Θα πίστευε κανείς ότι είναι ένα απλό αστείο όταν πέρυσι η FIBA Europe ξεκινούσε μία διοργάνωση με ένα ποδοσφαιρικό περισσότερο όνομα, το Τσάμπιονς Λιγκ, και έν τέλει θα προχωρούσε άμεσα στην υλοποίηση της. Στην πρώτη χρονιά ζωής του, η διοργάνωση της FIBA φτάνει στο ύψιστο ενδιαφέρον της, το Final-4 με τέσσερις ομάδες από τέσσερις διαφορετικές χώρες να θέλουν να γράψουν το όνομα τους στην ιστορία, όντας οι πρώτοι κατακτητές του τίτλου.

Τενερίφη, Βενέτσια, Μονακό και Μπάνβιτ τίθενται στη μεγάλη μάχη των ημιτελικών και των τελικών, με την ομάδα του Γιώργου Μπόγρη να αντιμετωπίζει αυτή του Μάικ Μπράμου και την Μονακό να κοντράρεται με την Μπάνβιτ και το basketblog.gr σας παρουσιάζει τις τέσσερις φιναλίστ του πρώτου τίτλου.

Τενερίφη

Η Τενερίφη μπορεί να ξεκίνησε τη φετινή διοργάνωση σαν μία μέτρια ισπανική ομάδα της ACB, μιας και είχε τερματίσει στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα την περσινή σεζόν, όμως κατάφερε να είναι από τις ομάδες που έκλεψαν την παράσταση εντός και εκτός των συνόρων. Η Τενερίφη ξεκίνησε τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις από τον 4ο όμιλο της διοργάνωσης, έχοντας αντιπάλους τις Αβελίνο, Στρασβούργο, Γιουβέντους, Οστάνδη, Τσιμπόνα, Μέγκα Λεκς και Μόρναρ. Οι Ισπανοί δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση και με ρεκόρ 11-3 κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση απευθείας στην φάση των «16» μιας και τερμάτισαν στην 1η θέση. Εντυπωσιακό είναι ότι κατάφερε μάλιστα να χάσει δύο φορές εντός έδρας, από Στρασβούργο και Αβελίνο και έχασε επίσης από την άσημη, μπασκετικά, Οστάνδη.

Αφού λοιπόν κατάφερε να αποφύγει την πρώτη φάση των νοκ-άουτ βρέθηκε αντιμέτωπη στη φάση των «16» με τον ΠΑΟΚ. Ο «δικέφαλος» του Βορρά κατάφερε να βάλει δύσκολα στην ομάδα του Τσους Βιντορέτα, την οποία και κέρδισε στην Πυλαία με 66-63, όμως ο επαναληπτικός αποδείχθηκε ένα εύκολο βράδυ για την Τενερίφη που συνέτριψε τον ΠΑΟΚ με 80-54.

Το δυσκολότερο κομμάτι της σεζόν για την ομάδα του Γιώργου Μπόγρη ήταν αυτό των προημιτελικών, όπου το ζευγάρι ανάμεσα στην Τενερίφη και τον ΠΑΟΚ είχε κληρωθεί με αυτό της Βιλερμπάν με τον Άρη. Ο πρώτος αγώνας ανάμεσα στην Τενερίφη και την Βιλερμπάν είχε λήξει ισόπαλος (από τη στιγμή που ήταν διπλοί οι αγώνες επιτρεπόταν), όμως στον επαναληπτικό των Καναρίων Νήσων η Τενερίφη πήρε το ροζ φύλλο νικώντας με 61-51 και πήρε το εισιτήριο για το πρώτο Final-4 του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο «αρχιτέκτονας»

 

Ο Τσους Βιντορέτα βρίσκεται για 2η χρονιά στον πάγκο της Τενερίφης όντας ένας εκ των εμπειρότερων προπονητών στην ACB. Ο Ισπανός έχει δημιουργήσει ένα γηγενές ρόστερ, το οποίο συνηθίζει να σουτάρει με την πρώτη ευκαιρία από μέση ή μακρινή απόσταση και κατάφερε να την έχει για μεγάλο διάστημα στην κορυφή της βαθμολογίας στην Ισπανία ενώ και τώρα βρίσκεται στην 5η θέση

Ο «μπομπέρ»

 

Ο Άαρον Ντόρνεκαμπ μπορεί να είναι 31 χρονών όμως ήταν ο καλύτερος παίκτης της Τενερίφης στη διοργάνωσης με τον Ολλανδό-Καναδό πάουερ φόργουορντ να μετρά σε 24,7 λεπτά 10,4 πόντους, 4,7 ριμπάουντ και 2,4 ασίστ. Χαρακτηριστικό είναι το ποσοστό ευστοχίας του στα τρίποντα όπου έφτανε το 45,1%.

