Η Μπάγερν Μονάχου είναι στη συνείδηση όλων ως μια παραδοσιακή ομάδα που κυριαρχεί εδώ και πολλές δεκαετίες στο ποδόσφαιρο. Έχοντας δημιουργήσει ένα πολύ ισχυρό brand name τα τελευταία 10 χρόνια στο ποδόσφαιρο, η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε ισχυροποιήσει το όνομα της και στο μπάσκετ.

Η αρχή που έφερε χαμόγελα

Η ιστορία της Μπάγερν στο μπάσκετ ξεκινά το 1946. Μπορεί ο σύλλογος να ιδρύθηκε το 1900, στις 27 Φεβρουαρίου, όμως 46 χρόνια αργότερα ο λάτρης του ποδοσφαίρου αλλά και του μπάσκετ, Φραντς Κρόνμπεργκερ, αποφάσισε να δημιουργήσει το μπασκετικό τμήμα της ομάδας. Ο ίδιος, χρειάστηκε να ζήσει μία άσχημη στιγμή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με έναν τραυματισμό να του κόβει την καριέρα από το ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα να στραφεί στο μπάσκετ και μάλιστα, λειτούργησε κατά κάποιο τρόπο σαν ευεργέτης του Μονάχου, δημιουργώντας ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ σε όλη την πόλη.

Χρειάστηκαν μόλις 8 χρόνια για τους Βαυαρούς να πανηγυρίσουν τον πρώτο τους τίτλο, με τη Μπάγερν να κατακτά το πρώτο της πρωτάθλημα το 1954, με τον Κρόνμπεργκερ να είναι ο άνθρωπος που οδήγησε την ομάδα στον τίτλο. Το ενδιαφέρον στοιχείο στη συγκεκριμένη ομάδα είναι το γεγονός ότι μέρος το παικτών αποτελείτο από αθλητές που δεν ασχολούνταν αποκλειστικά με το μπάσκετ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Μάρκους Μπέρνχαρντ, ο οποίος στο παρελθόν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα στο χάντμπολ, ενώ λίγα χρόνια πριν την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τη Μπάγερν, είχε βρεθεί στην κορυφή γερμανικού μπάσκετ με τη φανέλα της Σβάνμπινγκ.

 

Η πτώση και η απαξίωση

Η ανοδική πορεία του συλλόγου σταμάτησε λίγα χρόνια αργότερα και το 1974 έζησε την πίκρα του υποβιβασμού. Στην Regional League οι Βαυαροί παρέμειναν για 8 χρόνια και το 1982 επέστρεψαν στην πρώτη τη τάξει κατηγορία της Γερμανίας, με αποκορύφωμα της δεκαετίας την παρουσία της Μπάγερν στα ημιτελικά του Κυπέλλου το 1987. Ένα χρόνο αργότερα βέβαια η πίκρα του υποβιβασμού επαναλήφθηκε, αυτή τη φορά όμως για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με το μπάσκετ του πανίσχυρου club να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην υπερδύναμη του ποδοσφαίρου που ζούσε μεγάλες στιγμές εντός και εκτός συνόρων.

Η αναγέννηση και η ισχυροποίηση του brand name

Την τελευταία δεκαετία η διοίκηση του ισχυρότερου γερμανικού συλλόγου αποφάσισε να βγάλει από τη σκιά του ποδοσφαιρικού τμήματος το μπάσκετ. Έτσι λοιπόν, στο τέλος της σεζόν 2007/08 ξεκίνησε ένα νέο project με στόχο την επαναφορά της ομάδας στην κορυφαία κατηγορία της Γερμανίας αλλά και την ισχυροποίηση της ομάδας ώστε να μπορεί να είναι στο ίδιο μήκος δυναμικής με το ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο αρχικός στόχος της ανόδου επετεύχθη το 2011 όταν με προπονητή τον Ντιρκ Μπάουερμαν που ήταν παράλληλα και προπονητής της Εθνικής Γερμανίας, οι Βαυαροί τερμάτισαν στην 1η θέση της Regional League ενώ απέμεναν ακόμα 5 αγωνιστικές για το φινάλε της αγωνιστικής περιόδου. Χαρακτηριστικό της νέας… εποχής του συλλόγου είναι το γεγονός ότι εκείνη τη χρονιά η Μπάγερν Μονάχου είχε στο ρόστερ της τους Στέφαν Χάμαν και Ντέσμοντ Γκριν, παίκτες εν ενεργεία διεθνείς με την Εθνική Γερμανίας.

