Η Ελλάδα ήταν κυρίαρχη από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, με συνέπεια να φτάσει σε ακόμη μία επικράτηση απέναντι στην Εσθονία και να ολοκληρώσει την φάση των ομίλων με το απόλυτο 5/5, το οποίο συνέβη τελευταία φορά πριν οκτώ χρόνια στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας. Έτσι  η “Επίσημη Αγαπημένη” θα μεταβεί με εξαιρετική ψυχολογία στο Βερολίνο για τα νοκ -άουτ, με την αρχή να γίνεται την Κυριακή απέναντι σε μία εκ των Πολωνίας, Τσεχίας και Φινλανδίας. 

Στον αντίποδα οι Εσθονοί δεν μπόρεσαν σήμερα να “καμουφλάρουν” την ποιοτική διαφορά απέναντι μας, γνώρισαν ακόμη μία ήττα κι ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στο τουρνουά στην πέμπτη θέση με ρεκόρ 1-4, την στιγμή που θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη τύχη αν κέρδιζαν ένα από τα δύο ματς απέναντι σε Ουκρανία και Κροατία που κρίθηκαν στο νήμα.

Kορυφαίος για μας δεν ήταν άλλος από τον Γιάννη, ο οποίος πέτυχε 25 πόντους αν και δεν πάτησε παρκέ από τις αρχές της τρίτης περιόδου κι έπειτα. Μάλιστα στο στρατόπεδο της Εθνικής υπάρχει ανησυχία, καθότι ο “Greek Freak” έχει ενοχλήσεις στον αστράγαλο κι οι αγώνες των νοκ άουτ είναι σε περίπου τρία 24ωρα. Έτερος διψήφιος για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν ο Σλούκας, που βρέθηκε σε ακόμη ένα άρτιο εκτελεστικά βράδυ με 11 πόντους και 4/6 σουτ. Για τους αντιπάλους μας προσπάθησε ο Vene με 19 πόντους, με τους Joesaar, Kriisa και Kitsing να τον συνεπικουρούν με 12,12 και 10 πόντους αντίστοιχα.

Με αιχμή του δόρατος του ψηλούς και με οδηγό την άμυνα η Εθνική μας ήταν κυρίαρχη στο παρκέ και πήρε πλεονέκτημα οκτώ πόντων (0-8), με το “καλησπέρα”. Οι Εσθονοί στην συνέχεια βρήκαν σκορ, αλλά ο Γιάννης εξακολουθούσε να είναι ασταμάτητος και η Ελλάδα ήταν μπροστά με 6-14. Ο επιθετικός ρυθμός της “γαλανόλευκης”  ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικός (12-21). Από εκεί κι έπειτα τα δεδομένα άλλαξαν, αφού μια τεχνική ποινή μας αποσυντόνισε κι οι αντίπαλοί μας μάς πλησίασαν στο καλάθι (21-23), ωστόσο βρήκαμε τις λύσεις και ολοκληρώσαμε το δεκάλεπτο στο +6 (21-27).

O ρυθμός στα επόμενα λεπτά είχε πέσει, αλλά οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη είχαν ξεκάθαρα τα ηνία της αναμέτρησης (25-31). Η Ελλάδα έπαιζε στο ρελαντί, αφού το ματς δεν είχε βαθμολογικό ενδιαφέρον, αλλά μία τρίποντη βόμβα του Γιάννη της έδωσε για πρώτη φορά αέρα 10 πόντων (28-38). Το σουτ αυτό φάνηκε πως έδωσε ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην “γαλανόλευκη”, που ξέφυγε άμεσα με 16 πόντους (30-46). Οι δύο ομάδες πήγαν στην ανάπαυλα με την ψαλίδα υπέρ μας στους 15 (36-51) και τον Γιάννη να προσθέτει στο παλμαρέ του ακόμη μία εξωπραγματική εμφάνιση με 25 πόντους και 9/10 σουτ.

Ένα έμμεσο τρίποντο του Dorsey και ένα άμεσο του Παπανικολάου έστειλαν την χώρα μας στις παρυφές των 20 πόντων (39-58). Ο Παπανικολάου είχε βρει το χέρι του από μακριά και με τρίποντο μας έδωσε διαφορά 20 πόντων (43-63), ενώ ένα νέο σουτ του Θανάση έξω από την περίμετρο διαμόρφωσε το 43-69. Στα εναπομείναντα λεπτά της περιόδου ο Ιτούδης “ανακάτεψε την τράπουλα”, αλλά αυτό δεν επηρέασε επ ‘ουδενί την απόδοση της Εθνική μας.

Όπως αναμενόταν στην τελική ευθεία του παιχνιδιού χρησιμοποιήθηκαν παίκτες που δεν είχαν μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Έτσι η Εσθονία μείωσε την διαφορά αρκετά, εκμεταλλευόμενη  την απολύτως φυσιολογική χαλάρωση των παικτών του Ιτούδη, που είχαν το μυαλό τους στα νοκ άουτ και τον Γιάννη.

 

Τα δεκάλεπτα: 21-27, 36-51, 49-77, 69-90

Δείτε τα στατιστικά της αναμέτρησης  εδώ