Υπάρχει βάση σε αυτό που κατήγγειλε ο Παναγιώτης Φασούλας; Το ρεπορτάζ που κάναμε μας οδήγησε σε συμπεράσματα που ανατρέπουν τα πάντα. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Την ανακοίνωση της κίνησης «Πρώτα το Μπάσκετ» (της οποίας ηγείται ο Παναγιώτης Φασούλας) τη διαβάσατε. Ουσιαστικά ήταν μια καταγγελία σε βάρος του προέδρου της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιου περί επιβολής εισιτηρίου σε αγώνες τμημάτων υποδομής. Επί της ουσίας, η κίνηση έκανε follow up σε σχετικό ρεπορτάζ ιστοσελίδας που προηγήθηκε σχετικά με το θέμα.

Αυτή είναι η πρώτη (προσωπική) απορία σχετικά με την ενέργεια του Παναγιώτη Φασούλα: Από τη στιγμή κατά την οποία είναι μέλος του Δ.Σ. για ποιο λόγο δε δίνει αυτή τη «μάχη» εντός του Συμβουλίου αλλά προτιμά τις ανακοινώσεις;

Το ρεπορτάζ το οποίο κάναμε μας οδήγησε σε ένα δρόμο όπου μπορέσαμε να αντιληφθούμε τι πραγματικά έχει συμβεί. Διότι- κακά τα ψέματα- όταν διαβάζεις ότι επίκειται η επιβολή εισιτηρίου σε αγώνες υποδομών, δεν το αντιμετωπίζεις θετικά. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη (μια από τις πολλές που κάνει κάθε εβδομάδα ο Βαγγέλης Λιόλιος) με τις Ενώσεις, ο εκπρόσωπος της ΕΚΑΣΘ ανέφερε ότι εδώ και χρόνια κατόπιν μάλιστα «παρότρυνσης» των γονιών προς ενίσχυση της Ένωσης, υπάρχει ένα συμβολικό ποσό για την είσοδο στους αγώνες των τμημάτων υποδομής. Ουσιαστικά το κατέθεσε ως πρόταση.

Ο πρόεδρος της ΕΟΚ ρώτησε αν κάτι τέτοιο εξυπηρετεί σε κάτι με δεδομένο ότι δεν είχε περάσει από το μυαλό του. Η απάντηση ήταν ενθουσιωδώς θετική και ο Βαγγέλης Λιόλιος απλώς είπε «συζητήστε το οι Ενώσεις μεταξύ σας». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ρόλος του προέδρου είναι να ακούει τις Ενώσεις και τα σωματεία και να μην «αποφασίζει και διατάζει». Το μπάσκετ είναι τα σωματεία, είναι οι Τοπικές Ενώσεις που παράγουν έργο με προσωπικές θυσίες των ανθρώπων που τρέχουν την όλη κατάσταση.

Ουσιαστικά ο πρόεδρος της ΕΟΚ δεν τάχθηκε υπέρ της επιβολής εισιτηρίου σε αγώνες υποδομής. Ούτε και την κατέθεσε ως πρόταση. Πολύ δε περισσότερο δεν είπε ότι τα έσοδα θα μαζεύονται στο ταμείο της Ομοσπονδίας. Μάλιστα σε μια καθαρά θεωρητική συζήτηση τους είπε ότι αν συμφωνήσουν σε ένα συμβολικό ποσό (1-2-3 ευρώ) τότε τα έσοδα θα μένουν στην εκάστοτε Ένωση και ο ίδιος, ως πρόεδρος της ΕΟΚ θα δίνει άλλα τόσα απ’ όσα έχουν μαζευτεί ώστε να διατίθενται σε κοινωνικές δράσεις.

Με τον τρόπο αυτό θα φέρει το μπάσκετ κοντά στον κόσμο και το συμβολικό ποσό θα συνδυάζει μπάσκετ και κοινωνική δράση. Κάτι καθαρά θεωρητικό και χωρίς να υπάρχει ειλημμένη απόφαση. Αυτά είναι τα στοιχεία που αφορούν στην «επιβολή εισιτηρίου σε αγώνες υποδομών» οπότε ας θεωρήσουμε ότι βάλαμε τα πράγματα στη θέση τους.