Μια από τις ομάδες που παρουσιάζουν ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα αλλά και νεανικά ρόστερ στο φετινό πρωτάθλημα των εθνικών κατηγοριών και δη σε αυτό της πολύ σκληρής Γ Εθνικής δεν είναι άλλη από την Ένωση Ιλίου, με την αρμάδα από τα δυτικά προάστια της πρωτεύουσας υπό την τεχνική ηγεσία του Τάκη Πανούλια, που γράφει τα δικά του πάμπολλα και απόλυτα πετυχημένα χιλιόμετρα στο χώρο αλλά και την ομάδα εδώ και αρκετά χρόνια και φυσικά δε χρειάζεται πολλές συστάσεις, να μπαίνει στη λίγκα ως νεοφώτιστη από τον περσινό της υποβιβασμό από τη Β Εθνική στο… τσακ ως ένα από τα νεότερα ρόστερ της. 

Το basketblog.gr, λίγες ώρες μετά την πολύ μεγάλη εμφάνιση και νίκη της Ένωσης κόντρα στην Νίκη Αμαρουσίου για την 3η αγωνιστική του 3ου ομίλου της Γ Εθνικής, μίλησε με τον Γιάννη Καναρέλη, έναν άνθρωπο που έχει περάσει σχεδόν απ’ όλα τα σκαλοπάτια της ιεραρχίας στην ομάδα του Ιλίου,  που μίλησε με μεγάλο ενθουσιασμό για το νέο εγχείρημα μιας ομάδας με μέσο όρο ηλικίας 21 ετών στην Γ Εθνική, αρχηγό ένα παιδί που δεν έχει καν κλείσει τα 22 του (Χάρης Μπαρμπαρής) και ίσως το πιο… καυτό νεανικό δίδυμο γκαρντ (Σαξιώνης 19,5 και Μπαρμπαρής 22 ετών, αντίστοιχα) στην τέταρτη τη τάξει εθνική κατηγορία με 50 πόντους κατά μέσο όρο σε δύο αγώνες στον 3ο όμιλο.

 

Αναλυτικά…

 

Επιστροφή στη Γ Εθνική μετά από μερικά χρόνια αξιοπρεπούς παρουσίας στη Β Εθνική. Πώς και με τι φιλοσοφία αναμένεται να εμφανιστεί στο νέο πρωτάθλημα η Ένωση Ιλίου, μια σταθερή δύναμη/παρουσία εδώ και πολλά χρόνια στις Εθνικές Κατηγορίες;

Στην Γ Εθνική θεωρώ ότι μας έφερε περισσότερο η συγκυρία της αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων και λιγότερο η απόδοση της ομάδας κατά την διάρκεια της κανονικής περιόδου ειδικά η παρουσία μας στο δεύτερο γύρο.

Η φιλοσοφία και η δομή μας ως ομάδα παραμένει σταθερή με προτεραιότητα στο ανάπτυξη παικτών σε όλα τα επίπεδα. Θέλουμε πάντα να είμαστε ανταγωνιστικοί. Θα κάνουμε όπως όλοι μεταγραφές ακόμα και έμπειρων αθλητών αλλά διατηρώντας ως βασική προτεραιότητα την ανάπτυξη και ανάδειξη νέων παικτών είτε από τις δικές μας ακαδημίες είτε από νεαρά παιδιά που φέρνουμε στο σύλλογο. Υπάρχει η τεχνογνωσία προπονητικά και διοικητικά. Σε αυτό το κομμάτι νομίζω ότι είμαστε πολύ αποτελεσματικοί όλα αυτά τα χρόνια. Είναι κάτι που ταιριάζει με την φιλοσοφία του προπονητή μας Τάκη Πανούλια που ανανέωσε για μια ακόμα χρονιά και θα είναι στο τιμόνι του συλλόγου για 7η χρονιά.

Η εφετινή χρονιά μοιάζει με την πρώτη χρονιά που ήμουν συνεργάτης του Τάκη Πανούλια την περίοδο 2014-15 που συνολικά προωθήσαμε ή φέραμε 12 παίκτες και ανεβήκαμε στην Β΄ Εθνική κάνοντας ένα απίστευτο σερί 13 νικών στον δεύτερο γύρο. Είχαμε συνολικό ρεκόρ 22-4 και ισοβαθμήσαμε με τον Έσπερο Πατρών και επανήλθαμε άμεσα στην Β΄ Εθνική. Κάτι που έγινε και εφέτος αλλά με μια πολύ νεανικότερη έκδοση.

