Ο Σωτήρης Γεωργίου σχολιάζει την απόφαση της Εθνικής ομάδας. 

Ο Κώστας Παπανικολάου είναι λοιπόν ο νέος αρχηγός της Εθνικής ομάδας μας στο μπάσκετ. Ορθότατη απόφαση νομίζω του Δημήτρη Ιτούδη και του επιτελείου του καθώς είναι ο ιδανικός αρχηγός. Ο Παπανικολάου είναι υπόδειγμα αθλητή σε όλα. Δεν προκαλεί, δεν ενοχλεί, πορώνεται στο γήπεδο με την ομάδα του αλλά στο παιχνίδι μέσα και μόνο όπως πρέπει να κάνει κάθε παίκτης, πρώτος πάει στην προπόνηση και τελευταίος φεύγει. Σεβαστικός προς τους άλλους και τον σέβονται και τον ίδιο. Και πάντα τιμά την γαλανόλευκη. Και αγωνιστικά πάντα ξέρεις ότι θα τα δώσει όλα. 

Αρχηγό κάνεις αυτόν που έχει όλα αυτά και όχι ότι και να γίνει τον σούπερ σταρ πχ. Και αυτό γιατί θα πει κανείς γιατί όχι ο Γιάννης; Μα ο Γιάννης παίζει στο ΝΒΑ και δεν είναι και πιο παλιός. Έχει μπροστά του χρόνια ο Γιάννης. Άλλωστε αρχηγός δεν γίνεται ο καλύτερος παίκτης ή ο σταρ αλλά αυτός που έχει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία την δεδομένη στιγμή. Ασφαλώς και ο Γιάννης έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά επίσης και στον υπέρτατο βαθμό (δουλειά, σοβαρότητα, ταπεινότητα). Απλά ο Κώστας θα είναι εδώ πιο πολύ λόγω ΝΒΑ που έχει ο Γιάννης και μπορεί να χάσει κάποιες όχι σημαντικές χρονιές ή και αγώνες. Και είναι και πιο παλιά καραβάνα! Αυτά για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

Από εκεί και πέρα ο Σλούκας είναι σαν διόσκουρος του Παπανικολάου από την Εθνική Νέων το 2009 και θα είναι ο δεύτερος στην τάξη αρχηγός και ο Καλάθης λόγω και ηλικίας ο τρίτος.

Γενικά πάντως αν και έχουμε μια ομάδα που όλα τα παιδιά είναι υπόδειγμα,ο Παπανικολάου ξέρει καλά τα… κατατόπια και τις ισορροπίες. Και όπως θυμάμαι από το 2009 με την Νέων τότε που έπαιζε 4αρι ή ακόμα και 5αρι, πέτυχε όχι τυχαία. Καθώς όταν έχανε ένα σουτ στην επίθεση γύρναγε πρώτος στην άμυνα για να ρεφάρει. Αυτό ήταν το εχέγγυό του ότι θα πετύχει ως και έγινε και έχει μια εξαιρετική καριέρα με σοβαρότητα και συνέπεια.

Και έγινε ένας από τους καλύτερους αμυντικούς παίκτες και παίκτες ομάδας στην Ευρώπη με την αξία του.