 

Το νέο «σπίτι»

Το 2011 είναι ιδιαίτερη χρονιά για την Μπάγερν Μονάχου, μιας και η άνοδος της στην easyCredit BBL συνδυάστηκε και με την μετακόμιση στο νέο «σπίτι» της. Ο λόγος για την Audi Dome, η οποία διαθέτει 6.700 θέσεις και ουσιαστικά ανακατασκευάστηκε, μιας και χρησιμοποιούνταν μέχρι το 2003, ενώ χτίστηκε στην πρώτη του μορφή το 1972 προκειμένου να φιλοξενηθούν οι αγώνες μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου.

 

Τα πρώτα βήματα για την ισχυροποίηση του brand name της ομάδας έγιναν, με το 2014 να είναι μία ακόμα χρονιά σταθμός για τους Βαυαρούς. Η Μπάγερν μετά από ακριβώς 60 χρόνια επανήλθε στην κορυφή του γερμανικού μπάσκετ κατακτώντας το πρωτάθλημα. Η ομάδα του πολύπειρου Σέρβου τεχνικού, Σβιάτισλαβ Πέσιτς, κατάφερε να βιώσει μία μοναδική επιτυχία κατακτώντας το πρωτάθλημα, ενώ την ίδια χρονιά η ομάδα του Μονάχου αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Ευρωλίγκα μέσω wildcard, βιώνοντας την πρώτη της ευρωπαϊκή εμπειρία και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο. Μάλιστα, εκείνη η χρονιά έχει και έναν παίκτη, ο οποίος λίγα χρόνια θα μεγαλουργούσε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και δεν είναι άλλος από τον Μάλκολμ Ντιλέινι.

Φιλοσοφία made in Serbia

Φτάνοντας στο 2016, η διοίκηση του συλλόγου θέλησε να συνεχίσει την εξέλιξη της ομάδας, με στόχο να γίνει διατηρεί πλέον τα σκήπτρα στη Γερμανία και να ισχυροποιηθεί στην Ευρώπη. Υπό αυτό το πρίσμα, η διοίκηση αποφάσισε να δώσει τα κλειδιά της ομάδας στον Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο οποίος μετά το πέρασμα του από τον Παναθηναϊκό και την διατήρηση της Εθνικής Σερβίας στο υψηλότερο επίπεδο, κλήθηκε να ισχυροποιήσει και τους Βαυαρούς. Η πρώτη χρονιά ήταν περισσότερο αναγνωριστική και για τον ίδιο τον «Σάλε» μιας και έβαλε περισσότερο το αμερικανικό στοιχείο, δεν πέρασε όμως την ταυτότητα του στο βαθμό που ήθελε. Παρόλα αυτά, η Μπάγερν κατάφερε να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του Eurocup ενώ αποκλείστηκε από την μετέπειτα κάτοχο του τίτλου, Μάλαγα. Στο πρωτάθλημα της BBL η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς έφτασε μέχρι τον τελικό των playoffs εκεί όπου αντιμετώπισε την Μπάμπεργκ, με την ομάδα των Αντρέα Τρινκιέρι και Νίκου Ζήση να κατακτούν το πρωτάθλημα.

 

Η φετινή χρονιά φαντάζει ως μια σεζόν-ορόσημο για τους Βαυαρούς. Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς στη 2η σεζόν του πια στον πάγκο της ομάδας έχει δημιουργήσει ένα ρόστερ, στο οποίο έχει βάλει… φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του, δημιουργώντας ένα αμερικανο-σέρβικο μείγμα παικτών. Ο «Σάλε» στηρίχθηκε στους συμπατριώτες του, Μίλαν Μάτσβαν και Στέφαν Γιόβιτς, με τον πρώτο να έχει ουσιαστικά μία τελευταία ευκαιρία να διακριθεί σε υψηλό επίπεδο και τον δεύτερο να φεύγει για πρώτη φορά από την πατρίδα του και να θέλει να δείξει ότι μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο. Παράλληλα, παρέμεινε ο Μάικ Τσίρμπες, ο οποίος προσπαθεί να θυμηθεί όσα έκανε πριν δύο χρόνια φορώντας τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα, έχοντας τότε ως assist-man τον Γιόβιτς, ενώ παρέμειναν στην ομάδα οι Αμερικανοί Ρέντινγκ και Μπούκερ. Συνακόλουθα διατηρήθηκε μεγάλο μέρος του κορμού, με τους Λούτσιτς, Κινγκ, Γκαβέλ και Ντέντοβιτς, ενώ προστέθηκαν και λύσεις ουσίας όπως ο Κάνινχαμ και ο Μπαρτέλ.

