Δεν έχουν περάσει παρά μόνο μερικοί μήνες από την απόφαση της ΕΟΚ να δώσει το δικαίωμα σε κάθε ομάδα των Β’ και Γ’ Εθνικής το ελεύθερο να αποκτήσουν μέχρι και έναν κοινοτικό παίκτη εν όψει της επερχόμενης σεζόν των πρωταθλημάτων τους, με τις αρμάδες της Α2 Ανδρών μάλιστα να έχουν το περιθώριο και για Αμερικανούς -κάτι που έχει χαρίσει σε ομάδες όπως η Νεανική Εστία Μεγαρίδας και ο Αίας Ευόσμου την ευκαιρία να βελτιώσουν, θεωρητικά τουλάχιστον, το σύνολό τους.

Αναφορικά τώρα με την τέταρτη τη τάξει εθνική κατηγορία, προς το παρόν (μέχρι και τις 27 Αυγούστου δηλαδή), μόλις 3 ομάδες έχουν προχωρήσει στην απόκτηση ενός ξένου παίκτη.
Ο λόγος για τους Γλαύκο-Έσπερο (1ος όμιλος), Δίωνα Κυπαρισσίας (1ος όμιλος) και ΕΑ Καλύμνου (3ος όμιλος), οι οποίοι απέκτησαν από έναν κοινοτικό προκειμένου να γεμίσουν τις φαρέτρες τους για το νέο πρωτάθλημα.

Το… περίεργο είναι μάλιστα πως στο Βορρά της λίγκας δεν έχει λάβει επίσημη μορφή καμία απόκτηση ξένου αθλητή ακόμα, με κάθε μια εξ αυτών των προσθηκών να έχουν λάβει χώρα στα εδάφη και τα γκρουπ του Νότου.

Θυμίζουμε βέβαια πως από τη στιγμή που οι περισσότεροι οργανισμοί έχουν εκκινήσει ήδη τα στάδια προετοιμασίας τους για την επίσημη έναρξη της χρονιάς στις 9 Οκτωβρίου, πλέον φαντάζει όλο και πιο δύσκολο το σενάριο στήριξης των εκάστοτε συλλόγων σε παίκτες που δε γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι ούτε η αγορά των εθνικών πρωταθλημάτων.

Αναλυτικά οι ξένοι παίκτες του φετινού πρωταθλήματος:

Nikola Dakovic – Δίων Κυπαρισσίας

Ηλικία: 22 ετών
Ύψος: 2.05 μέτρα
Θέση: Center
Προηγούμενη ομάδα: ΑΠΟΠ Πάφου (Κύπρος) – 3 ματς

Ύστερα από μερικές σεζόν στις ΗΠΑ όπου έπαιξε στους Snow Badgers του NCAA (6 ματς, 4 λεπτά – 1 πόντος, 1 ριμπάουντ), ο Nikola Dakovic γύρισε στην Ευρώπη για χάρη του ΑΠΟΠ Πάφου της κυπριακής λίγκας.

Εκεί, θα προλάβαινε εν τέλει να εμφανιστεί μόλις σε 3 παιχνίδια, αφήνοντας όμως θετικές εντυπώσεις με 15 πόντους (52% σουτ, 35% τρίποντο, 50% βολές), 6 ριμπάουντ και 2 τάπες.

Πλέον, καταφτάνει στην Πελοπόννησο όντας μια άκρως ιστορική μεταγραφή καθότι εκτός από πρώτος ξένος του συλλόγου του κόουτς Μυριούνη είναι και εν γένει ο πρώτος κοινοτικός διαχρονικά στο πρωτάθλημα αλλά και ένας από τους πρώτους στο ευρύτερο φάσμα των εθνικών κατηγοριών.

 

Mirko Drca – Γλαύκος-Έσπερος

Ηλικία: 23 ετών
Ύψος: 2.06 μέτρα
Θέση: Power Forward/Center
Προηγούμενη ομάδα: Ryerson (κολέγιο στον Καναδά – 1 ματς)

Ο Σέρβος -γεννημένος στο Τορόντο του Καναδά- «ψηλός» είναι το πιο πρόσφατο μεταγραφικό απόκτημα ξένου αθλητή στο πρωτάθλημα της τέταρτης τη τάξει εθνικής λίγκας, με τον Γλαύκο-Έσπερο να τον πείθει να έρθει στην Ελλάδα και την Πάτρα τη νέα σεζόν.

Μπορεί το πακέτο του σε ηλικία και ύψος να είναι αρκετά θετικό, αλλά η αλήθεια είναι πως ο νεαρός «ψηλός» δεν προέρχεται από καλή σεζόν, καθότι πρόλαβε να εμφανιστεί μόλις σε 1 ματς με τα χρώματα του καναδικού κολεγίου Ryerson χωρίς να προλάβει να «γράψει» κάτι στατιστικά.

Ωστόσο, στη χώρα μας θα του δοθεί μια πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξει το ταλέντο του και να εξελιχθεί σε μια πολύ καίρια και χρήσιμη μονάδα για τους Αχαιούς, που θέλουν να ξεμπερδεύουν από νωρίς με την υπόθεση «παραμονή».

Eldar Zulcic – ΑΕ Καλύμνου

Ηλικία: 24 ετών
Ύψος: 2.03 μέτρα
Θέση: Power Forward/Center
Προηγούμενη ομάδα: Torta del Casar (4η κατηγορία Ισπανίας – 11 ματς)

Ενδεχομένως το κορυφαίο μεταγραφικό απόκτημα της εν λόγω λίστας, ο Eldar Zulcic καταφθάνει στη νεοφώτιστη ΕΑ Καλύμνου από την 4η κατηγορία της Ισπανίας, με στόχο φυσικά να γεμίσει άμεσα την ρακέτα της με τη δυναμική του παρουσία.

Ο Βόσνιος «ψηλός» είχε φτάσει στην Ισπανία τον περασμένο Ιανουάριο και πρόλαβε να εμφανιστεί σε 11 παιχνίδια με την Torta del Casar, με τα χρώματα της οποίας πρόλαβε να μετρήσει 9 πόντους (48% δίποντα, 20% τρίποντα, 65% βολές) και 4 ριμπάουντ ανά 22 αγωνιστικά λεπτά κατά μέσο όρο.

Το κορυφαίο του παιχνίδι το άφησε για το τέλος, όταν κόντρα στην Herez άγγιξε το νταμπλ νταμπλ με 17 πόντους (4-5 δίποντα, 2-3 τρίποντα, 3-4 βολές) και 9 ριμπάουντ (τα 6 επιθετικά), με τον 24χρονο PF να αναμένεται να αποτελέσει μια ηχηρή προσθήκη για τους πρωτάρηδες στη Γ’ Εθνική.