Η Εθνική Νέων πραγματοποίησε πάρα πολύ καλές εμφανίσεις στο Ευρωμπάσκετ που διεξήχθη στο Ηράκλειο της Κρήτης (8-16/7), με αποτέλεσμα να καταφέρει να πετύχει μία σπουδαία υπέρβαση και να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο μετά την επικράτησή της στον μικρό Τελικό επί του Βελγίου. Ο εκ των πρωταγωνιστών αυτής της τεράστιας επιτυχίας και βασικός PG του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος Νάσος Μπαζίνας (6,3 πόντοι, 4,7 ασίστ, 4 ριμπάουντ) μίλησε στο basketblog.gr κι ανέλυσε το πως ήρθε αυτή η πολύ σημαντική διάκριση για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

-Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου; Έχετε συνειδητοποιήσει ακόμη τι πετύχατε;

“Είμαστε χαρούμενοι περήφανοι ο ένας για τον άλλον και για αυτό που καταφέραμε, ενώ πολλοί δεν πίστευαν σε μια τέτοια διάκριση. Βέβαια αυτό που χρειαζόταν ήταν να πιστέψει στις ικανότητες της η ομάδα και αυτός πιστεύω ήταν ένας σημαντικός λόγος που τα καταφέραμε. Αναφορικά με το μέγεθος της επιτυχίας είναι τεράστιο και ακόμη προσπαθούμε να αντιληφθούμε το τι καταφέραμε να πετύχουμε”.

-Ποιο ήταν το κύριο συστατικό αυτής της μεγάλης επιτυχίας?

“Νομίζω ότι ο σημαντικότερος λόγος που τα καταφέραμε ήταν το γεγονός ότι από την αρχή ήμασταν μία ομάδα κι ο καθένας συμπλήρωνε τον άλλον τόσο στα εύκολα όσο και στα δύσκολα. Αν δεν είσαι από παρέα και ομάδα από την αρχή τότε είναι πολύ δύσκολο να βάλεις τις βάσεις για μία καλή πορεία. Εμείς ευτυχώς είχαμε οικογενειακό κλίμα από την αρχή, κάτι το οποίο νομίζω αποτυπώθηκε και στο γήπεδο”.

-Ποια ήταν η στιγμή μέσα στο τουρνουά που πιστέψατε όσο ποτέ στο μετάλλιο;

“Εμείς από την πρώτη μέρα που μαζευτήκαμε στις 3 Ιουνίου δώσαμε μία υπόσχεση να κατακτήσουμε ένα μετάλλιο. Έτσι δουλέψαμε πολύ σκληρά, δεν αφήσαμε λεπτό να πάει χαμένο και στο τέλος το αποτέλεσμα μας δικαίωσε απόλυτα”.

-Πως διαχειριστήκατε την βαριά ήττα από την Γαλλία και ποιο ήταν το μυστικό της ανατροπής με το Βέλγιο;

“Ήταν μία βαριά ήττα, αλλά δεν γίνεται να μείνεις σε αυτήν όπως και δεν γίνεται να μείνεις και σε μία μεγάλη νίκη. Είμαστε επαγγελματίες, επομένως οφείλουμε να προχωράμε, να παραμένουμε απόλυτα συγκεντρωμένοι στον στόχο που έχουμε θέσει ως ομάδα και φυσικά να μην σκεφτόμαστε τίποτα άλλο πέρα από το επόμενο παιχνίδι”.

-Σας έδωσε περαιτέρω κίνητρο το γεγονός ότι δεν σας θεωρούσαν φαβορί για το βάθρο;

“Αναμφίβολα όλοι είχαμε εσωτερικά κίνητρα, καθώς το να πάρουμε ένα μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι μία σπουδαία υπόθεση για όλους μας. Βέβαια το γεγονός ότι μας θεωρούσαν αουτσάιντερ μας έδωσε ένα παραπάνω κίνητρο, έτσι ώστε να πεισμώσουμε και φυσικά να δώσουμε ακόμη περισσότερες δυνάμεις από τα αποθέματα που είχαμε τόσο στην προπόνηση όσο και στους αγώνες που κρινόντουσαν τα πάντα”.

-Πόσο σε βοήθησε να είσαι έτοιμος για το Ευρωμπάσκετ το γεγονός ότι είχες πολλές ευθύνες σε ομάδα που αγωνιζόταν στο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Elite League;

“Σίγουρα το να έχεις χρόνο συμμετοχής σε μία ομάδα που αγωνίζεται σε ένα τόσο ανταγωνιστικό και απαιτητικό πρωτάθλημα όπως αυτό της Elite League είναι πολύ σημαντικό. Η φετινή χρονιά με βοήθησε πολύ στο να διαχειρίζομαι δύσκολες καταστάσεις και στο να δω το πως είναι να έχει ευθύνες σε μία ομάδα που σε είχε ανάγκη να προσπαθείς για το καλύτερο δυνατό. Αυτές οι συνθήκες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ατομική μου εξέλιξη αλλά και στην ετοιμότητά μου στο Ευρωμπάσκετ”.