Βρισκόμαστε δύο στροφές πριν τη επίσημη λήξη της κανονικής διάρκειας της Euroleague. Οι επτά από τις οκτώ ομάδες που θα μονομαχήσουν στα playoffs έχουν κλειδώσει και έτσι περιμένουμε την τελευταία που θα κόψει το νήμα.

Ωστόσο, μια ομάδα η οποία έχει εξασφαλίσει εδώ και καιρό την εισοδό της στην οκτάδα είναι η Maccabi Tel Aviv. Με ρεκόρ 19 νίκες και 13 ήττες βρίσκεται στη πέμπτη θέση της βαθμολογίας και στόχο έχει να παραμείνει εκεί αφού ακόμα και με 2/2 τις τελευταίες δύο αγωνιστικές και 0/2 της Monaco που βρίσκεται στη τέταρτη θέση, οι Μονεγάσκοι κερδίζουν σε ισοβαθμία. Πάμε όμως να δούμε τη πορεία των Ισραηλινών στη φετινή Euroleague.

Προσωπικά, δεν περιμένα ενώ το ημερολόγιο γράφει 6 Απρίλιου του 2023, να μιλάω για μια σχετικά εύκολη πρόκριση της ομάδας του Katas στα playoffs. Κι όμως. Η Maccabi ήταν η μοναδική ομάδα της φετινής διοργάνωσης που μπορούσε να βγάλει τον εκάστοτε αντίπαλο εκτός ρυθμού. Μπορούσε να το κάνει και με το πρώτο της βαθμολογίας αλλά και με το τελευταίο. Μια ομάδα που ανέκαθεν βασιζόταν στην έδρα της, φέτος έδειξε δύο εντελώς διαφορετικές εικόνες εντός και εκτός έδρας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η ομάδα του Λαού βασίστηκε στο Αμερικάνικο στοιχείο. Αυτή κιόλας είναι η συνταγή που την έχει οδηγήσει ορισμένες χρονιές στη κορυφή της Ευρώπης.

Η Maccabi λοιπόν φέτος πήρε το καλύτερο παίκτη του Eurobasket 2022 (σσ. Lorenzo Brown) αλλά και έναν από τους πιο εξελίξιμους και συνάμα πιο αμφιλεγόμενους σε θέματα συμπεριφοράς (σσ. Wade Baldwin). Ο Katas εξαρχής ήθελε να βασιστεί σε αυτό το δίδυμο όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι. Και το κατάφερε. Σε όσα παιχνίδι έπαιξαν, μαζί γιατί σε πολλά πότε ο ένας πότε ο άλλος ήταν τραυματίες, κατάφεραν να συμβάλλουν είτε εκτελεστικά είτε δημιουργικά. Μαζί με τον Bonzie Colson συνέθεσαν μια attack τριάδα στην επίθεση δίνοντας πολύτιμες νίκες στην ομάδα τους.

Όσο και να φαίνεται αντίθετο με τη κουλτούρα και το παρελθόν τη ομάδας, η Maccabi είναι η πιο συνεπής Maccabi των τελευταίων ετών. Ο Katas κατάφερε φέτος να συνθέσει μια ομάδα που θα αγωνίζεται σε υψηλούς ρυθμούς και μια ομάδα που θα φορμαριστεί την κατάλληλη εποχή. Χαρακτηριστικό πως αυτό το μήνα μετρά έξι συνεχόμενες νίκες και παρά που καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς παρουσίαζε μια ασυνέπεια στο αμυντικό κομμάτι κυρίως εκτός έδρας, στα παιχνίδι που «η μπάλα καίει» η ομάδα έδειξε αμυντική σταθερότητα.

Αναμφίβολα, μία απότ τις πιο αθόρυβες ομάδες της οκτάδας, που με τη πάροδο της χρονιάς έκανε τις νίκες που έπρεπε για το καλύτερο πλασάρισμα και σίγουρα πολλά εύσημα στον πρωην προπονητή του Παναθηναικού που κατάφερε να ξανακάνει τη Maccabi υπολογίσιμη ομάδα τα playoffs.