Το εντυπωσιακό της φετινής σεζόν για τη Μπάγερν Μονάχου δεν είναι τόσο το γεγονός ότι είναι στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα στην Γερμανία και στην 1η θέση του 2ου ομίλου στο Eurocup, αλλά το γεγονός ότι έχει το καλύτερο ποσοστό νικών σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς μετρά συνολικά 23 νίκες σε 24 αγώνες που αναλύεται σε 14 νίκες και 1 ήττα στην BBL και 9 νίκες σε 9 αγώνες στο Eurocup. Το 95,8% επιτυχίας ανά αγώνες είναι και το κορυφαίο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, έναντι της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 87,5% επιτυχίας.

 

Ενδιαφέρον βέβαια έχουν και τα νούμερα που παρουσιάζει η φετινή Μπάγερν Μονάχου, με τους παίκτες του «Σάλε» να έχουν την καλύτερη επιθετική και αμυντική αξιολόγηση στο Eurocup (ORAT-DRAT) με 105,5 και 86,8 και eDiff 18,7, όταν η αμέσως επόμενη ομάδα με ανάλογο eDiff είναι η Λοκομοτίβ Κούμπαν με 102,7 ORAT και 88,1 DRAT και συνολικό eDiff 14,6. Παράλληλα, μπορεί η φετινή Μπάγερν Μονάχου να «χτίστηκε» προκειμένου να έχει σαν βασικούς τους Γιόβιτς και Τσίρμπες, όμως οι συχνοί τραυματισμοί των δύο πρώην παικτών του Ερυθρού Αστέρα έχουν δώσει ρόλο βασικού και κυρίως χρόνο στον Ρέντιγκ και τον Μπούκερ, με τον πρώτο να είναι ο νο1 στις ασίστ με 32 συνολικά, με την εξαιρετική εικόνα του παίκτη να αναλύεται στο γεγονός ότι στις 78 κατοχές του σε 9 αγώνες, έχει μοιράσει 32 ασίστ και έχει πετύχει συνολικά 73 πόντους, έχοντας παράλληλα τον ιδανικό συνδυασμό στο TSR (True Shooting Ratio) και το TRR (True Rebounding Ratio) με 55,3 και 11,3, με τον Μάικ Τσίρμπες να τον ξεπερνά με 56,3 και 12,4 που φαντάζει και ως φυσιολογικό γιατί ο Γερμανός έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στο ριμπάουντ. Κομβικός όμως είναι και ο Μίλαν Μάτσβαν με τον άλλοτε ανερχόμενο αστέρα του Σέρβικου μπάσκετ να έχει φέτος 11 πόντους και 3,7 ριμπάουντ, μετρώντας με το συνολικό δείκτη αξιολόγησης να φτάνει στο 105, όντας ο 2ος καλύτερος πίσω από τον Ντέβιν Μπούκερ.

Η Μπάγερν Μονάχου αγωνίζεται στα παιχνίδια του Eurocup μετρώντας 20,5 ασίστ ανά αγώνα, όντας στη 2η θέση του σχετικού πίνακα πίσω από την Γκραν Κανάρια. Το ενδιαφέρον στοιχείο βέβαια στο παιχνίδι των Βαυαρών είναι το γεγονός ότι ναι μεν ο Ρέντινγκ έχει τις περισσότερες ασίστ συνολικά με 32 σε 9 αγώνες, όμως ο φετινός άτυχος λόγω συχνών τραυματισμών, Στέφαν Γιόβιτς, είναι ο καλύτερος assist-man της ομάδας, μετρώντας 25 σε 5 αγώνες, με χαρακτηριστικότερο το παιχνίδι κόντρα στη Γαλατάσαραϊ όπου πέτυχε μόλις 3 πόντους αλλά μοίρασε 11 ασίστ.

Ο στόχος της Μπάγερν δεν είναι άλλος από την επιστροφή στην Ευρωλίγκα και με την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί, είναι σαφές πως ο μόνος δρόμος που μπορούν να ακολουθήσουν δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του Eurocup. Παράλληλα, για να ισχυροποιηθεί στο μέγιστο το brand name του συλλόγου είναι σχεδόν αυτοσκοπός η κατάκτηση εγχώριων τίτλων, με τη φετινή χρονιά να φαντάζει ως η ιδανική για να επιτευχθούν οι στόχοι, με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς να δείχνει μέχρι στιγμής ότι είναι ικανός να χτίσει μία ομάδα όπως την θέλει και να μπορεί να διακρίνεται εντός και εκτός συνόρων.