Ο Σωτήρης Γεωργίου πάει…παρακάτω από την νίκη της Εθνικής μας στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ

Με το δεξί μπήκαμε λοιπόν και πολλές οι σκέψεις. Αρχικά αγωνιστικά σημαίνει ότι βρέξει χιονίσει αποφεύγουμε την Σερβία στο πρώτο χιαστί, θα έχουμε εύκολο αντίπαλο ούτως ή άλλως στο πρώτο και δύσκολο στο δεύτερο των “8” ότι και να γίνει στην συνέχεια. Εκεί που θέλουμε να είμαστε πλήρεις και γι’ αυτό κατεβήκαμε με… 10αδα χτες καθώς Παπαγιάννης και Κώστας Αντετοκούνμπο έμειναν εκτός. Το να κερδίζουμε με δύο σημαντικές απουσίες μια ομάδα στις καλές αλλά ικανές για το καλύτερο και το χειρότερο όπως η Κροατία και δη σε πρεμιέρα δεν είναι και λίγο. Μια Κροατία με 4 ΝΒΑερς αν και όχι από τους πρωτοκλασάτους αλλά που έχει πολλά φόργουορντ ικανά για σκορ και καλό σέντερ αλλά όχι καλή περιφέρεια. Στο γενικό γιατί από την τελευταία πήγαμε να χάσουμε! Η Κροατία θα κάνει ζημιές, είναι ομάδα πονηρή, αλλά παραμένει άναρχη και… τρελή με ότι αυτό σημαίνει καθώς έχει και τα καλά και τα καλά. Όπως ότι επειδή έχει ταλέντο γύρισε από -19!

Η Ελλάδα μου άρεσε γενικά γιατί κέρδισε ένα πονηρό αντίπαλο παίζοντας με τον Γιάννη και… αλχημείες στο “5”. Και ενώ ξεκίνησε άσχημα και ενώ της το γύρισαν από +19. Και θεωρώ ότι αν δεν ήταν στο πάγκο ο Ιτούδης με το ίδιο ρόστερ μάλλον θα είχαμε χάσει χτες.

Η ομάδα αντέδρασε όμως και ήταν στιβαρή με τον κόουτς να αναγκάζεται να παίξει με Θανάση και Παπανικολάου πχ μαζί στην 4η περίοδο στην φροντ λάιν (και μάλιστα πήγαν καλά καθώς πήγαμε και στο +11 με 64-75). Γενικά παίξαμε πολλές φορές με πολλά χαμηλά σχήματα. Η παρουσία του Γιάννη αποκλειστικά στο σέντερ φέρνει πρόβλημα στις αλλοιώσεις και τις άμυνες με τα ντιφλέξιονς. Καθώς ο Γιάννης (με εντυπωσίασε και μου άρεσε χωρίς να είναι είδηση για τον Γιάννη βέβαια η εικόνα που τα αδέλφια Αντετοκούνμπο τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο μας και ο Γιάννης φίλησε και την φανέλα στο τέλος) βυθίζεται πίσω και έτσι οι άλλοι έχουν εύκολα ντράιβ.

Η Ελλάδα που άρχισε άσχημα (0-7) είχε ένα τρομερό πρώτο μέρος (30-46) που πήγε και στο +19 (21-40) με απίστευτη άμυνα και τρανζίσιον από το 12-1 λάθη! Με τον Ντόρσεϊ να αξιοποιεί με 20π (!) στο α΄ μέρος (4/4τρ στο ξεκίνημα) αυτό που περιμέναμε. Δηλαδή να έχει ελεύθερα σουτ λόγω της τριπλής βοήθειας των αντιπάλων στο μαρκάρισμα του Γιάννη. Όμως η 3η περίοδος που φάγαμε ένα 15-0 και το 45-62 έγινε 60-62 και ότι χάναμε διαφορές πρέπει να μας προβληματίσει.
Όπως και η περιφερειακή άμυνα που κάναμε ήρωες τον 36αρη Σιμόν και τον Τζαλέν Σμιθ που θύμιζε Κάρι! Κάκιστη άμυνα περιφερειακά, ένα λάθος μόλις η Κροατία στην 3η περίοδο και παθητικό 32π και 54 (!) στο β΄. Αυτά πρέπει να διορθωθούν.

Μάλιστα ενώ πήραμε πάλι διαφορές (64-75) το ματς έγινε θρίλερ (ίσως έπρεπε να μπει ο Θανάσης μαζί με τον Γιάννη αν και ο Ιτούδης προτίμησε το μακρινό σουτ του Αγραβάνη στο διάστημα αυτό για να ανοίξει την κροατική άμυνα) και το καθάρισε ο τρομερός Γιάννης που δεν έκανε κάτι ιδιαίτερο πριν. Αλλά στο τέλος καθάρισε με αμυνάρες και δύο τάπες στο τελευταίο δίλεπτο αλλά και τα καλάθια μπροστά. Υπογραφή Γιάννη κοινώς σαν απόλυτος ηγέτης και σταρ.

Πολύ σημαντικά τα 11 κλεψίματα αλλά και τα 16 επιθετικά ριμπάουντς! Καλό το10/34 τρ. και είχαν και από δύο σημαντικά έκαστος μάλιστα οι Παπανικολάου-Αγραβάνης. Απρόσμενα καλά στις βολές που έχουμε θέμα(19-25).

Ο Γιάννης καθοριστικός αν και άστοχος (9/20 δ.)με 27π, 11ρ, 6ασ. Σημαντική βοήθεια από τον Αγραβάνη και κατά διαστήματα (είχε θέματα όμως στην άμυνα στα ντράιβ) του Παπανικολάου. Βοήθησε ο Παπαπέτρου. Το ίδιο και ο επίσης ανέτοιμος από τραυματισμό Σλούκας. Θετικός ο Καλάθης. Τρομερή ενέργεια στο α’ μέρος από τον Θανάση στο “4”. Ο Ντόρσεϊ 27π. τι να πούμε. Τα άλλα παιδιά έπαιξαν ελάχιστα και άρα πήγαμε σε κλειστό ροτέισον με 8 παίκτες λογικά.