Ο γνωστός

 

Ο Γιώργος Μπόγρης έχει γίνει για τα καλά πλέον κάτοικος Ισπανίας και φέτος διανύει την πρώτη του χρονιά στην Τενερίφη όντας ένας εκ των κορυφαίων παικτών στο ρόστερ του Τσους Βιντορέτα. Ο Έλληνας σέντερ σε 20 λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο στη διοργάνωση μετρά 8,9 πόντους, ενώ μάζεψε 3,9 ριμπάουντ και μοίρασε 1,3 ασίστ.

Βενέτσια

Την ώρα που το ιταλικό πρωτάθλημα δεν βρίσκεται και στην καλύτερη περίοδο του, με την Αρμάνι Μιλάνο που είναι στην κορυφή να ήταν κατά πολλούς η χειρότερη ομάδα της Ευρωλίγκας, την παλιότερη δύναμη, Βαρέζε, να έχει χάσει πλέον τη βαρύτητα της και τη Σιένα να παραπαίει, η Βενέτσια έρχεται να αναδείξει ξανά την Legabasket. Η ομάδα του Μάικ Μπράμου στην πρώτη της ευρωπαϊκή συμμετοχή κατάφερε όχι μόνο να κάνει την έκπληξη και να προχωρήσει στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά να πάρει και ένα εκ των τεσσάρων εισιτηρίων του Final-4. Για να το πετύχει αυτό χρειάστηκε να περάσει από τον 2ο όμιλο της διοργάνωσης που βρήκε απέναντι της τις Λε Μαν, Καρσίγιακα, Αβτοντόρ, Μακάμπι Ραντ, Οραντέα, Κατάγια και Κίμικ. Με ρεκόρ 9-5 η Βενέτσια βρέθηκε στη 2η θέση του ομίλου και δεν κατάφερε να αποφύγει τον πρώτο προκριματικό γύρο στον οποίο αντιμετώπισε την Βέντσπιλς και παρότι ηττήθηκε στον πρώτο αγώνα (74-67), κατάφερε να πάρει την πρόκριση στον επαναληπτικό ξεπερνώντας την αρχική διαφορά (71-60). Η συνέχεια βρήκε την ομάδα του Βάλτε Ντε Ραφαέλε μπροστά σε έναν «εμφύλιο» μιας και αντιμετώπισε την Αβελίνο, όμως με δύο νίκες κατάφερε να πάρει την πρόκριση για την προημιτελική φάση.

Στα προημιτελικά η Βενέτσια είχε και το δυσκολότερο έργο κόντρα στην Καρσίγιακα. Και εκεί όμως κατάφερε να δείξει την δικιά της… ιταλική φινέτσα και παρότι στον πρώτο αγώνα της Σμύρνης ηττήθηκε με 74-71, στον επαναληπτικό πήρε τη νίκη με 74-66 και συνάμα το εισιτήριο για το πρώτο Final-4 του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο «αρχιτέκτονας»

 

Ο Βάλτερ Ντε Ραφαέλε έχει γίνει περισσότερο γνωστός για τα γυαλιά που φοράει στον πάγκο της Βενέτσια, όντας μία ιδιαίτερη προσωπικότητα στους πάγκους των αγώνων. Ο Ιταλός τεχνικός βρίσκεται στη Βενέτσια από το 2011 και έχει χτίσει μία σπουδαία ομάδα βήμα-βήμα μιας και από πέρυσι είχε δείξει τις προθέσεις της για μία καλή πορεία, κυρίως εντός συνόρων.

Ο «μπομπέρ»

 

Ο Χόργιε Πέριτς στα 25 του χρόνια διανύει μία εξαιρετική σεζόν με την Βενέτσια, με τον Κροάτη σέντερ να είναι και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στη διοργάνωσης και ο καλύτερος της παίκτης. Συγκεκριμένα σε 21,1 λεπτά συμμετοχής ο Κροάτης έχει πετύχει 11,8 πόντους, 3,4 ριμπάουντ και 1,7 ασίστ.

Ο γνωστός

 

O Μάικ Μπράμος διανύει τη δεύτερη σεζόν του στην ιταλική ομάδα με τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού και διεθνή με την εθνική Ελλάδος να είναι στην αρχική πεντάδα και να είναι ο παίκτης-κλειδί στα αμυντικά συστήματα του Ντε Ραφαέλε. Στη διοργάνωση φέτος μετρά σε 23 λεπτά συμμετοχής, 8,4 πόντους, 3,5 ριμπάουντ και 1,3 ασίστ.

