Ο Μίλος Τεόντοσιτς αποτέλεσε το φετινό καλοκαίρι ένα «Μήλον της Έριδος», μιας και δεν ήταν λίγες οι ομάδες εκείνες που βγήκαν στην αγορά για να κάνουν δικό τους ένα point guard με ηγετικές ικανότητες που μπορεί να αποτελέσει και παίκτη βαρόμετρο στην ομάδα. Ανάμεσα τους ήταν και ο Ολυμπιακός, ο οποίος θα ήθελε να επαναφέρει στον Πειραιά τον  έμπειρο Σέρβο γκαρντ.

Είχε λογική η επιλογή της Βίρτους

Ο Τεόντοσιτς προτίμησε εν τέλει να κάνει μία κίνηση, η οποία δημιούργησε πολλά ερωτηματικά. Άφησε προς ώρας τα φώτα της Ευρωλίγκας και τη διεκδίκηση του βαρύτιμου τροπαίου για χάρη της ιστορικής Βίρτους Μπολόνια, η οποία μετά την επιστροφή της στις κορυφαίες ομάδες της Ιταλίας και εν συνεχεία της Ευρώπης (μέσω του BCL), αποφάσισε να δώσει τη δική της μάχη για την επιστροφή στην Ευρωλίγκα.

Η κίνηση του Τεόντοσιτς να υπογράψει στην Βίρτους αποτέλεσε μία από τις τοπ μετεγγραφές του καλοκαιριού. Ο Σέρβος είχε σε πρώτο πλάνο στην επιλογή του την μετακόμιση σε ένα μέρος που θα μπορεί να επανέλθει «μπασκετικά» μετά το πέρασμα του από το ΝΒΑ. Μην ξεχνάμε ότι ο Τεόντοσιτς πήγε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε προχωρημένη σχετικά ηλικία (30 ετών), οπότε ήταν δεδομένο πως χρειαζόταν να βρεθεί σε μία ομάδα που θα του έδινε χρόνο να επανέλθει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Παράλληλα, δεν ήθελε να βρεθεί σε μία ομάδα πρώτης γραμμής, στην οποία θα ήταν ο ηγέτης και ενδεχόμενη αποτυχία θα τον «έκαιγε» και θα του δημιουργούσε συνθήκες πτωτικής πορείας στην καριέρα του. Συν τοις άλλοις, ήθελε να βρίσκεται σε ένα οικείο περιβάλλον με ανθρώπους που ήξεραν τα «κουμπιά» του. Όλα, λοιπόν, ήταν ιδανικά για να βρεθεί στη Βίρτους Μπολόνια. Μία ομάδα που θα του έδινε χρόνο, με δεδομένο πως ξέρει ότι είναι η κορυφαία μετεγγραφή της σύγχρονης ιστορίας της και θέλει να τον διαχειριστεί με ειδικό τρόπο. Μία ομάδα που ο στόχος του Eurocup είναι πιο «ελαφρύς» από αυτόν της Ευρωλίγκας. Μία ομάδα που κουμάντο κάνει ο Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο οποίος γνωρίζει, πιθανότατα καλύτερα από τον καθένα, τον Μίλος Τεόντοσιτς.

Ο «Σάλε» ξέρει πώς να τον διαχειριστεί

Η διαχείριση του Τεόντοσιτς έχει μέχρι στιγμής ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στα δύο πρώτα παιχνίδια της Βίρτους Μπολόνια στο Eurocup ο Τεόντοσιτς δεν είναι ανάμεσα στους πέντε που ξεκινούν στο παρκέ. Είναι όμως είτε η πρώτη είτε στις πρώτες αλλαγές των Ιταλών στον αγώνα. Ο «Σάλε» προτιμά να ξεκινά την πεντάδα του με τον Σάσα Μάρκοβιτς και τον Φρανκ Γκέινς, με τον Τεόντοσιτς να είναι η αλλαγή του Αμερικανού, παίζοντας περισσότερο σαν combo guard, μιας και το δίδυμο των Μάρκοβιτς – Τεόντοσιτς είναι δίδυμο χειριστών. Δύο παίκτες που έχουν πανομοιότυπο στυλ και χαρακτηριστικά, αλλά διαφορά ποιότητας.

Παράλληλα, χαρακτηριστικό στο χειρισμό του Τεόντοσιτς είναι ότι στην άμυνα αγωνίζεται πιο πολύ στο «2» παρά στο «1», με τον Τζόρτζεβιτς να του μειώνει το ποσοστό κούρασης, προκειμένου να επανέλθει στην απαιτούμενη φυσική κατάσταση που είχε στο παρελθόν, δεδομένης της αποχής του από τα παρκέ από τον περασμένο Φλεβάρη και ενώ είχε μεσολαβήσει ο τραυματισμός που τον άφησε εκτός Μουντομπάσκετ. Είτε έχοντας ως συμπαραστάτη τον Μάρκοβιτς είτε τον Γκέινς, ο Τεόντοσιτς παραμένει στο «2» στην άμυνα και επιθετικά αν είναι με τον Αμερικανό έχει την απόλυτη ελευθερία στη δημιουργία, ενώ αν είναι με τον συμπατριώτη του, Σάσα Μάρκοβιτς, μοιράζεται δημιουργία και εκτέλεση.

Τεόντοσιτς όπως Παπαλουκάς-Σλούκας

Ο τελευταίος αγώνας της Βίρτους με την Ανδόρα αποτέλεσε και το ισχυρότερο «χαρτί» για την επιστροφή του Τεόντοσιτς στα παλιά του στάνταρ. Οι Ιταλοί μπορεί να βρέθηκαν πίσω ακόμα και με 11 πόντους, όμως η διαρκής αντεπίθεση δια χειρός του Σέρβου, έφερε την μεγάλη ανατροπή και στο τέλος μια άνετη επικράτηση. Ο έμπειρος point guard τελείωσε τον αγώνα με 15 πόντους, έχοντας 3/5 δίποντα και 3/8 τρίποντα, ενώ μοίρασε 8 ασίστ, ακριβώς τις διπλάσιες από όσες είχε στον αγώνα με την Μακάμπι Ρισόν, στο ευρωπαϊκό του ντεμπούτο με τους Ιταλούς, ενώ είχε και 3 ριμπάουντ.

Ο Τεόντοσιτς δεν είναι αυτή τη στιγμή το Α και το Ω της Βίρτους Μπολόνια, ο παίκτης που ήταν στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και από τα χέρια του περνούσαν όλα. Ο ρόλος και ο τρόπος παιχνιδιού του Σέρβου θυμίζουν περισσότερο το ρόλο του Θοδωρή Παπαλουκά στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας ή σε μία πιο σύγχρονη εκδοχή, το ρόλο του Κώστα Σλούκα στη Φενέρμπαχτσε. Ένας παίκτης που έρχεται από τον πάγκο ως ο 6ος παίκτης, προκειμένου να διορθώσει τα κακώς κείμενα και είναι ο παίκτης, με τον οποίο τελειώνει τον αγώνα της η ομάδα. Ένας ρόλος που του ταιριάζει πολύ περισσότερο αυτή τη στιγμή, με δεδομένο πως θέλει να επανέλθει στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης.

Ο Τεόντοσιτς δεδομένα δεν έχει επιστρέψει στην Ευρώπη για τα τελευταία ένσημα. Έφτασε μία φορά στην κορυφή και θέλει να το ξανακάνει. Η Βίρτους του ανοίγει το δρόμο και μένει να φανεί αν θα τον διαβεί μέχρι τέλους.