Οι ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις μπορεί να ολοκληρώθηκαν και τυπικά πριν από λίγες ημέρες, όμως έχουν ξεκινήσει ήδη οι διεργασίες για τον τρόπο διεξαγωγής τους την επόμενη σεζόν.

Το βάρος από πλευράς Ευρωλίγκα έχει πέσει στο Eurocup, μιας και με δεδομένη την αύξηση των εσόδων των ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχει μειωθεί το ενδιαφέρον από πλευράς συλλόγων για τη δεύτερη τη τάξη διοργάνωση της Ευρωλίγκας. Για το λόγο αυτό η διοργανώτρια αρχή έκανε γνωστό το format της νέας σεζόν, στο οποίο θα συμμετέχουν 24 ομάδες και θα υπάρχει καλύτερη κατανομή των οικονομικών προς τις ομάδες. Αυτό έγκειται αφενός μεν στην συμφωνία με τον χορηγό της διοργάνωσης, την ασφαλιστική IMG, αφετέρου με τα έσοδα που θα προκύψουν από κάθε χώρα ξεχωριστά για την μετάδοση του Eurocup.

Οι 24 ομάδες αναμένεται να μπουν σε 4 ομίλους των 6 ομάδων, εκ των οποίων οι 4 καλύτερες θα προκριθούν στην επόμενη φάση, εκεί όπου θα διεξαχθεί το Top-16. Από εκεί θα δημιουργούνται άλλοι 4 όμιλοι στους οποίους θα προκρίνονται οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου για να συνεχιστεί μετά η διαδικασία των νοκ-άουτ ενώ ο τελικός θα είναι σε σειρά best of three.

Όσον αφορά τις ομάδες που θα συμμετάσχουν, ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστοί οι σύλλογοι λόγω της διεξαγωγής των playoffs σε όλες τις χώρες, όμως γνωστές έγιναν οι θέσεις που θα δοθούν. Συγκεκριμένα, το νέο format του Eurocup δομείται με τρεις ομάδες από τις Αδριατική Λίγκα, Ρωσία, και Ισπανία, δύο Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία και από μία οι Πολωνία, Ισραήλ, Λιθουανία και Ελλάδα. Επειδή οι ελληνικές ομάδες όμως έχουν δηλώσει την προτίμηση τους προς το Τσάμπιονς Λιγκ, η θέση αυτή θα δοθεί μέσω wild card σε ομάδα, όπως επίσης και οι άλλες τρεις θέσεις.

 

Tags:
Eurocup