Μπάνβιτ

Η Μπάνβιτ μπορεί να έγινε περισσότερο γνωστή στο ελληνικό μπασκετικό κοινό πριν μερικά χρόνια όταν και ανέλαβε την τεχνική της ηγεσία ο Δημήτρης Ιτούδης για ένα χρόνο, λίγο πριν μετακομίσει για τη Μόσχα και την ΤΣΣΚΑ, όμως αποδεικνύεται πλέον σκληρό «καρύδι» τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Η τουρκική ομάδα βρέθηκε στον πρώτο όμιλο της διοργάνωσης έχοντας αντιπάλους πέραν του Άρη, τις Μονακό, Νίμπουρκ, Σκάιλανερς, Αϊρόνι Ναχαρίγια, Χέλιος Σανς και Μπάκεν Μπίαρς και κατάφερε να κάνει ρεκόρ 11-3 που της έδωσε την απευθείας πρόκριση στους «16» της επόμενης φάσης όντας η καλύτερη 2η στους ομίλους.

Η συνέχεια βρήκε τη Μπάνβιτ αντιμέτωπη με το… γερμανικό πρωτάθλημα μιας και στη φάση των «16» αντιμετώπισε την Όλτενμπουργκ, με τον πρώτο αγώνα στη Γερμανία να λήγει ισόπαλος με 82-82, και την πρόκριση να κρίνεται στον αγώνα της Τουρκίας όπου η ομάδα του Σάσο Φιλιπόφσκι πήρε τη νίκη με 70-61. Γερμανική ομάδα όμως αντιμετώπισε και στην προημιτελική φάση, όπου βρέθηκε αντιμέτωπη με την Λούντβιχσμπουργκ και με δύο νίκες, εντός και εκτός, πήρε το τρίτο εισιτήριο για το Final-4 του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο «αρχιτέκτονας»

 

Ο Σάσο Φιλιπόφσκι μπορεί να διανύει την πρώτη του σεζόν στον πάγκο της Μπάνβιτ, όμως είναι πολύ κοντά στη δική του… Γη της Επαγγελίας. Ο Σλοβένος έχοντας την εμπειρία των προηγούμενων ετών, όντας στο staff της ΤΣΣΚΑ το 2010 και πέρυσι στον πάγκο της Ζιέλονα Γκόρα με την οποία βρέθηκε στην Ευρωλίγκα, είναι πολύ κοντά στην πρώτη μεγάλη επιτυχία της καριέρας του.

Ο «μπομπέρ»

 

Ο Τζόρνταν Θίοντορ είναι το Α και των Ω στην φετινή Μπάνβιτ με τον Αμερικανό να παίζει σχεδόν 32 λεπτά κατά μέσο όρο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο γκαρντ των Τούρκων μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου θέλει να οδηγήσει την ομάδα του και στον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο, μετρώντας στη διοργάνωση 15,9 πόντους, 3,8 ριμπάουντ και 7,5 ασίστ, όντας μάλιστα πρώτος σε ασίστ στη διοργάνωση.

Ο γνωστός

 

Μπορεί τα χρόνια να περνούν, όμως ο Γκάσπερ Βίντμαρ στα 30 του χρόνια αποτελεί έναν από τους κομβικούς παίκτες της Μπάνβιτ. Με θητεία σε Φενέρμπαχτσε, Νταρουσάφακα και Μπεσίκτας, ο Σλοβένος διεθνής έχει βοηθήσει τα μέγιστα κάτω από τη ρακέτα των Τούρκων μετρώντας σε 22 λεπτά 11,3 πόντους, 5,6 ριμπάουντ και 0,9 ασίστ.

Μονακό

Η Μονακό είναι η «σταχτοπούτα» της διοργάνωσης με την γαλλική ομάδα μιας και μόλις πριν ένα χρόνο κατάφερε να ανέβει στην πρώτη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος και από το 2013 ανεβαίνει κατηγορίες και φέτος είναι πιο κοντά από ποτέ στην μεγαλύτερη διάκριση της. Ο Ρώσος επιχειρηματίας Σεργκέι Ντιαντέτσκο αποφάσισε πριν μερικά χρόνια να επενδύσει στο μπασκετικό τμήμα της Μονακό και ήδη τα πηγαίνει εξαιρετικά. Η άσημη λοιπόν ομάδα της Μονακό βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με τη Μπάνβιτ και τον Άρη και κατάφερε να προκριθεί ως 1η και μάλιστα να βρεθεί απευθείας στους «16» της επόμενης φάσης. Μάλιστα η Μονακό μαζί με τη Μπεσίκτας ήταν οι δύο μόνες ομάδες που κατάφεραν να φτάσουν στους ομίλους τους ρεκόρ 12-2. Στην φάση των «16» η Μονακό βρέθηκε αντιμέτωπη με την ΑΕΚ και παρότι στον πρώτο αγώνα του ΟΑΚΑ ηττήθηκε με 69-68, στον επαναληπτικό του Πριγκιπάτου πήρε τη νίκη με 95-87, και πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά την ώρα που η ΑΕΚ αποχωριζόταν τον προπονητή της.

