Τι κι αν απείχε 15 χρόνια από το ευρωπαϊκό μπασκετικό στερέωμα, τι κι αν βρέθηκε πίσω με 16 πόντους στα τέλη της α’ περιόδου. Το Περιστέρι είχε το απαραίτητο βάρος αλλά και το ταλέντο για να εξαλείψει την αρχική διαφορά στο σκορ και να πάρει την πρώτη του νίκη στο BCL, επικρατώντας της Γκαζιαντέπ με . Οι “κυανοκίτρινοι” μπορεί να βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 20-4 στα πρώτα λεπτά της α’ περιόδου, όμως από το β’ δεκάλεπτο και έκτοτε ξεκίνησαν μία διαρκή αντεπίθεση, η οποία έφερε την ανατροπή και τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη που βάζει με το δεξί τις βάσεις για μία επιτυχημένη πορεία στη διοργάνωση.

Κορυφαίος για την ομάδα του Ηλία Ζούρου ήταν ο Στίβεν Γκρέι με 15 πόντους, τον Αμερικανό “μπομπέρ” να είναι ο άνθρωπος που άλλαξε το ρου της αναμέτρησης στο β’ ημίχρονο, όταν με τα τρίποντα του το Περιστέρι έτρεξε ένα σερί 10-0. Πολύ καλός επίσης ο Χρήστος Σαλούτρος που πέτυχε 11 πόντους και κατέβασε 6 ριμπάουντ, ενώ κομβικός ήταν και ο Σκούτσι Σμιθ με 13 πόντους, 5 ασίστ και 3 ριμπάουντ. Σταθεροί ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος με 6 ριμπάουντ και από 3 πόντους και ισάριθμες ασίστ, σε έναν αγώνα που το Περιστέρι εκμεταλλεύτηκε πλήρως τα λάθη των Τούρκων (16 έναντι 10), αλλά και την αστοχία τους από τα 6,75 (μόλις 23%).

Ο Αγώνας

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς για το Περιστέρι, μιας και η νωχελικότητα των πρώτων λεπτών, έφερε ένα αρχικό 10-0 για την Γκαζιαντέπ. Η πεντάδα των Χάτσερ, Γκρέι, Σαλούστρου, Μπλέικ και Σκορδίλη δεν έφερε αποτέλεσμα, με τον Ηλία Ζούρο να καταλαβαίνει πως η διακοπή λόγω του προβλήματος στον πίνακα του σκορ είχε επηρεάσει το ρυθμό των παικτών του και να καλεί τάιμ άουτ προκειμένου να τους αφυπνίσει. Τα λάθη και η αστοχία συνεχίστηκαν για τους “κυανοκίτρινους”, με τη διαφορά να φτάνει ακόμα και στους 16 (18-2) και τους φιλοξενούμενους να έχουν ένα βουνό να διασχίσουν. Οι αλλαγές στα τελευταία 2′ λεπτά έφεραν αποτέλεσμα, με το Περιστέρι να δείχνει σημάδια ζωής και να κλείνει το δεκάλεπτο στο 25-12.

Από το β’ δεκάλεπτο και έκτοτε ξεκίνησε η αντεπίθεση της ομάδας των Δυτικών Προαστίων, η οποία ήρθε από την εξαιρετική αμυντική λειτουργία, δεχόμενη μόλις 39 πόντους σε τρεις περιόδους. Ο Χρήστος Σαλούστρος έδωσε τις απαραίτητες βοήθειες στην αμυντική λειτουργία της ομάδας, με τον Σκούτσι Σμιθ να εκμεταλλεύεται το ανοιχτό γήπεδο , ενώ το τρίποντο του Γκρέι στα 5′ πριν το φινάλε του ημιχρόνου έφτασε για πρώτη φορά τη διαφορά κάτω από τους 10 πόντους (32-23). Ο Σμιθ συνέχιζε να αποτελεί την αιχμή του δόρατος για το Περιστέρι, με αποτέλεσμα το τέλος του ημιχρόνου να βρει τους “πρίγκιπες της δυτικής όχθης” στο +6 (42-36).

Το β’ ημίχρονο ξεκίνησε με τον πλέον ιδανικό τρόπο για τους παίκτες του Ηλία Ζούρου. Ένα γρήγορο σερί 10-0 που ήρθε χάρη σε δύο τρίποντα του Γκρέι αλλά και καλάθια του Σμιθ, έβαλε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ το Περιστέρι. Η Γκαζιαντέπ είχε τεράστιο πρόβλημα στην επίθεση της, το οποίο μεταφράστηκε στο τέλος του δεκαλέπτου σε μόλις 10 πόντους συγκομιδής, την ώρα που το Περιστέρι πετύχαινε double score. Η ομάδα του Περιστερίου εκμεταλλευόταν τα λάθη των Τούρκων και τις κακές επιλογές στις επιθέσεις τους, με αποτέλεσμα να φεύγει στο γρήγορο transition και να “τρυπά” την άμυνα τους, με αποτέλεσμα να παγιωθεί ένα σκορ υπέρ τους.

Το φινάλε του αγώνα ήταν αρκετά κακό από άποψη ποιότητας, το οποίο υποδηλώνεται και από το σκορ του δεκαλέπτου (12-14), με το Περιστέρι να διατηρεί την καλή του αμυντική λειτουργία, αλλά να μην έχει την απαιτούμενη ευστοχία προκειμένου να “κλειδώσει” τη νίκη. Το 61-69 με 1:30′ για το φινάλε φάνηκε αρκετό για το Περιστέρι προκειμένου να φτάσει στη νίκη, με τους “κυανοκίτρινους” να επιστρέφουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Τα δεκάλεπτα: 25-12, 42-36, 52-56, 64-70

ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 25-12, 42-36, 52-56, 64-70.

ΓΚΑΖΙΑΝΤΕΠ (Μάρκοβιτς): Κρόφορντ 16 (1), Χατσίγιεβα 2, Χάγκινς 11, Ογκούτ 8 (2), Ουλουσόι 1, Ακιέλ, Τσίνκο 3, Γέλοβατς 11, Σάντερς 2, Βασιλιάουσκας 10 (2).

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (Ζούρος): Μπλέικ 6 (2), Μόρισον 7, Σαλούστρος 11 (1), Βασιλόπουλος 3, Ξανθόπουλος, Γόντικας 4, Γκρέι 15 (4), Χάτσερ 9 (1), Σκορδίλης, Σμιθ 13.

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα εδώ!