Εφέτος ήρθαν παιδιά με πολύ μικρό μέσο ηλικίας και προωθήθηκαν και αρκετά από τον εφηβικό μας αλλά και με τον έφηβο Πέτρο Μπούρλα ένα παιδί γεννημένο το 2006 με ύψος 1,96 και καλές προοπτικές. Παρακολουθούμε την πορεία αρκετών παιδιών και αποφασίσαμε να εντάξουμε αυτά που ταιριάζουν στην φιλοσοφία της ομάδας μας. Παράλληλα αποκτήσαμε και τρία παιδιά με περισσότερη εμπειρία όπως τον Κώστα τον Μανταλβάνο (29 ετών) που έχει περάσει 4 χρόνια στην ομάδα, τον Θοδωρή τον Τσιαμπά (24 ετών) και τον Παναγιώτη Λεκάκη (23 ετών). Παράλληλα με χαρά είδαμε να επιστρέφουν στην ομάδα δύο «δικά» μας παιδιά οι Κώστας Κιουκης και ο Χρήστος ο Τσόλκας. Να σημειώσω ότι περισσότεροι παίκτες μας είναι φοιτητές σε ΑΕΙ και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό.

 

– Παρατηρείται ένα μαζικό “αντίο” τόσο με σημαίες του συλλόγου όσο και με παιδιά που είχαν περάσει αρκετά χρόνια στην ομάδα. Στον αντίποδα δίνονται ευκαιρίες σε πολλά νέα παιδιά στο φετινό σύνολο τις οποίες αρπάζουν από τα μαλλιά. Πώς φτάσατε σε αυτήν την απόφαση αλλαγής;

Όπως προανέφερα ο σύλλογος δεν καλείται για πρώτη φορά να διαχειριστεί μια τέτοια κατάσταση. Η ομάδα έκανε από τότε έναν μεγάλο κύκλο διατηρώντας έναν βασικό κορμό και όπως όλα τα πράγματα στην ζωή ολοκλήρωσε έναν κύκλο. Ο αρχηγός μας ο Οδυσσέας ο Μπέλλας και ο Άρης ο Φουντάς αποχώρησαν μετά από μια μακρόχρονη επιτυχημένη καριέρα, κάποια παιδιά επέλεξαν για να παίξουν σε ανώτερο επίπεδο (π.χ. Τσιουμπρής, Δουρουντούς, Τζορμπατζόγλου), τα αδέλφια Θοδωρής και Κώστας Πανουσόπουλος για φόρτο υποχρεώσεων και στρατιωτική θητεία και με κάποια χωρίσαμε για διάφορους λόγους. Για τον Παναγιώτη τον Τσουμπρή ένα παιδί από τα σπλάχνα του συλλόγου να αναφέρω ότι είμαστε περήφανοι που έφυγε από εμάς ως πρωταγωνιστής της Β Εθνικής και εκ των πρώτων σκόρερ του ομίλου παρότι εκεί συνήθως «βασιλεύουν» οι γκαρντς. Αλλά και τα άλλα παιδιά χαιρόμαστε που αποτελέσαμε ένα σκαλοπάτι στην καριέρα τους.

Ως διοίκηση αλλά και προσωπική επιλογή θελήσαμε να πάμε σε βαθιά ανανέωση με ταλαντούχα παιδιά με προσόντα και προοπτική. Ο προπονητής μας ο Τάκης Πανούλιας όχι μόνο δεν αρνήθηκε την πρόκληση αλλά τον ενθουσίασε το εγχείρημα και ξεκινήσαμε προσεκτικά τον νέο σχεδιασμό. Άλλωστε μιλάμε για έναν προπονητή που έχει όλα αυτά τα χρόνια αναδείξει πληθώρα παικτών σε όλες τις κατηγορίες και έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται οποιαδήποτε πρόκληση.

Βασικός μας στόχος ήταν να παραμείνουν και να αποκτήσουν κυρίαρχο ρόλο οι πλάγιοι Μπαρμπαρής και Σαξιώνης. Δύο παιδιά που τα πιστεύει πολύ ο προπονητής μας και εμείς. Προωθήσαμε από το under τους Παύλο Κοσμίδη και Γιάννη Κουτσούμπα και από το εφηβικό τους Μπούρλα, Αντωνόπουλο και Χαμιτάι.

