Λίγες ώρες πριν έγινε γνωστή η ποινή του Κωνσταντίνου Μήτογλου ο οποίος ένα χρόνο περίπου πριν και συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2022 βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ. Η τιμωρία που του επιβλήθηκε είναι 32 μήνες εκτός γηπέδων ή αλλιώς δύο χρόνια και οκτώ μήνες. Φυσικά, έχει και το δικαίωμα της έφεσης.

Με αφορμή λοιπόν, την τιμωρία αυτή το Basketblog.gr σας παρουσιάζει τις τιμωρίες Ελλήνων αθλητών του μπάσκετ αλλά και μη Ελλήνων που αγωνίστηκαν στη χώρα μας που βρέθηκαν θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ.

1.Julius Nwosu

Ξεκινάμε χρονικά με τη περίπτωση του Νιγηριανού Julius Nwosu. Ο παλαίμαχος center από την Αφρική αγωνίστηκε με τη φανέλα του Παναθηναικού τη σεζόν 1996-1997. Η ιστορία γράφτηκε με αρνητικό πρόσιμο για εκείνον αφού βρέθηκε θετικός σε χρήση εφεδρίνης και αποτέλεσε τον πρώτο ντοπέ παίκτη στην ιστορία του συλλόγου.

2. Οι περιπτώσεις των Mursepp και Αγγελίδη

Το 1999 ξέσπασε ένα σκάνδαλο στο Ελληνικό πρωτάθλημα και πιο συγκεκριμένα στις τάξεις του Άρη. Το Μάιο εκείνης της χρονιάς η ΕΟΚ στέλνει έγγραφο στο σύλλογο της Θεσσαλονίκης με το οποίο ανακοινώνει πως οι αθλητές Martin Mursepp και Ντίνος Αγγελίδης βρέθηκαν θετικοί σε χρήση εφεδρίνης, νορεφεδρίνης και ψευδο-εφεδρίνης. Φυσικά, εξέλιξη αυτή δεν ήταν καθόλου ευχάριστη για τον Άρη ο οποίος έχασε δύο σημαντικούς παίκτες εν’ όψει της προσπάθειας που έκανε τότε για να κερδίσει μια θέση στη Euroleague.

3. Οι ιστορίες με τους Ερυθρόλευκους

Αναμφίβολα, ο Ολυμπιακός είναι μια από τις ομάδες που έχουν απασχολεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν με περιπτώσεις ντοπέ αθλητών.

Ξεκίνημα, από το 1997 όπου παραμονές του νικητήριου Final 4 στη Ρώμη ο Evric Gray βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών με το ρεπορτάζ τότε να αναφέρει πως ο παίκτης είχε πάρει χάπι για να του φυτρώσουν μαλλιά.

Λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2002, ο James Forest είχε βρεθεί ντοπέ στη διάρκεια των Τελικών της Α1, όταν ο Ολυμπιακός είχε αντιμετωπίσει την ΑΕΚ. Ενώ στο πιο πρόσφατο 2008, o  Qyntel Woods είχε βρεθεί θετικός σε χρήση ινδικής κάνναβης στη διάρκεια των Τελικών του πρωταθλήματος κόντρα στον Παναθηναϊκό.

4. Ο «Πράσινος» Γιάννης Γιαννούλης

Η πρώτη θητεία του Γιάννη Γιαννούλη στο Παναθηναικό ολοκληρώθηκε άδοξα. Ήταν τη σεζόν 2001-2002, όταν ο διεθνής παίκτης βρέθηκε ντοπέ στον ημιτελικό του Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό. Ο ίδιος το αρνήθηκε κατηγορηματικά ωστόσο το συγκεκριμένο πόρισμα του στέρησε την ευκαιρία να πανηγυρίσει το Ευρωπαικό στη Μπολόνια.

5. Η γνωστή περίπτωση του Νικ Καλάθη

Ιστορία λίγο ως πολύ γνωστή σε όλους. Στις 19 Απριλίου του 2014 η είδηση πως ο γκαρντ των Μέμφις Γκρίζλις είναι ντοπέ αποτελούσε βόμβα για το Ελληνικό μπάσκετ αλλά και για τις τάξεις της Εθνικής ομάδας. Στον άλλοτε πλέι μέικερ του Παναθηναϊκού και νυν της Fenerbache εντοπίστηκε ταμοξιφαϊνη, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί και να χάσει αρκετά ματς της ομάδας του στο ΝΒΑ.

Ο ίδιος μετά τη επισημοποίηση της τιμωρίας του δήλωσε: «Λυπάμαι πολύ για ό,τι συνέβη και ζητώ συγγνώμη από τους συμπαίκτες και την ομάδα για την κακή μου κρίση. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν πήρα ποτέ κάποια ουσία για να ενισχύσω την απόδοσή μου. Δεν συμφωνώ με αυτή την τιμωρία, αλλά θα επιστρέψω από αυτή την κατάσταση καλύτερος παίκτης και άνθρωπος».

6. James Gist και Pops Mensah-Bonsu

Και φτάνουμε αισίως στο 2015. Λίγα 24ωρα πριν από το ντέρμπι με τον Ολυμπιακός ο James Gist βρίσκεται θετικός σε χρήση ινδικής κάναβης κάτι που είχε επαναληφθεί στο παρελθόν καθώς το2011 όταν είχε μετακομίσει από την Partizan στην Fenerbache και είχε βρεθεί θετικός επίσης σε χρήση κάνναβης και του είχε υποβληθεί 3μηνος αποκλεισμός.

Τέλος, ακόμη μια περίπτωση ντοπέ παίκτη είναι αυτή του Mensah-Bonsu. Ο τότε center της ΑΕΚ είχε βρεθεί θετικός σε χρήση διεργετικής ουσίας (αμφεταμίνη), με τον παίκτη από εκείνη τη στιγμή να αποτελεί παρελθόν από την Ένωση.

Δεν συμβαίνουν μονάχα στο μπάσκετ…

Δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό δεν συμβαίνει μονάχα στο χώρο του Ελληνικού μπάσκετ. Ο Ελληνικός στίβος έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές με ειδήσεις ντόπινγκ και μάλιστα αθλητών με ολυμπιακά μετάλλια. Πηγή Δεβεντζή, Κατερίνα Θάνου, Θάνος Κεντέρης και Φάνη Χαλκιά είναι κάποια από τα ονόματα που έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών γνωρίζοντας βαριές τιμωρίες.

Εν κατακλείδι

Σίγουρα, το Ελληνικό μπάσκετ αλλά και εν γένει ο Ελληνικός αθλητισμός θα πρέπει να μην συνδέεται με το φαινόμενο του ντόπινγκ. Δυστυχώς, συναντήσαμε όπως είδαμε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν και συντατάμε ακόμη και στο παρόν. Δεν είναι κρίμα λοιπόν, αθλητές υψηλού επιπέδου να χάνουν χρόνια καριέρας για μια βιαστική απόφαση της στιγμής;