος. Ετσι όπως μια παρέα το ξεκίνησε, έτσι ακριβώς παρέες δήλωναν συμμετοχές και έτσι συνεχίστηκαν να δημιουργούνται παρέες μέσα από το πρωτάθλημα και στην πορεία να βλέπουμε φιλίες! Οταν ρωτήσαμε τους ιδρυτές του που μπορεί να φτάσει το Basketaki, μας απάντησαν χαρακτηριστικά: «Να μείνει η παρέα ως έχει! Να μην αλλοιωθεί όλο αυτό που έχει δημιουργηθεί, ώστε να μη χαθεί το τόπι! Να συνεχίζουν να βγαίνουν φιλίες και να φεύγουμε όλοι από το γήπεδο αγκαλιασμένοι!». Αυτό φάνηκε από την 1η χρόνια με τις 18 ομάδες και όταν τέλειωσε η χρονιά αποφάσισαν να κάνουν το καλοκαίρι του 2014 το 1ο Summer. Εκεί οι ομάδες αυξήθηκαν στις 44!!! Η «διστακτική» επιτυχία του χειμώνα έδωσε… φτερά στο καλοκαίρι. Περισσότερα γήπεδα, περισσότερες ομάδες, το νερό έχει μπει πια στο αυλάκι! Η επιτυχία αυτή είχε ως αποτέλεσμα να ακουστεί και εκτός Λεκανοπεδίου. Ξαφνικά σκάει μια πρόταση από την Κρήτη, να πάει το Basketaki στην λεβεντογέννα, με το όνομα Basketaτσι… Η πρόταση ακόμα εξετάζεται, γιατί άρχισαν οι ρακές και τα αντικριστά οπότε κάπου «κόλλησε» το πράμα!

Τα γήπεδα…

Οι απαιτήσεις, λοιπόν, από τις αυξανόμενες αιτήσεις των ομάδων οι οποίες ήθελαν να συμμετάσχουν, έφερε και περισσότερες ανάγκες. Η μία και βασική ανάγκη, ήταν τα γήπεδα. Δυστυχώς στην Αθήνα, αυτό είναι μείζον θέμα, καθώς πολλά δημοτικά κλειστά προτιμούν να είναι «κλειστά» στην κυριολεξία, από το να δίνουν τους χώρους σε ιδιωτικά πρωταθλήματα να τα εκμεταλλεύονται και φυσικά και οι Δήμοι να έχουν έσοδα. Οι «κομισάριοι» του Basketaki σκέφτηκαν να κατασκευάσουν ένα ιδιώκτικο κλειστό για τις ανάγκες τους, το οποίο θα τους έλυνε τα χέρια. Ακόμα και εκεί υπάρχουν «αγκάθια», καθώς σ’ αυτή τη χώρα τίποτα δεν είναι στρωμμένο με ροδοπέταλα… Αδειες, από Νομαρχίες, από Δήμους, χώρoι προστατευόμενοι για τους… Κορμοράνους κλπ. δε δίνουν το δικαίωμα να υλοποιηθεί κάτι καλό, ώστε να βρει διεξόδους στην άθληση ο κόσμος.

Οταν ρωτήσαμε τα “αφεντικά” του Basketaki γιατί κάποιος να διαλέξει εσάς, σε τι διαφέρετε από τα άλλα ανταγωνιστικά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα; Μας απάντησαν: “Σημασία δεν έχει τι λέμε εμείς για εμάς, αλλά τι λένε αυτοί που συμμετέχουν για το πρωτάθλημα! Βασικά πιστεύουμε ότι εμείς είμαστε το πιο οικείο, το πιο παρεΐστικο πρωτάθλημα. Βάλαμε κανόνες εξαρχής και υψηλά τον πήχη και συνεχίζουμε να το διατηρούμε”. Ρωτήσαμε αν τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα μπάσκετ που κυκλοφορούν σε όλη την Ελλάδα είναι μία μόδα όπως παλιότερα τα 5×5 στο ποδόσφαιρο κι αν ξεφτίσει, μας τόνισαν ότι: “Ο Ελληνας έχει το μπάσκετ στο DNA του και η πορεία δείχνει ότι το μπάσκετ πάλι θα αναγεννηθεί στην Ελλάδα, ελπίζουμε να έχουμε βάλει και εμείς και όλα τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ένα λιθαράκι σε όλο αυτό!”.

Web radio – web TV

Το basketaki δεν είναι μόνο μπάσκετ είναι και web radio, καθώς από το 2016 εκπέμπει διαδικτυακά το basketaki web radio με εκπομπές για όλα τα γούστα! Η είδηση, όμως, είναι ότι σύντομα στο Περιστέρι θα υπάρχουν και στούντιο της διοργάνωσης, από τα οποία θα γίνονται πιο οργανωμένα οι εκπομπές. Παράλληλα προχωράει και το θέμα του web TV, απλά άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το ίντερνετ και το ότι βρισκόμαστε στο 2017 και πολλά γήπεδα δεν έχουν καν υποδομές για ίντερνετ. Παρόλα αυτά η προσπάθεια συνεχίζεται και ελπίζουμε όλοι να λυθούν όλα για το καλό του αθλήματος!

Τη Μ. Τετάρτη (12/4/17) στο κλειστό Μαζαράκης στο Περιστέρι πραγματοποιείται το 3ο All Star Basketaki για καλό σκοπό, καθώς τα έσοδα από τις συμμετοχές των παικτών στα δύο παιχνίδια του All Star και του διαγωνισμού τριπόντων, αλλά και της παρουσίας του κόσμου στην κερκίδα θα διατεθούν στη “Φλόγα”.

 

 

Ακολουθήστε το basketaki στο Facebook

Aκολουθήστε το basketaki μέσω του portal

Παρακολουθήστε τις εκπομπές από το web radio

 

Tags:
Basketaki