Η απόκτηση των Μανταλβάνου, Τσιαμπά και Λεκάκη ήταν οι επόμενες κινήσεις. Ο Κώστας ο Μανταλβάνος είναι ο playmaker ψηλός που θέλαμε για να υπηρετήσει το μπάσκετ που θέλει να παίξει ο κόουτς. Ένα παιδί με υψηλή τεχνική κατάρτιση και μπασκετικό IQ. O Θοδωρής ο Τσιαμπάς που έχει τα ηγετικά στοιχεία ενός lead guard και το τσαγανό να καθοδηγήσει την ομάδα και ο Παναγιώτης ο Λεκάκης ένα mobile forward με all around παιχνίδι δίνοντας την ευκαιρία σε ένα πιο αναβαθμισμένο ρόλο.

Στην συνέχεια αποκτήθηκαν οι Μηλαθιανάκης και Σερεπίσιος που ο προπονητής μας είδε potential για την ανάπτυξη δύο μελλοντικών combo guards. Μιλάμε για projects που είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε αλλά και να στηρίξουμε. Ξέρετε τέτοιες αποφάσεις θέλουν άντερα αλλά και τεχνογνωσία για να αποδώσουν. Η επιστροφή των Κιούκη και Τσόλκα μας έδωσε βάθος και περισσότερες λύσεις στην περιφέρεια σε άμυνα και επίθεση. Μιλάμε για δύο παιδιά που προέρχονται από τα σπλάχνα της ομάδας και εξαιρετικοί χαρακτήρες.

Η τελευταία μας κίνηση ο Βαγγέλης ο Σαλούστρος ήρθε να ολοκληρώσει το παζλ. Ένα παιδί 19 χρονών που ήταν ευχάριστη έκπληξη αφού μας ενθουσίασε με τα προσόντα του και την ωριμότητα του για την ηλικία του. Μας δικαιώνει άμεσα αφού με τον τραυματισμό του Μανταλβάνου έπεσε στα βαθιά και ανταποκρίνεται με επιτυχία.

Τέλος να σημειώσω ότι το επιτελείο του Τάκη του Πανούλια αποτελούν δύο παιδιά της ομάδας μας. Ο Γιώργος ο Μπουλούγαρης ως άμεσος συνεργάτης (πρώην παίκτης και προπονητής στο αναπτυξιακό μας κομμάτι) και η Έλενα η Κατσαρά με ειδικό ρόλο στο κομμάτι των analytics της ομάδας κάτι που ο κόουτς θέλει να αναπτύξουμε περαιτέρω. Γενικά όλο το επιτελείο των προπονητών είναι παιδιά όπως ο Θοδωρής ο Πανουσόπουλος, ο Γιάννης ο Κατσαρός είναι παιδιά της ομάδας. Πρόσφατα προσθέσαμε στο κομμάτι αυτό έναν καταξιωμένο προπονητή τον Μιχάλη τον Γρυλλιωνάκη που με τις γνώσεις και την πολύχρονη εμπειρία του θα μας βοηθήσει πολύ. Σύντομα θα προχωρήσουμε σε αναδιοργάνωση του αναπτυξιακού πλάνου μας και στις Ακαδημίες μας με στόχο την εφαρμογή ενός εκσυγχρονισμένου προγράμματος για τα παιδιά-αθλητές μας σε πλήρη συνεργασία των προπονητών μας βασισμένο στην καθοδήγηση του Τάκη Πανούλια. Όπως είχαμε κάνει το 2014 μαζί με πολύ καλά αποτελέσματα.

 

Σε ένα ακόμα πρωτάθλημα στις εθνικές κατηγορίες όπου σύμφωνα με το πλάνο της ΕΟΚ θα υπάρξουν ξανά πολλοί υποβιβασμοί, η ομάδα με τι στόχο μπαίνει στη νέα Γ Εθνική;

Ο στόχος είναι να έχουμε μια ομάδα ανταγωνιστική και να βάλουμε τις βάσεις για τον κορμό των επόμενων χρόνων. Όπως είπα πριν είμαστε δυνατοί και αποτελεσματικοί στην ανάπτυξη και ανάδειξη παικτών. Στο πλάνο μας είναι να αποκτήσουμε παιδιά που θα υπηρετούν τα θέλω του προπονητή μας για να φτιάξουμε μια ομάδα με παιδιά με ταλέντο, αθλητικότητα, πνευματική δύναμη και υψηλό μπασκετικό I.Q. Θέλουμε να κάνουμε πράξη το δικαίωμα στην ευκαιρία για αυτά τα νέα παιδιά. Εξοπλίζοντας τα με τα απαραίτητα εφόδια να εξελιχθούν και μαζί τους η ομάδα να πετύχει τους στόχους της.

