Ο Πανιώνιος ήταν αυτός που είχε τις περισσότερες λύσεις στο τέλος και χάρις στην πολύ καλή του τέταρτη περίοδο σε άμυνα κι επίθεση κατάφερε να πάρει το ντέρμπι δύο εκ των πιο παραδοσιακών δυνάμεων της  χώρας απέναντι στον Ηρακλή, με αποτέλεσμα να παραμείνει αήττητος μέσα στην σεζόν και φυσικά να σφραγίσει την πρόκριση για τον τελικό του Final 8, περιμένοντας μία εκ των ΦΕΑ η Παπάγου. Για τους θριαμβευτές την διαφορά έκανε ο Δημήτρης Βεργίνης με 27 πόντους, ενώ πολύ σημαντικές λύσεις έδωσαν και οι Παπαδιονυσίου, Αντωνάκης και Σαχπατζίδης με 14,11 και 10 πόντους αντίστοιχα. Στην αντίπερα όχθη διακρίθηκε ο Χαριτόπουλος με 16 πόντους, την ώρα που πέρασαν ή έσπασαν το φράγμα των 10 πόντων οι Gathright, Παπαντωνίου και Παπαρέγκας με 12, 12 και 10 πόντους αντίστοιχα.

Oι δύο ομάδες κι ειδικά ο Πανιώνιος ήταν αρκετά νευρικές στο ξεκίνημα, με τους Θεσσαλονικείς να ανοίγουν το σκορ με 2/2 βολές του Βουλγαρόπουλου. Στα επόμενα λεπτά ο ρυθμός του παιχνιδιού ανέβηκε, με τους τυπικά φιλοξενούμενους να βρίσκουν αρκετές λύσεις στην επίθεση και να παίρνουν πλεονέκτημα τριών πόντων (5-8), ωστόσο οι “κυανέρυθροι” απάντησαν  με ένα σερί 0-5 για το 10-10. Οι άμυνες ήταν εκ νέου κυρίαρχες στην συνάντηση, με τους παίκτες του Ταυρόπουλου να έχουν επιβάλει τον ρυθμό τους και με καλάθι του Παπαδιονυσίου να φτάνουν στο +4 (14-10), ωστόσο ο Γηραιός ήταν αυτός που είπε την τελευταία λέξη στο πρώτο δεκάλεπτο, καθότι το ολοκλήρωσε προηγούμενος με δύο πόντους (14-16).

Το συγκρότημα του Γιάννη Ντάγιου είχε βρει το χέρι του από μακριά και με τρία διαδοχικά τρίποντα των Παπαρέγκα, Χαριτόπουλου και Taylor αποσπάστηκε με εννιά πόντους (16-25), την ώρα που ένα κάρφωμα του Βουλγαρόπουλου τον έφερε στο +11 (18-29).  Ο Πανιώνιος εξακολουθούσε να έχει επιθετικό πρόβλημα, με τους “κυανόλευκους” να το εκμεταλλεύονται εν μέρει και να διατηρούν τα “κεκτημένα” (21-31). Πάντως ο “Ιστορικός” έβγαλε σφυγμό στην συνέχεια και με δίποντο του Σαχπατζίδη πλησίασε στους έξι, ενώ με ένα μεγάλο σουτ του Παπαδιονυσίου έφτασε και στο -5 (28-33). Το σκηνικό παρέμεινε ίδιο και στα εναπομείναντα λεπτά του πρώτου μέρους, με τον Ηρακλή να πηγαίνει στα αποδυτήρια στο +7 (32-39) έπειτα από δύο βολές του Gathright.

O Πανιώνιος προσπαθούσε να επανέλθει για τα καλά στον αγώνα, ωστόσο ο Γηραιός ήλεγχε πλήρως την έκβασή του και κρατούσε μία απόσταση 6-8 πόντων (38-46). Η αρμάδα του Ταυρόπουλου πάντως βρήκε τις λύσεις και για αρχή μείωσε στους τέσσερις, την ώρα που με  ένα μεγάλο τρίποντο του Στάθη Παπαδιονυσίου έφτασε τον Ηρακλή σε απόσταση βολής (47-49). Αυτήν την φορά ήταν η σειρά της ομάδας της Θεσσαλονίκης να “μπλοκάρει” στο μπροστά μέρος του παρκέ, με τους Νεοσμυρνιώτες να παίρνουν για τα καλά τα ηνία του αγώνα και να προσπερνούν μετά από πολλή ώρα (52-51). Με ηγέτη τον ψυχωμένο Χαριτόπουλου το σύνολο του Ντάγιου αντέστρεψε τους ρόλους και πήγε με “προίκα” πέντε πόντων στην τελική ευθεία του αγώνα (55-60).

Ο “Ιστορικός” ήταν εξαιρετικός στην επίθεση και με ένα άμεσο 5-0 ισοφάρισε τους Θεσσαλονικείς (60-60), αλλά ο Γηραιός βρήκε τις λύσεις στην ζώνη του Πανιωνίου και αποκατέστησε το προβάδισμά του (60-65). Με δύο εύστοχα περιφερειακά σουτ του εξαιρετικού σήμερα Βεργίνη (22 πόντοι) και του Γιώργου Παπαδιονυσίου οι “κυανέρυθροι” μπήκαν ξανά στην πρωτοπορία (66-65), την στιγμή που δύο τρίποντα των Παπαρέγκα και Γ. Παπαδιονυσίου διαμόρφωσαν το 69-68. Το ντέρμπι καλά κρατούσε, με τον Βεργίνη να παίρνει το συγκρότημα του Ταυρόπουλου στις πλάτες του και με γκολ – φάουλ έκανε το 72-70, ενώ ένα σπουδαίο καλάθι του Σ. Παπαδιονυσίου του έδωσε αέρα τεσσάρων πόντων. Ο Ηρακλής δεν ήταν διατεθειμένος να τα παρατήσει κι αφού έβγαλε την άμυνα βρήκε σκορ με τον Χαριτόπουλο για το 74-72, αλλά ο Σαχπατζίδης με τέσσερις διαδοχικούς πόντους έδωσε το δικαίωμα στην ομάδα του να ξεφύγει με 6 πόντους στο 1:26 πριν την λήξη. Στην επόμενη κατοχή ο Παπαντωνίου πέτυχε 1/2 βολές στα 58,6″, ενώ ένα καλάθι του Βεργίνη στα 33” κλείδωσε οριστικά τον νικητή.

Τα δεκάλεπτα: 14-16, 32-39, 55-60, 83-73

Δείτε τα στατιστικά εδώ