Η Εθνική μας πήρε μία δύσκολη πρόκριση απέναντι στους Τσέχους, οι οποίοι ναι μεν χαρακτήρισαν δίκαιη την επικράτηση της Εθνικής μας αλλά έχουν παράπονα για την διαιτησία. Συγκεκριμένα κύριό τους επιχείρημα είναι η μεγάλη διαφορά στις βολές (29-9), την στιγμή που μίλησαν και για διαφορά κριτηριών. Συγκεκριμένα ο προπονητής της Τσεχίας Ronen Ginzburg σε ερώτηση που του έγινε στάθηκε τόσο στο γεγονός ότι οι διαιτητές της FIBA δεν είναι καλοί όσο και στο ότι δείχονουν σεβασμό στους σταρ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Δεν είναι μυστικό ότι οι διαιτητές της FIBA δεν είναι καλοί και καμία φορά δείχνουν υπερβολικό σεβασμό στους μεγάλους σταρ” ξεκίνησε τις δηλώσεις του ο Ginzburg, για να συνεχίσει “Ο Βέσελι έπρεπε να έχει κερδίσει ένα ή δύο επιθετικά φάουλ από τον Γιάννη (σ.σ Αντετοκούνμπο). Το πρόβλημα επίσης ήταν ότι η Ελλάδα επιχείρησε 29 βολές, έναντι 9 δικών μας.

Στην τέταρτη περίοδο, όταν η Ελλάδα έπαιξε επιθετικά στην άμυνα, δεν είχε καν φάουλ ή μόνο ένα φάουλ για πολλή ώρα. Για αυτό δέχθηκα τεχνική ποινή, ήθελα να το τονίσω αυτό”.

Ολοκληρώνοντας ο τεχνικός των Τσέχων δήλωσε:Δεν θα πω ότι χάσαμε λόγω αυτών των λαθών, αλλά αν παίζαμε μα άλλο αντίπαλο τέτοια σφυρίγματα θα τα είχαμε πάρει εμείς. Όπως και άλλα φάουλ”.

Ο εκ των πρωτγαωνιστών της Τσεχίας Jan Vesely αφού αποθέωσε τον Γιάννη και όσα κάνει στο πρακέ μίλησε σε σαφώς πιο ήπιο τόνο για την διαιτησία από ότι ο προπονητής του, λέγοντας ότι:

«Είναι στο όριο. Θα μπορούσαν ίσως να δώσουν ένα επιθετικό φάουλ στον Γιάννη, ενώ σε μια άλλη περίπτωση στήθηκα αργά μπροστά του. Δυστυχώς όμως έδειξε την κλάση του και δεν πρόκειται να διαμαρτυρηθώ για τη διαιτησία»

Πιο πολύ στην διαιτησία στάθηκαν οι Balvin και Hruban, με τον πρώτο να δηλώνει ότι: «Δεν είμαστε η μόνη ομάδα που διαπιστώνει ότι στο Ευρωμπάσκετ κάποιοι παίκτες έχουν αντιμετώπιση σταρ. Υπήρχαν κάποια αμφιλεγόμενα σφυρίγματα με τα οποία δεν συμφωνούμε» και τον δεύτερο να συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος, αναφέροντας ότι:

Τέλος και τα τσέχικα μέσα ενημέρωσης στάθηκαν πολύ στην διαιτησία του χθεσινού αγώνα, με ένα από αυτά να αναφέρει ότι η FIBA δεν ήθελε να χάσει κι άλλον σταρ πέρα από τον Jokic.

Συγκεκριμένα ένα από αυτά ανέφερε ότι: «Σύμμαχοι των Ελλήνων οι διαιτητές. Άφησαν ατιμώρητο τον Γιάννη», αναφέρει ο τίτλος στο iSport.cz και προσθέτει: «Ένα μπόνους και μια αντιμετώπιση σταρ. Οι παίκτες της Τσεχίας δεν είχαν μόνο να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα και τον αστέρα της, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Θα ήταν τεράστιο πλήγμα για το Ευρωμπάσκετ και τη FIBA να χάσει μετά τον Γιόκιτς μέσα σε λίγες ώρες και τον Greek Freak».

Μάλιστα οι χθεσινοί μας αντίπαλοι δεν σταματούν εκεί και συνεχίζουν: «Μια ματιά στη στατιστική δείχνει πώς σφύριξαν ο Γάλλος, ο Τούρκος και ο Λετονός. Η Τσεχία έκανε 24 φάουλ, ενώ η Ελλάδα μόνο 17. Όχι και τόσο μεγάλη διαφορά, αλλά από την άλλη η Ελλάδα εκτέλεσε 29 βολές και η Τσεχία μόλις 9. Μόμο ο Γιάννης στάθηκε στη γραμμή και έκανε μόνο ένα φάουλ, ενώ για την Τσεχία αποβλήθηκαν ο Βέσελι και ο Άουντα. Θα θυμάστε το 2019 στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όταν ο Γιάννης είχε αποβληθεί με πέντε φάουλ γιατί του τιμώρησαν κάποιες διεισδύσεις στις οποίες έσπρωχνε.