Εδώ να σημειώσω ότι σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είμαστε να διατεθειμένοι να στηρίξουμε όλοι. Παράγοντες, προπονητές αλλά και διαιτητές. Οι νεαροί παίκτες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά και από τους διαιτητές επειδή δεν έχουν κολλήσει τα απαραίτητα ένσημα. Κανείς μας δεν πρέπει να το κάνει. Σημασία δεν έχει η ηλικία του παίκτη και φυσικά αυτό ισχύει και για τα μεγαλύτερα παιδιά αλλά η απόδοση και η ισονομία στους κανόνες.

 

– Παρά τον περσινό υποβιβασμό στα play outs η ομάδα στάθηκε στο ύψος της χάνοντας για μια νίκη επί της ουσίας την παραμονή από την κανονική διάρκεια. Τι γεύση αφήνει αυτή η σεζόν; 

Ναι, ήταν ένα πικρό τέλος σε μια ουσιαστικά πολύ καλή χρονιά ειδικότερα με την πορεία που είχαμε στον δεύτερο γύρο πράγμα που συνέβη και πέρυσι που τελειώσαμε πολύ δυνατά και παραμείναμε. Σε μεγάλο μέρος του δεύτερου γύρου αγγίξαμε την απευθείας παραμονή αλλά τελικά μπήκαμε στα play outs και εκεί ουσιαστικά χάσαμε τα πάντα στον πρώτο αγώνα. Είχαμε και ατυχίες με παιδιά που έχασαν μεγάλο μέρος της περιόδου από τραυματισμό. Τα συναισθήματα πρέπει να είναι πρόσκαιρα και να τα ελέγχουμε. Από κάθε σεζόν πάντα κάτι μαθαίνεις, κάτι κρατάς και φυσικά διδάσκεσαι ποια λάθη δεν πρέπει να ξανακάνεις.

Ο στόχος για φέτος είναι η παραμονή στην κατηγορία και όπως είπα να βάλουμε τις βάσεις για τον μελλοντικό κορμό μιας δυνατής ομάδας στα επόμενα χρόνια. Δεν είναι εύκολη διαδικασία γιατί σε αντίθεση με τις μεγάλες ομάδες πρέπει να ψάξουμε πολύ πιο βαθιά στην δεξαμενή του μπασκετικού δυναμικού και να «ζήσουμε» με το κόστος των επιλογών μας. Όλα γίνονται με σκληρή δουλειά και διορατικότητα για το μελλοντικό potential του ταλέντου όταν αποφασίζεις να πορευτείς με τόσο νέα παιδιά.

Να κλείσω λέγοντας ότι είμαστε σε μια μεταβατική χρονιά αλλά έχουμε πίστη στο πλάνο μας, σταθερότητα στις αρχές μας και τελικά θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την σταθερή πορεία του συλλόγου στις εθνικές κατηγορίες. Υπάρχει εμπιστοσύνη στο προπονητικό επιτελείο και στους παίκτες μας και φυσικά θα έχουν την στήριξη μας.

 

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Καναρέλη… 

 

Αρχικά ήταν συνεργάτης του Τάκη Πανούλια στην ονειρική πορεία του 2014 στην Γ Εθνική με το εκπληκτικό 13-0 του δευτέρου γύρου που επέφερε και την πολυπόθητη άνοδο στην Β Εθνική, ενώ την ίδια στιγμή ήταν προπονητής της εφηβικής ομάδας και της U-21, με πολλά παιδιά να προωθούνται στην ανδρική ομάδα και να διαπρέπουν σε αυτό το διάστημα.

Στην συνέχεια υπήρξε τεχνικός διευθυντής τόσο των Ακαδημιών όσο και της ανδρικής ομάδας του συλλόγου, ενώ έφτασε σήμερα στο σημείο να είναι ο αντιπρόεδρος και συνεργάτης του προπονητικού τιμ των ανδρών της Ένωσης.