Σε μία ματσάρα με πάρα πολλές συγκινήσεις οι Γάλλοι χάρις στην τρομερή αυτοκτονία των Τούρκων στην κανονική διάρκεια αλλά και το λάθος του Korkmaz στο τέλος  του έξτρα χρόνου κατάφεραν να πάρουν μία δραματική πρόκριση στα προημιτελικά όπου και θα αντιμετωπίσουν τον νικητή του ζευγαριού Ιταλία – Σερβία. Το συγκρότημα του Ataman έκανε ότι μπορούσε για να μην προκριθεί,  καθώς ο Osman στο τέλος της κανονικής διάρκειας έχασε δύο βολές και στην συνέχεια έκανε λάθος στην επίθεση, ενώ ο Korkmaz τον μιμήθηκε στην τελευταία επίθεση του αγώνα.

Για τους νικητές μυθική ματσάρα έκανε ο Gobert με 20 πόντους και 17 ριμπάουντ, ενώ πέτυχε και το καλάθι που έστειλε τον αγώνα στην παράταση. Ο Fournier ήταν σε πολύ μέτρια μέρα, αλλά πέτυχε 13 πόντους και μάζεψε 6 ριμπάουντ, ενώ κι ο Heurtel αν κι έκανε μερικά λάθη που μπορούσαν να στοιχίσουν σημείωσε 13 πόντους και μοίρασε επτά ασίστ.

Για τους ηττημένους ο Tuncer μπήκε στα παπούτσια του απόντα Larkin με 22 πόντους και 6/10 τρίποντα, την στιγμή που ο μοιραίος Korkmaz πέτυχε άλλους 18. Ο Sanli πέτυχε άλλους 12 πόντους και μάζεψε επτά ριμπάουντ, την στιγμή που κι ο Osman ήταν διψήφιος με 11 αλλά οι δύο χαμένες του βολές στην κανονική διάρκεια στέρησαν μία τεράστια πρόκριση από την ομάδα του.

Με οδηγό τους ψηλούς της  (Yabusele, Gobert), η Γαλλία πήρε από πολύ νωρίς προβάδισμα επτά πόντων (0-7), το οποίο μετά από γκολ -φάουλ του Fournier διευρύνθηκε στους 10 πόντους (8-18). Ο Ηazer μετά από έξι αποτυχημένες προσπάθειες βρήκε το πρώτο εύστοχο σουτ τριών πόντων για τους Τούρκους που έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο στο -7 (11-18).

 

Το momentum ανήκε ξεκάθαρα στους “τρικολόρ” που μετά από σουτ του Heurtel αποσπάστηκαν για πρώτη φορά στους 12 πόντους (13-25). Το σύνολο του Ataman πελαγοδρομούσε κι είδε τους παίκτες του Collet να βρίσκονται στο +16 (15-31), την στιγμή που οι Τούρκοι εξακολουθούσαν να μην είναι απειλητικοί (27-40). Δύο διαδοχικά τρίποντα των Tuncer και Osman αλλά κι ένα καλάθι του Sengun έβαλαν τους Τούρκους δυναμικά στον αγώνα (35-40), ενώ το ημίχρονο έκλεισε στο 35-43.

 

Oι ¨τρικολόρ” εξακολουθούσαν να ελέγχουν τον αγώνα και εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη των Τούρκων, με συνέπεια να ξεφύγουν με 11 πόντους (38-49). Από εκεί κι έπειτα άλλαξε εντελώς η εικόνα του αγώνα, αφού οι Γάλλοι έμειναν άποντοι για επτά (!) λεπτά, με την αρμάδα του Ataman να τρέχει ένα θυελλώδες σερί της τάξη του 19-0 και να αποσπάται με οκτώ πόντους (57-49),  ενόψει της τελικής ευθείας του αγώνα.

 

Οι Γάλλοι βλέποντας το φάσμα του αποκλεισμού να πλησιάζει, έβγαλαν αντίδραση και με πέντε πόντους του M’ Baye πλησίασαν στον πόντο (57-56). Δύο τρίποντα του Sanli και του Osmani έδωσαν ανάσα στην Τουρκία (63-59). Ο Luwawu – Cabarrot με τρίποντο διαμόρφωσε το 66-66 με το παιχνίδι να έχει τον χαρακτήρα ντέρμπι στα 5′ πριν το τέλος. Ο τρομερός σήμερα Sanli έδωσε ξανά την πρωτοπορία του στην ομάδα του (69-66).

Ο Heurtel με τρίποντο έδωσε το πάνω χέρι στην ομάδα (69-71), αλλά ο Hazer απάντησε για το 72-71 στα δύο λεπτά πριν την λήξη. Ο Fournier με δίποντο έκανε το 72-73, όμως στην επόμενη φάση οι διαιτητές τον χρέωσαν με φάουλ για τρεις βολές, αν και το έκανε χαμηλά. Ο Korkmaz “ξετύλιξε το δώρο των διαιτητών” και με τρεις εύστοχες βολές έδωσε προβάδισμα δύο πόντων στην ομάδα του (75-73) στα 44”. Ο Fournier υπέπεσε σε ακόμη ένα λάθος και ο Korkmaz με 2/2 έδωσε μαξιλαράκι ασφαλείας στην ομάδα του (77-73).

Ο Heurtel κράτησε ζωντανή την ομάδα του με δίποντο, αλλά ο Luwawu – Cabarrot υπέπεσε σε αντιαθλητικό φάουλ στα 12” και έτσι οι Τούρκοι φάνηκε πως κλείδωσαν την τεράστια νίκη  -πρόκριση. Παρόλα αυτά οι παίκτες του Ataman τα έκαναν όλα λάθος και με δύο χαμένες βολές του Osman και λάθος στην επίθεση, οι Γάλλοι ισοφάρισαν στους 77 πόντους στα 2,5΄΄ έπειτα από follow του Gobert. O Τuncer αστόχησε σε τρίποντο τραβηγμένο από τα μαλλιά και ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση.

Ο Gobert συνέχισε να κάνει πάρτι κάτω από τα καλάθια κι έτσι οι Γάλλοι πήραν διαφορά τεσσάρων πόντων (77-81). Δύο τρομερά καλάθια του Korkmaz έφεραν σχεδόν ξανά στην απόλυτη ισορροπία τον αγώνα (82-83), ωστόσο ο κακός Fournier μέχρι εκείνη την στιγμή έδωσε ξανά τον πρώτο λόγο για την νίκη στην χώρα του (82-86). Ο σέντερ των Timberwolves ευστόχησε μόνο σε μία βολή έπειτα από το αντιαθλητικό που κέρδισε, ενώ η επίθεση μετά έμεινε ανεκμετάλλευτη (82-87). Οι Τούρκοι πλησίασαν στον πόντο (86-87), o Gobert έχασε δύο βολές αλλά ο Korkmaz υπέπεσε σε ακόμη ένα λάθος κι έτσι οι Γάλλοι πήραν αυτήν την τεράστια πρόκριση.

 

 

 

 

Τα δεκάλεπτα: 11-18, 35-43, 57-49, 77-77 (κδ), 86-87

Δείτε τα στατιστικά του αγώνα εδώ