H Eθνική μας ομάδα δεν μπόρεσε να ακολουθήσει το τέμπο των Λιθουανών ούτε σε άμυνα ούτε σε επίθεση μετά το 27ο λεπτό, με συνέπεια να υποστεί τελικά μία άνετη και βαριά ήττα (92-67) και να μείνει οριστικά εκτός οκτάδας του Μundobasket. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το τελευταίο μας παιχνίδι απέναντι στο Μαυροβούνιο έχει διαδικαστικό χαρακτήρα, την στιγμή που η ομάδα του Maksvytis προκρίθηκε από σήμερα στα προημιτελικά της διοργάνωσης και θα διεκδικήσει την πρωτιά του γκρουπ μας κόντρα στις ΗΠΑ. Από την μεριά των νικητών ξεχώρισε η τριάδα Jokubaitis (19 πόντοι, έξι ασίστ), Brazdeikis (18 πόντοι) και Valanciunas (15 πόντοι, εννιά ριμπάουντ), ενώ από την Ελλάδα πάλεψαν οι Walkup (21 πόντοι, οκτώ ριμπάουντ , επτά ασίστ) και Λαρεντζάκης (17 πόντοι).

To αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν νωχελικό επιθετικά και σε συνδυασμό με τα προβλήματα που του δημιουργούσαν οι Jokubaitis και Brazdeikis, βρέθηκε να χάνει με επτά πόντους (7-0) στα πρώτα δύο λεπτά του αγώνα. Ο Thomas Walkup ήταν ο “εγκέφαλος” της Εθνικής μας και με επτά προσωπικούς του πόντους αλλά και τις δημιουργίες του κατάφερε να την βάλει για τα καλά μέσα στο παιχνίδι (13-9). Μετά τον 30χρονο PG στην εξίσωση μπήκε και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ο οποίος πέτυχε δύο τρομερά τρίποντα και έβαλε την “γαλανόλευκη” για πρώτη φορά σε θέση οδηγού (13-18). Σε εκείνο το σημείο το σύνολο του Ιτούδη “κόλλησε” επιθετικά, με τους αντιπάλους μας να το εκμεταλλεύονται και να φέρνουν το παιχνίδι στον πόντο (17-18). Το σκηνικό του αγώνα δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα στα επόμενα λεπτά και οι δύο “μονομάχοι” έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο ισόπαλοι (20-20).

Οι διεθνείς μας βρήκαν εκ νέου τον επιθετικό τους ρυθμό και με τους Λαρεντζάκη και Ρογκαβόπουλο να σκοράρουν, αποσπάστηκαν με τέσσερις πόντους (20-24), όμως ένα νέο μικρό διάστημα ανομβρίας τους έδωσε το δικαίωμα στους Λιθουανούς να φτάσουν στο -1 (23-24). Η αποτελεσματικότητα της Ελλάδας στα μετόπισθεν της χάρισε εύκολους πόντους στο μπροστά μέρος του παρκέ κι ως εκ τούτου ανέκτησε το +5 (25-30), τη ώρα που λίγο αργότερα πήρε για πρώτη φορά προβάδισμα οκτώ πόντων (27-35). Κάπου εκεί ο Walkup θυμήθηκε τον σεληνιασμένο εαυτό του στην πρώτη περίοδο και με αυτόν τον τρόπο η Εθνική μας διατηρούσε το +8 (32-40), όμως η αρμάδα του Maksvytis έγινε άμεσα απειλητική (37-40) και τελικά οδηγήθηκε στην ανάπαυλα στο -4 (39-43).

Το γεγονός ότι η άμυνά μας επέλεγε να δίνει βοήθειες κοντά στο καλάθι, έδωσε την δυνατότητα στους “πράσινους” να σουτάρουν αμαρκάριστοι έξω από την περίμετρο και να προσπεράσουν μετά από πολλή ώρα (45-43). Η υπερπροσπάθεια του Walkup δεν ήταν αρκετή για την “γαλανόλευκη”, η οποία πλέον άρχισε να κυνηγά στο σκορ (54-48), προτού ισοφαρίσει με τρίποντο του Μωραΐτη. Βέβαια, η “Λιέτουβα” επέβαλε πλήρως τον ρυθμό της και έτσι οδηγήθηκε στην τελική ευθεία του αγώνα με “προίκα” έξι πόντων (64-58). Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα φαινόταν πως έχει παραδοθεί πλήρως τόσο πνευματικά όσο και σωματικά, καθότι οι αντίπαλοί μας ξέφυγαν για πρώτη φορά 12 πόντων (70-58). Σε εκείνο το σημείο του αγώνα η Ελλάδα πέταξε ολοκληρωτικά λευκή πετσέτα, αφού η Λιθουανία πήρε διαφορά 17 πόντων (79-62) και έδωσε εμφατικό τρόπο στην νίκη – πρόκρισή της.

Τα δεκάλεπτα: 20-20, 39-43, 64-58

Δείτε τα στατιστικά εδώ