Το παζλ των 32 ομάδων συμπληρώθηκε. Στις 29 Απριλίου όλες οι χώρες που θα δηλώσουν παρούσες στα γήπεδα των Φιλιππίνων, της Ιαπωνίας και της Ινδονησίας θα γνωρίζουν τους αντιπάλους τους. Ανάμεσα τους φυσικά βρίσκεται και η Εθνική μας ομάδα.

Ωστόσο, δεν θα επικεντρωθούμε στους παρόντες αλλά στους μεγάλους απόντες, στις χώρες που από την διαδικασία των Παραθύρων δεν βγήκαν νικήτριες και δεν θα δούμε στα γήπεδα της Ασίας.

Πρώτη και ηχηρή απουσία είναι αυτή της Αργεντινής η οποία ηττήθηκε στο τελευταίο ματς do or die από τη Δομικανή Δημοκρατία και δεν θα δώσει για πρώτη φορά το παρόν σε Μουντομπάσκετ ύστερα από το μακρινό 1982. Οι φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019 παρά το γεγονός πως παρατάχθηκαν σε αυτό το Παράθυρο με τους Deck, Campazzo και Laprovitolla, απώλεσαν διαφορά 17 πόντων και έτσι δεν θα τους δούμε το προσεχές Σεπτέμβριο.

Επόμενες αισθητές απουσίες είναι αυτές της Τσεχίας και της Πολωνίας. Δύο ομάδες που στις τελευταίες διοργανώσεις κάνουν την έκπληξη. Οι Τσέχοι που στο προηγούμενο Παγκόσμιο τερμάτισαν στη πρώτη οκτάδα, σε αυτά τα Παράθυρα έχασαν από νωρίς το τρένο της πρόκρισης με αποτέλεσμα να μην ταξιδέψουν στην Ασία. Παρόμοια περίπτωση και οι Πολωνοί οι οποίοι στο Παγκόσμιο του ’19 βρίσκονταν και εκείνοι στη πρώτη οκτάδα ενώ στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ είχαν αποκλείσει την Σλοβενία των Doncic και των λοιπών.

Φυσικά, δεν ξεχνάμε και την Τουρκία όπου ουσιαστικό βρέθηκε πίσω στην υπόθεση πρόκρισης με τις δύο ισάριθμες ήττες κόντρα στην Εθνική μας στη πρώτη φάση των Παραθύρων. Μια Τουρκία η οποία ήταν φιναλίστ του Παγκοσμίου του 2010 αλλά έκτοτε βρίσκεται σε πτωτική πορεία παρά το αρκετά ενισχυμένο ρόστερ που διαθέτει. Στην ίδια κατηγορία και η Κροατία η οποία αποκλείστηκε από το πρώτο κιόλας γύρων των Παραθύρων και ήδη στρέφεται στη πρόκριση της στα Παράθυρα του Ευρωμπάσκετ 2025.

Οι απουσίες είναι ηχηρές και από πλευράς Αφρικής. Η Νιγηρία που κατετάγη μές στη δεκάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιου δεν θα δώσει το παρών στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο ενώ και η Σενεγάλη θα είναι απών, μια εθνική ομάδα που μετρά ως ώρας πέντε παρουσίες σε Μουντομπάσκετ.

Όλα αυτά για να καταλήξουμε στο ερώτημα το αν τελικά κάνουν καλό τα Παράθυρα στην όλη διαδικασία των τελικών φάσεων. Γιατί η FIBA ασφαλώς δεν μπορεί να σφυρίξει αδιάφορα όταν έχει διοργανώσει Παγκόσμιο δίχως τη Πρωταθλήτρια Ευρώπης (Σλοβενία απών το 2019) και τώρα με την πάντα υψηλών προδιαγραφών Αργεντινή (φιναλίστ το 2019). Μεγάλη ιστορία που θα πρέπει να αναλυθεί σε άλλο βήμα.