Η Εθνική μας ομάδα έκανε ένα τρομερό δεύτερο ημίχρονο κι ειδικότερα μία πολύ καλή τέταρτη περίοδο, με αποτέλεσμα να ανατρέψει το εις βάρος της -15 και να φτάσει σε μία τεράστια νίκη απέναντι στους Νεοζηλανδούς (83-74), που την φέρνει στην φάση των “16” του Mundobasket. Πλέον το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα παίξει με το Μαυροβούνιο και την Λιθουανία και θα πρέπει να κάνει το 2/2, για να περάσει στα προημιτελικά της διοργάνωσης, την ώρα που οι σημερινοί μας αντίπαλοι θα αγωνιστούν στα παιχνίδια κατάταξης (17-32) και θα παλέψουν για την καλύτερη δυνατή θέση. Aπό την πλευρά της Εθνικής μας ξεχώρισαν οι Ιωάννης Παπαπέτρου (27 πόντοι), Γιαννούλης Λαρεντζάκης (20 πόντοι) και Thomas Walkup (10 πόντοι, εννιά ασίστ), ενώ στην αντίπερα όχθη πάλεψαν οι Ili (27 πόντοι) και Te Rangi (19 πόντοι).

Tο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατάφερε να βρει τις λύσεις απέναντι στην σκληράδα των Νεοζηλανδών, με συνέπεια να πάρει “βραχεία κεφαλή” (7-5).  Η αρμάδα του Cameron ανέβασε στροφές στο πίσω μέρος του παρκέ και με αυτόν τον προσπέρασε στο σκορ (7-10), ενώ εξακολουθούσε να διατηρεί ένα ισχνό πλεονέκτημα (12-16). Η ομάδα της Ωκεανίας εξακολουθούσε να ελέγχει πλήρως το παιχνίδι και με οδηγό την ευστοχία της από την περιφέρεια κατάφερε να ολοκληρώσει προηγούμενη το πρώτο δεκάλεπτο με πέντε πόντους (15-20).

Oι τυπικά φιλοξενούμενοι εξακολουθούσαν να ελέγχουν πλήρως το παιχνίδι μέσω της πολύ αποτελεσματικής τους αμυντικής λειτουργίας κι έτσι αποσπάστηκαν για πρώτη φορά με οκτώ πόντους (15-23). Μάλιστα η Νέα Ζηλανδία παρέμενε το ίδιο αποδοτική και στις δύο πλευρές του παρκέ και διατηρούσε ένα προβάδισμα ασφαλείας (18-27), το οποίο λίγο αργότερα το διεύρυνε περαιτέρω (23-36). Με τον Te Rangi να βρίσκεται σε δαιμονιώδη κατάσταση και να σκοράρει από παντού, οι αντίπαλοί μας έφτασαν ακόμη και στο +15 (28-43) και προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερο “μούδιασμα” στους διεθνείς μας. Κάπου εκεί η ομάδα του Ιτούδη έβγαλε μία μικρή αντίδραση και οδηγήθηκε στην ανάπαυλα στο -11 (32-43), με τον Ιωάννη Παπαπέτρου (12 πόντοι) να είναι η επιθετική της σταθερά.

To πάθος και η ενέργεια του Θανάση Αντετοκούνμπο στην άμυνα συμπαρέσυρε και τους άλλους συμπαίκτες του, καθώς βελτιώσαμε αισθητά την εικόνα μας και τρέξαμε ένα σερί 6-0, που μας έβαλε πολύ δυναμικά στην εξίσωση του παιχνιδιού (38-43). Το δίδυμο Ili – Te Rangi δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί καθόλου εύκολα από την Ελλάδα, η οποία βρέθηκε να κυνηγά ξανά αποστάσεις στις παρυφές των δέκα πόντων (40-49). Οι Ιωάννης Παπαπέτρου και Thomas Walkup “ξεκόλλησαν την γαλανόλευκη”, η οποία αρχικά έκλεισε την ψαλίδα στους τρεις (46-49) και μερικές στιγμές αργότερα έφτασε στο -1 (50-51). Σε εκείνο το σημείο επιλέχθηκε το small ball (στο 4 και το 5 οι Παπανικολάου και Παπαπέτρου), εντούτοις αυτό το σχήμα δεν βγήκε, διότι δεν πετύχαμε κάποιο πόντο και με αυτόν τον τρόπο πήγαμε στην τελική ευθεία του αγώνα στο -4 (50-54).

H Eλλάδα κατάφερε να εκμεταλλευτεί πλήρως τις κατοχές της στην έναρξη της τέταρτης περιόδου και με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη σε ρόλο εκτελεστή προσπεράσαμε μετά από πάρα πολύ ώρα (59-54). O Ili έμοιαζε πραγματικά ασταμάτητος και κρατούσε την ομάδα του μέσα στο παιχνίδι (62-60), ωστόσο με δύο τρίποντα των Παπαπέτρου και Walkup ξεφύγαμε με επτά  (68-61) και βάλαμε δύσκολα στους Νεοζηλανδούς. Μάλιστα η “Επίσημη” Αγαπημένη” δεν περιορίστηκε εκεί και με ένα σερί 4-0 πήρε για παρθενική φορά στο παιχνίδι διαφορά 12 πόντων (73-61), αλλά οι Νεοζηλανδοί έμειναν μέσα στην διεκδίκηση της νίκης με δύο μεγάλα τρίποντα (75-69 στο 38′). Ο Παπαγιάννης έδωσε βαθιά ανάσα στην Εθνική μας (77-69), όμως ο Ili σημείωσε άλλο ένα τεράστιο τρίποντο και άγχωσε ελαφρώς την “γαλανόλευκη” (77-72). Χάρις σε μία σπουδαία άμυνα που βγήκε στο Wetzell αλλά και τις δύο εύστοχες βολές του Λαρεντζάκη πήραμε μαξιλαράκι επτά πόντων (81-74) και καθαρίσαμε την νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 15-20, 32-43, 50-54, 83-74

Δείτε τα στατιστικά εδώ