Στην προημιτελική φάση η ομάδα του Ζβέζνταν Μίτροβιτς βρήκε την Ντινάμο Σάσαρι και πήρε την ευκολότερη πρόκριση από όλες τις ομάδες μιας και πήρε δύο νίκες στους δύο αγώνες, νικώντας αρχικά εντός έδρας με 73-62, ενώ στον επαναληπτικό πήρε το ροζ φύλλο αγώνα με 76-79 που της έδωσε και το τέταρτο εισιτήριο για το Final-4 του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο «αρχιτέκτονας»

 

Ο Ζβένταν Μίτροβιτς διανύει την πρώτη του σεζόν στην Μονακό και στα 47 του χρόνια καλείται να φτάσει στο υψηλότερο σημείο της καριέρας του, την κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου. Ο Σέρβος δεν είχε δουλέψει ποτέ σε υψηλό επίπεδο, μιας και βρισκόταν σε πάγκους ουκρανικών ομάδων, όμως φέτος του δόθηκε η ευκαιρία και έχει χτίσει μία ομάδα που στηρίζεται κυρίως στο run n gun παιχνίδι επιθετικά και στην σκληρή άμυνα.

Ο «μπομπέρ»

 

Ο Ντι Μποστ ήταν ο κορυφαίος παίκτης της Μονακό της φετινής σεζόν με τον Αμερικανό γκαρντ να είναι αυτός που λειτουργεί σαν ο… μαέστρος της ομάδας. Ο 28χρονος γκαρντ μετρά σε 27 λεπτά συμμετοχής 12,9 πόντους, 3,6 ριμπάουντ και 4 ασίστ και είναι αυτός που θα λειτουργήσει κομβικά στην πορεία της ομάδας του Πριγκιπάτου στον τίτλο.

Ο γνωστός

 

Ο Ζακ Ράιτ μπορεί να πέρασε για περίπου 6 μήνες από τον Παναθηναϊκό, όμως οι εμπειρίες που πήρε από τους «πράσινους» ήταν αρκετές για να τον βοηθήσουν να έχει ενεργό ρόλο στην Μονακό. Ο Αμερικανός πόιντ-γκαρντ σε 23 λεπτά συμμετοχής έχει πετύχει φέτος 11,2 πόντους με 3,6 ριμπάουντ και 3,7 ασίστ.

Το Τρόπαιο

Ένα από τα συν της φετινής διοργάνωσης, η οποία μπορεί να πέρασε από χίλια κύματα και να μην κέρδισε τόσο πολύ τον κόσμο σε επίπεδο ποιότητας, είναι το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ. Μία «κούπα» στην οποία έχει γίνει εξαιρετική δουλειά, θυμίζοντας τα παλιότερα τρόπαια της Ευρωλίγκας και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε σύγκριση με το τρόπαιο της Ευρωλίγκας από το 2007 και μετά.

 

Το Μέλλον

Το μέλλον της διοργάνωσης σίγουρα παραμένει αμφίβολο, μιας και τόσο η γαλλική όσο και η ιταλική ομοσπονδία έχουν αποφασίσει να μην συνεργαστούν την επόμενη σεζόν με τη FIBA Europe, κάτι βέβαια που δεν είναι σίγουρο αν θα ισχύσει και από πλευράς ομάδων σε περίπτωση που η Βενέτσια ή η Μονακό κατακτήσουν τον τίτλο.

Σίγουρα όμως το Τσάμπιονς Λιγκ είναι μία διοργάνωση, η οποία στον πρώτο χρόνο ζωής της κινήθηκε έξυπνα σε επίπεδο μάρκετινγκ και διαφήμισης, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις σε ένα χρόνο η επίσημη σελίδα της διοργάνωσης έχει 538.694 like, όταν αντίστοιχα η επίσημη σελίδα της Ευρωλίγκας έχει 660.473. Κοινώς, με τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν στο τραπέζι, η διοίκηση της FIBA Europe δεν φαίνεται να κάνει πίσω και θα συνεχίσει την διοργάνωση και τα επόμενα χρόνια.