Αναμφίβολα, πρόκειται για μια ομάδα που είναι συνυφασμένη με τη λέξη πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Πανηγύρισε συνεχόμενες ανόδους από τη Β’ ως την Α1 ΕΣΚΑ-Η και πλέον ετοιμάζεται για τη πρώτη της χρονιά στη Γ’ Εθνική. Ο λόγος φυσικά για τον Άστερα Τέμενης.

Ο επί τρία χρόνια προπονητής του Συλλόγου του Αιγίου, Άρης Ξενούλης μίλησε στο basketblog.gr για τη συνταγή της επιτυχίας του Αστέρα αλλά και για τη νέα δύσκολη χρονιά που έρχεται.

Ποιος είναι ο Αστέρας Τέμενης και τι πρεσβεύει η ομάδα;

Ο Αστέρας Τέμενης -το τμήμα μπάσκετ- επαναδραστηριοποιήθηκε πριν από 6 χρόνια με πρωτεργάτες τους Κους Χρηστίδη Γιώρ. και Ζεντέφη Κων/νου. Στόχος ήταν η δημιουργία μιας ομάδας που θα αποτελούσε μια κυψέλη ανάπτυξης του μπάσκετ αλλά και γενικότερα του Αθλητισμού, τόσο στην Τοπική κοινωνία της Τέμενης όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Αιγειάλειας.

Για αυτό και η Διοίκηση, με την πολύτιμη συνεισφορά και βοήθεια του Ομίλου AFFIDEA και του Προέδρου της Κου Καρούτζου Θεόδωρου, διοργανώνει και συμμετέχει σε ευρύτερες κοινωνικές δράσεις όπως φιλανθρωπικούς αγώνες, ενημερώσεις σε σχολεία κλπ.

Ας σταθούμε λίγο στη περυσινή χρονιά. Μια χρονιά δύσκολη δεδομένου ότι η ομάδα αντιμετώπισε πολλούς και σημαντικούς τραυματισμούς. Μπορείτε να μου κάνετε μια γενική αποτίμηση της περυσινής σεζόν στην Α1 ΕΚΣΑ-Η από την έναρξη μέχρι και την ολοκλήρωσή της;

-Μετά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος στην Α2 ΕΣΚΑΗ και την άνοδο μας στην Α1 ΕΣΚΑΗ ο στόχος που θέσαμε ήταν η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού συνόλου που θα πρωταγωνιστούσε. Κρατήσαμε το βασικό μας κορμό και προχωρήσαμε σε τρεις τέσσερις ποιοτικές προσθήκες. Η αποχώρηση του Ζαφειρη -λόγω προβλημάτων με την μέση του- και ο πολύ σοβαρός τραυματισμός του Βαγενά επηρέασαν τα πλάνα μας και τον αρχικό μας σχεδιασμό.

Παρόλα αυτά τα παιδιά δούλεψαν στο γήπεδο, με πλάνο και μεθοδικότητα, έδεσαν οι παλιοί με τους καινούργιους και καταφέραμε να βρισκόμαστε στα υψηλά της βαθμολογίας από την αρχή του πρωταθλήματος.

Ένας εκπληκτικός δεύτερος γύρος με 13 σερί νίκες μας οδήγησε να καταλάβουμε την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο μπροστά από τους υπόλοιπους συνδιεκδικητές του τίτλου και παραδοσιακές δυνάμεις της ΕΣΚΑΗ έχοντας το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα play off αλλά και 2-0 προβάδισμα στις νίκες με τους περισσότερους αντιπάλους μας για τον τίτλο.

Στα πλευ οφ εκμεταλλευτήκαμε στο απόλυτο την έδρα μας στις σειρές με την Δύμη και την ΕΑΠ κάναμε το 3-0 και περάσαμε στους τελικούς με την ΕΑ Παραλίας.

Εκεί παρότι χάσαμε τα 2 πρώτα παιχνίδια και όλοι μας θεώρησαν τελειωμένους βρήκαμε το σθένος να ανασυγκροτηθούμε να προσεγγίσουμε διαφορετικά τακτικά αλλά και σε θέματα αποφασιστικότητας και θέλησης την σειρά. Έτσι πετύχαμε τις δύο νίκες που χρειαζόμασταν και ειδικότερα στο τελευταίο παιχνίδι με κατάμεστο το γήπεδο τα παιδιά ήταν φανταστικά κυριάρχησαν επικρατώντας με 58-40 δείχνοντας καταφανέστατα ότι είναι η καλύτερη ομάδα και δίκαια κατέκτησε το πρωτάθλημα και τη άνοδο στην Γ Εθνική.

Στο τέλος του πρώτου γύρου καταλάβαμε ότι η ομάδα μπορεί να διεκδικήσει την άνοδο στη Γ’ Εθνική

Ποιο ήταν εκείνο το σημείο που είπατε ότι η ομάδα είναι έτοιμη να κάνει το βήμα παραπάνω και να διεκδικήσετε την άνοδο στη Γ’ Εθνική;

-Στο τέλος του πρώτου γύρου που η ομάδα ήταν δεύτερη με ρεκόρ 10 3 τότε όλοι καταλάβαμε ότι μπορούσαμε να πετύχουμε τον στόχο του Πρωταθλήματος και της Ανόδου.

Πλέον έχουμε μπει στη τελική ευθεία για την έναρξη της προετοιμασίας αλλά και του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής. Τι προσδοκάτε πλέον ως ομάδα από την άνοδό σας στη Γ’ Εθνική και ποιος είναι ο βασικός στόχος της;

-Σίγουρα ως νεοφώτιστοι, ως πρωτάρηδες στις Εθνικές κατηγορίες, ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από την δημιουργία ενός ανταγωνιστικού συνόλου που θα μάχεται όλα τα παιχνίδια, με κύριο μέλημα μας την ανανέωση της παρουσίας μας στην Γ’ Εθνική και του χρόνου.

