Μόλις 12 αναμετρήσεις δεν έγιναν εξαιτίας της μη προσέλευσης των βοηθών διαιτητών κάτι που αποτελεί ισχυρό μήνυμα και ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ σε συνεργασία. Γράφει ο Νίκος Μπουρλάκης

Παρά το γεγονός ότι οι Κριτές αποφάσισαν να συνεχίσουν την αποχή τους το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Δεκεμβρίου, 76 αγώνες Εθνικών Κατηγοριών διεξήχθησαν κανονικά. Προσέξτε την αναλογία: 5 αγώνες για την Basket League, 8 για την Elite League, 16 για την Β’ Εθνική, 28 για την Γ’ Εθνική, 6 για την Α1 Γυναικών και 12 για την Α2 Γυναικών. Αντίστοιχα εξαιτίας μη προσέλευσης των Βοηθών Διαιτητών (κι όχι εξαιτίας άλλων λόγων) δεν έγιναν 12 αγώνες: 4 στην Β’ Εθνική άλλοι τόσοι στην Γ’ Εθνική κι επίσης άλλοι τόσοι στην Α2 Γυναικών.

Αυτά είναι τα πρώτα αριθμητικά στοιχεία τα οποία διαμορφώθηκαν μετά τα όσα έγιναν το Σαββατοκύριακο κι επί της ουσίας, παρά την απόφαση της αποχής, όλα κύλησαν κανονικά. Για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι κάτι που πρέπει να πανηγυρίσουμε αλλά το μήνυμα ήταν ισχυρό: Πρέπει να υπάρξει διάλογος όλων των φορέων για να βρεθεί λύση. Κι αυτή η σύγκλιση απόψεων θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να είναι το ζητούμενο στο ελληνικό μπάσκετ.

Ας μείνουμε όμως και σε κάποια άλλα ζητήματα. Παρότι η ΕΟΚ είχε μπροστά της μόνο τρεις ημέρες από τη στιγμή κατά την οποία ανακοινώθηκε η αποχή, άρα το στοιχείο του αιφνιδιασμού ήταν ξεκάθαρα απέναντί της, κατά πρώτο λόγο χαρακτήρισε μη αποδεκτές τις μεμονωμένες ενέργειας, ουσιαστικά συντάχθηκαν μαζί της ο ΕΣΑΚΕ, η ΟΔΚΕ, ο ΠΣΑΚ και ο ΣΕΠΚ που ζήτησαν τη διεξαγωγή των αγώνων και κατά δεύτερο προχώρησε στο να βρει τη λύση.

Αν προσέξετε οι αγώνες που αναβλήθηκαν ήταν μεταξύ ομάδων της ΕΣΚΑ (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και δεν υπήρξε μετακίνηση. Άρα εκείνο που πέτυχε η ΕΟΚ είναι να διεξαχθούν κανονικά οι αγώνες και να μην υπάρξουν «άκυρα» στις μετακινήσεις, άρα επιβάρυνση με έξοδα κάποιων ομάδων.

Προσέξτε: Δεν πρόκειται να κάνουμε λόγο για «νίκη» της ΕΟΚ απέναντι στους Κριτές, διότι θα ήταν κάτι εντελώς άτοπο κι άστοχο. Δεν υπάρχουν νίκες σε τέτοιες περιπτώσεις. Όπως δεν υπάρχουν και μονομερείς ενέργειες. Αυτά πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε.

Εκείνο το οποίο αποκαλύφθηκε πάντως είναι ότι η ΕΟΚ διαθέτει τη δυναμική προκειμένου να δημιουργήσει ένα μόνιμο μηχανισμό και να διεξάγονται κανονικά οι αναμετρήσεις. Ο οποίος θα διατηρηθεί αν κι εφόσον- κάτι που απευχόμαστε- συνεχιστεί η αποχή.

Η επικείμενη διακοπή μερικών πρωταθλημάτων (το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 17 και 18/12 δεν έχει αγώνες στην Basket League, στην Elite League και στην Β’ Εθνική) ασφαλώς και δίνει μια άνεση χρόνου προκειμένου να βρεθεί λύση. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την Τετάρτη (14/12) η Ομοσπονδία έχει συγκαλέσει σύσκεψη όλων των φορέων προκειμένου να βρεθεί ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ η λύση στο πολύ σημαντικό θέμα.

Ουδείς παραγνωρίζει το δίκαιο στο αίτημα των Κριτών, που πρέπει να γίνουν αναγνωρισμένος Σύνδεσμος αλλά δε χρειάζεται «αντάρτικο» και «πάγωμα» των πρωταθλημάτων. Θα ήταν περισσότερο χρήσιμο (από το να βλέπουμε ενεργοποίηση ενός τέτοιου μηχανισμού όπως εκείνου του Σαββατοκύριακου που μας πέρασε κάτι που επίσης δεν είναι καλό) να υπάρξει συνεργασία όλων των φορέων και το μπάσκετ ΕΝΩΜΕΝΟ να διεκδικήσει τη λύση.

Οι βοηθοί διαιτητών/Κριτές είναι σημαντικοί παράγοντες των αγώνων, είναι μέρος αυτών και όχι κάτι ασήμαντο. Οπότε χρειάζονται ΟΛΟ το μπάσκετ κοντά τους και όχι να πλέουν μόνοι τους.