Βρισκόμαστε κοντά στα 2/3 της regular season. Αργά ή γρήγορα θα μάθουμε τη τελική διαμόρφωση της βαθμολογίας. Ωστόσο, τη δεδομένη στιγμή βρισκόμαστε σε περίοδο διακοπής ελέω των Κυπέλλων. Αρπάζουμε λοιπόν την ευκαιρία για να αναλύσουμε την μέχρι τώρα έκπληξη και τη μέχρι τώρα απογοήτευση των αγωνιστικών της Euroleague με βάση τους αριθμούς αλλά κυρίως την αγωνιστική εικόνα.

Baskonia: Η fun to watch ομάδα εξελίχθηκε στην έκπληξη της διοργάνωσης

Καλώς ή κακώς κανείς δεν περίμενε ότι η Baskonia θα αποτελεί ένα από τα φαβορί για είσοδο στην οκτάδα. Και μάλιστα μέχρι τα μισά του δεύτερου γύρου. Βασικός πρωταγωνιστής σε όλο αυτό είναι φυσικά ο Joan Penarroya ο οποίος ήρθε το καλοκαίρι και έχει μετατρέψει μια fun to watch ομάδα που βλέπαμε πέρυσι σε ένα σύνολο top επιπέδου. Οι Howard και Thompson μπορεί να είναι rookies στη διοργάνωση αλλά ο κόουτς έχει καταφέρει να τους έχει ενσωματώσει αρμονικά στην ομάδα και να βασίσει με επιτυχία το επιθετικό playbook πάνω τους.

Δεν είναι όμως μόνο η επίθεση. Στις αναμετρήσεις που θεωρητικά έπρεπε να πάρει με ομάδες που έχουν τον ίδιο στόχο, τα κέρδισε παίζοντας μάλιστα και καλή άμυνα. Στοιχείο ίσως που έλειπε από τους Βάσκους τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, έχει πανηγυρίσει και μεγάλες εκτός έδρας νίκες σε δύσκολες έδρες και με ομάδες επιπέδου F4. Efes και Fenerbache είναι οι δύο που έχουν ξεχωρίσει και έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στη μέχρι τώρα πορεία της Baskonia.

Έχει παίκτες που στη καλή τους μέρα και αν βρουν ρυθμό μπορεί να σε σκοτώσουν. Ειδικά εντός έδρας. Το είδαμε και στο παιχνίδι με τον Παναθηναικό. Βρίσκεται στην 7η θέση έχει ρεκόρ 13-11 και θα διεκδικήσει μέχρι τέλους το καλύτερο πλασάρισμα.

Armani Milano: Από την συμμετοχή σε F4 σε μια ομάδα-απογοήτευση

Φυσικά ούτε τώρα περίμενε κανείς πως η ομάδα του Etore Mesina θα άνηκε σε αυτή τη κατηγορία. Από τη συμμετοχή στο προπέρσινο F4, η Armani Milano δείχνει να ψάχνεται όσο καμία άλλη ομάδα αυτή τη στιγμή στη διοργάνωση. Η Ιταλική ομάδα έχει περάσει από χίλια κύματα φέτος. Τραυματισμούς βασικών παικτών στην αρχή της χρονιάς (βλ. Pangos, Datome, Shields), ενδεχόμενες κακές σχέσεις προπονητή και παικτών και φυσικά μη ξεχνάμε την πρόσφατη τιμωρία του Μήτογλου που θεωρητικά άνηκε στο δυναμικό της ομάδας.

Αρκετοί παίκτες που αποκτήθηκαν το φετινό καλοκαίρι δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα όπως ο Brandon Davies, ενώ η ομάδα σε αρκετά ματς φέτος παρουσιάζει μια μπασκετική αφέλεια που είχε χρόνια να δείξει. Το σερί των εννέα ήττων στο πρώτο γύρο αναμφίβολα έριξε στα τάρταρα το ηθικό και τη ψυχολογία των παικτών και του προπονητή που έριχναν ευθύνες ο ένας στον άλλον.

Βρίσκεται στη 15η θέση με ρεκόρ 8 νίκες και 15 ήττες και πλέον στις τάξεις του συλλόγου κάνουν λόγο για χαμένη χρονιά στη Euroleague.