Η 3η αγωνιστική σε Τιφλίδα και Κολωνία συζητείται για πολλούς λόγους που αφορούν και συναρπαστικούς αγώνες και γεγονότα ντροπής. Μια επισήμανση για τις δηλώσεις του Σπάχια. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Είναι αλήθεια ότι με όσα είδαμε την Κυριακή (4/9) στο Eurobasket προσπαθήσαμε να ισορροπήσουμε την κατάσταση ανάμεσα στις συναρπαστικές αναμετρήσεις και στις λανθασμένες υποδείξεις και τα γεγονότα-ντροπή. Δύο αγώνες κρίθηκαν μετά από διπλή παράταση: Η Γερμανία νίκησε την Λιθουανία και η Γεωργία παρέμεινε ζωντανή με αντίπαλο την Τουρκία. Και στους δύο αγώνες όμως είχαμε σοβαρές παραβάσεις.

Οι Λιθουανοί δεν εκτέλεσαν βολή μετά από τεχνική ποινή σε βάρος των Γερμανών. Η ένστασή τους απορρίφθηκε αρχικά ως εκπρόθεσμη (έγινε μετά το χρόνο των 60 λεπτών) ενώ στην απάντηση της FIBA κατέστη σαφές ότι ακόμα κι αν ήταν εντός χρονικού ορίου πάλι θα είχε την ίδια τύχη διότι δεν συνίσταται αλλοίωση αποτελέσματος! ΟΚ, δεν περιμέναμε να «παραβιάσει» το πρόγραμμά της η FIBA αλλά η απάντηση είναι τουλάχιστον γελοία.

Στην Τιφλίδα μετά τον τσακωμό Κορκμάζ- Σανάτζε κύλησαν 22 δευτερόλεπτα! Χάθηκαν. Πάνε. Οι Τούρκοι φωνάζουν γι’ αυτά. Πολύ περισσότερο φωνάζουν για γεγονότα στη φυσούνα, καταγγέλλουν επίθεση και χτυπήματα στον Κορκμάζ και ζητούν να βγει στον αέρα το βίντεο ασφαλείας αλλιώς θ’ αποχωρήσουν από το Ευρωμπάσκετ.

Τόσο τα λάθη αυτά με το χρόνο και τη βολή όσο και τα γεγονότα στη φυσούνα μας θυμίζουν διοργανώσεις που γίνονταν σε ανοιχτά γήπεδα, μισό και πλέον αιώνα πριν! Είναι ντροπή και πρέπει να αντιμετωπιστούν σοβαρά.

H νίκη των Γερμανών δημιούργησε νέα δεδομένα, συνδυαστικά με το θρίαμβο των Βόσνιων επί των Σλοβένων. Πρώτον, οι Λιθουανοί κινδυνεύουν να μείνουν εκτός 16άδας. Δεύτερον σε ό,τι αφορά στο δεύτερο «χιαστί» της Εθνικής μας ομάδας ακόμα κανείς δε μπορεί να γνωρίζει ποιος θα είναι ο πιθανός της αντίπαλος.

Η Γερμανία είναι στο 3-0, η Σλοβενία, η Βοσνία και η Γαλλία στο 2-1, η Λιθουανία και η Ουγγαρία στο 0-3. Ανοιχτή είναι και η πρώτη θέση εφόσον νικήσουν οι Σλοβένοι τους Γερμανούς και τους Γάλλους. Πάντως οι Γερμανοί έχουν αβαντάζ για την πρωτιά αφού θα παίξουν και με την Ουγγαρία (άρα στη χειρότερη θα πάνε στο 4-1) οπότε οι Σλοβένοι ίσως είναι 1οι ή ακόμα και 3οι (αν χάσουν από Γάλλους) ή και 4οι (αν χάσουν από τους Γάλλους και νικήσουν οι Βόσνιοι τους Λιθουανούς).  Φανταστείτε να είχε γίνει το «μπαμ» και στον αγώνα της Γαλλίας με την Ουγγαρία (λίγο ήθελε) τι θα βλέπαμε!

Προσέξτε πρόγραμμα την Τρίτη (6/9): Oυγγαρία – Λιθουανία, Γαλλία – Βοσνία, Σλοβενία – Γερμανία. Και την Τετάρτη (7/9): Λιθουανία – Βοσνία, Γερμανία –  Ουγγαρία, Γαλλία – Σλοβενία. Τι μπορεί να προκύψει στην Εθνική μας; Θα το δούμε εν καιρώ.

Στον Α’ Όμιλο επίσης έγινε χαμός με τις νίκες του Βελγίου επί της Ισπανίας αλλά και της Γεωργίας επί της Τουρκίας. Με εξαίρεση την Βουλγαρία που δεν παίζει κανένα ρόλο στον όμιλο (μόνο ο Βεζένκοφ που πάει για πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης σε μέσο όρο και προφανώς θα τελειώσει με μέσο όρο double- double σε πόντους και ριμπάουντ) οι άλλες ομάδες είναι μέσα στο παιχνίδι.

Προσέξτε πρόγραμμα την Τρίτη (6/9): Βέλγιο- Τουρκία, Μαυροβούνιο- Ισπανία και Γεωργία- Βουλγαρία. Και την Τετάρτη (7/9): Τουρκία- Ισπανία, Βουλγαρία- Βέλγιο και Γεωργία- Μαυροβούνιο.

Κι ένα τελευταίο που αφορά στις δηλώσεις του Σπάχια. Ατυχές το παράδειγμα που χρησιμοποίησε για τους «νατουραλιζέ» αφού ο Γιάννης, ο Θανάσης, ο Κώστας που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα ή ο Ντόρσεϊ που έχει ελληνίδα μητέρα δε μπορούν να συνδεθούν με τις άλλες άσχετες περιπτώσεις.

Ο Ρόμπερσον που εκτέλεσε την Σλοβενία δεν έχει παίξει ποτέ στην Βοσνία. Ούτε ο Σμιθ έχει παίξει στην Κροατία, μόνο στην Γερμανία. Ο Μποστ δεν πέρασε ποτέ από την Βουλγαρία, ούτε ο Σλότερ από την Πολωνία (κι ας αγωνίζεται από το 2015 στην Εθνική) πολύ δε περισσότερο ο Μπράουν από την Ισπανία. Ούτε ο ΜακΦάντεν έπαιξε ποτέ στην Γεωργία. Ούτε ο Τόμπι στην Σλοβενία.

Αυτά είναι τα προβλήματα: Οι μεταγραφές ξένων στις Εθνική, όχι των παιδιών που συνδέονται με μια χώρα.