Η ταύτιση απόψεων του ΕΣΑΚΕ και της ΕΟΚ ήταν το κύριο ζητούμενο στην τηλεδιάσκεψη που είχαν οι δύο πλευρές το απόγευμα της Τρίτης (27/9). Κατά κοινή ομολογία, ήταν μία τηλεδιάσκεψη με πολύ μεγάλη σημασία για το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ και δη της Basket League, ειδικά μετά τους τριγμούς του καλοκαιριού και τη ρήξη που υπήρξε μεταξύ των δύο πλευρών.

Μερικούς μήνες αργότερα το κλίμα ήταν σαφώς καλύτερο. Ενωτικό. Το πρώτο σημαντικό σκέλος της συζήτησης ήταν η συμφωνία για οικονομική εξυγίανση όλων των ομάδων, κάτι που σημαίνει ότι θα μπει επιτέλους ένα τέλος στις εκδόσεις δελτίων από συλλόγους που έχουν bans από την FIBA. Κάτι που έκανε ήδη ο Άρης και σε καλό δρόμο βρίσκεται (για να το κάνει) όχι μόνο η ΑΕΚ, αλλά και δύο σύλλογοι που δεν βρίσκονται πλέον στην Basket League, όπως ο Πανιώνιος και το Μαρούσι.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τις ομάδες της Basket League και συζητήθηκε εκτενώς στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη, είναι ο αριθμός των ξένων παικτών και της αύξησής τους σε επτά -με έξι να αγωνίζονται σε κάθε αγώνα. Κάτι που συμφωνήθηκε να εξεταστεί ενδελεχώς από μία ομάδα εργασίας, αν και φαντάζει δύσκολο να τεθεί σε ισχύ (εφόσον εγκριθεί) από τη σεζόν 2022-23

Θέμα συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη ήταν και η διαιτησία, έστω κι αν δεν έγινε αναφορά γι αυτήν στη κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την ΕΟΚ και τον ΕΣΑΚΕ. Τι ειπώθηκε; Κατ’ αρχάς, συζητήθηκε να επιστρέψει η διαδικασία της κλήρωσης αντί του ορισμού, ενώ υπήρξε και αίτημα του Παναθηναϊκού, τον έλεγχο να τον έχει ο ΕΣΑΚΕ και όχι η ΕΟΚ. Κάτι που δεν βρίσκει αντίθετο τον Βαγγέλη Λιόλιο. Σε πρώτη φάση τουλάχιστον.