Είμαστε σε έναν πολύ δύσκολο όμιλο με πολύ δυνατές ομάδες που επι συνόλου 12 υποβιβάζονται οι τέσσερις. Εύκολα λοιπόν κανείς αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι το έργο της παραμονής στην κατηγορία.

Κρατήσαμε τον βασικό μας κορμό και προχωρήσαμε σε ποιοτικές προσθήκες και πιστεύω ότι με σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε. Επίσης πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι ο σύλλογος μεγαλώνει και εξελίσσεται οργανωτικά και διοικητικά.

Ένα μήνυμα προς το κόσμο που γέμισε το γήπεδο στους τελικούς της ΕΣΚΑ-Η με τη ΕΑ Παραλίας ενόψει της νέας χρονιάς;

-Πρώτα πρέπει να τους ευχαριστήσω, για την εκπληκτική τους παρουσία στους τελικούς, αφού μας έδωσαν απίστευτη ώθηση για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Τους θέλουμε ,τους χρειαζόμαστε όλους πάλι και φέτος δίπλα μας στα παιχνίδια στο γήπεδο μας να στηρίξουν την προσπάθεια μας καθώς όλοι οι εντός έδρας αγώνες είναι ΤΕΛΙΚΟΙ για εμάς! Είμαι σίγουρος ότι και φέτος θα αποτελέσουν τον πολύτιμο έκτο παίχτη μας!

Νομίζω η πιο δυνατή στιγμή ήταν όταν περίπου 3 λεπτά πριν την λήξη του τελικού είχαμε ξεφύγει 18 πόντους και όλο το γήπεδο, όλη Τέμενη, όλο το Αίγιο αποθεώνοντας αυτήν την ομάδα ,φώναζε «Νάτοι, Νάτοι οι Πρωταθλητές»

Αν δεν κάνω λάθος αναλάβατε τη τεχνική ηγεσία της ομάδας το καλοκαίρι του 2020. Ποια είναι η πιο δυνατή σας στιγμή με τον Αστέρα στα τρία αυτά γεμάτα χρόνια;

-Πιστεύω ότι όλη αυτή η χρονιά αλλά ειδικότερα η σειρά των τελικών με την ΕΑ Παραλίας είχε πολύ έντονα συγκινησιακά στοιχεία. Οι δύο συνεχόμενες ήττες μας μετά από 15 συνεχόμενες νίκες μας είχαν φέρει στο 2-2 και σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση όλη την ομάδα. Όμως τα παιδιά αντέδρασαν σήκωσαν κεφάλι και πέτυχαν τον στόχο μας!

Αυτό όσο και να σου φαίνεται παράξενο μας έκανε ακόμα πιο γλυκιά την γεύση της επιτυχίας μας! Νομίζω η πιο δυνατή στιγμή ήταν όταν περίπου 3 λεπτά πριν την λήξη του τελικού είχαμε ξεφύγει 18 πόντους και όλο το γήπεδο, όλη η Τέμενη, όλο το Αίγιο αποθεώνοντας αυτήν την ομάδα ,φώναζε «Νάτοι, Νάτοι οι Πρωταθλητές». Ήταν για όλους μας κάτι πολύ έντονο και για αυτό ευχαριστώ πολύ τους παίχτες μου και την Διοίκηση.

Που βρίσκεται το συστατικό αυτό με το οποίο ο Αστέρας Τέμενης ανεβαίνει τα τελευταία χρόνια συνεχόμενες κατηγορίες;

-Νομίζω ότι η οργάνωση, η μεθοδικότητα και κυρίως το δέσιμο και η χημεία που έχει αναπτυχθεί στις σχέσεις μεταξύ Διοίκησης, Τεχνικού Επιτελείου και παιχτών. Όλοι βλέπουμε τον Αστέρα σαν την οικογένεια μας σαν το σπίτι μας!

Σε ποιο σημείο θεωρείτε πως βρίσκεται το επίπεδο του Πατρινού μπάσκετ;

-Νομίζω ότι η Πάτρα είναι, ας μου επιτραπεί η έκφραση, μπασκετούπολη! Και γενικότερα ο Νομός και η ΕΣΚΑΗ. Ας μην ξεχνάμε έχουμε 2 ομάδες στην Basket League 1 στην ELITE ,2 στην Β’ Εθνική, και πέντε στη Γ’ Εθνική.

Οι περισσότερες από αυτές τις ομάδες έχουν δικά τους γήπεδα, οργανωμένες ακαδημίες, με κορυφαία φυσικά την ομάδα του Προμηθέα με σημαντικές επιτυχίες σε πανελλήνιο επίπεδο στον τομέα των υποδομών. Τόσο όμως και στον Απόλλωνα , στον Αίολο Αγυιάς, στην Ένωση Εσπέρου Γλαύκου, ΕΑΠ, ΠΓΕ αλλά και σε άλλες ομάδες γίνεται σημαντική προσπάθεια και εξαιρετική δουλειά.

Τα τοπικά πρωταθλήματα είναι δυνατά και ανταγωνιστικά και ο κόσμος στα τοπικά ντέρμπι κατακλύζει ασφυκτικά τα γήπεδα.

Αυτό που νομίζω λείπει, είναι η στελέχωση των ομάδων μας που είναι στις υψηλότερες κατηγορίες με γηγενείς πατρινούς παίχτες. Και εκεί όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν βήματα προς την θετική κατεύθυνση.