Σε ένα παιχνίδι, στο οποίο οι άμυνες ήταν κυρίαρχες και κρίθηκε στα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα, η Εθνική μας ξετύλιξε το δώρο της Σερβίας και με το επιθετικό φάουλ που κέρδισε ο Λαρεντζάκης από τον Obasohan στα 1,8”, πήρε την τεράστια και δραματική νίκη απέναντι στο Βέλγιο και συνάμα την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ασίας για ακόμη μία φορά. Συγκεκριμένα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ανέβηκε στο 5-3 και με τους Βέλγιο και Τουρκία να βρίσκονται στο 3-5 και να υστερούν στην ισοβαθμία με εμάς, η Ελλάδα κλείδωσε την πρόκριση στο Μουντομπάσκετ δύο αγώνες πριν την λήξη των Παραθύρων.

Κορυφαίος για την Εθνική μας ήταν ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης με 20 πόντους και τέσσερα κλεψίματα, ενώ έβγαλε και πάρα πολλές άμυνες με την κυριότερη να είναι αυτή απέναντι στον Obasohan στα 1,8”. Ακόμη σε εξαιρετική μέρα βρέθηκε κι ο Νικ Καλάθης με 13 και 10 ασίστ, ενώ από τους Βέλγους διακρίθηκε ο Obasohan με 30 πόντους, ωστόσο ήταν ο μοιραίος για την χώρα του, που απώλεσε όλες τις πιθανότητες πρόκρισης στο Μουντομπάσκετ.

Η άμυνα της Εθνικής μας ήταν πολύ πιεστική και με οδηγό τα πολλά κλεψίματα, τα οποία έκανε, πήρε πλεονέκτημα τεσσάρων πόντων (5-9). Παρόλα οι Βέλγοι προσπέρασαν με ένα σερί 10-0 (15-9), καθώς οι παίκτες του Ιτούδη “κόλλησαν” επιθετικά και οι γηπεδούχοι βρήκαν πόντους με τον Ismael Bako, που δεν είχε κάποιον να τον σταματήσει. Το εσπευσμένο time out του ομοσπονδιακού μας τεχνικού λειτούργησε ευεργετικά για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που πλησίασε στους δύο (15-13), με το ντέρμπι να κρατά καλά μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου (19-19).

Οι δύο “μονομάχοι” έδωσαν μεγαλύτερη βάση στην άμυνα, με τις επιθέσεις να είναι κακές και τα λάθη πολλά. Βέβαια η “γαλανόλευκη” με ένα μικρό 5-0 επανήλθε στην πρωτοπορία του σκορ (20-24), με τους παίκτες του Gjergja να απαντούν για το 25-24. Το ματς εξακολουθούσε να μην είναι ποιοτικό, καθώς κι οι δύο ομάδες δεν έβρισκαν ρυθμό στην επίθεση, αλλά το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο, αφού ο αγώνας πήγαινε πόντο-πόντο (27-28). Τελικά η Ελλάδα πήγε στην ανάπαυλα στο -3 (34-31) έπειτα από τρελό buzzer -beater του Καλάθη, ωστόσο έπρεπε να βελτιώσει πολλά πράγματα στην επιθετική της λειτουργία, για να πάρει το ροζ φύλλο.

Tο δεύτερο μέρος ξεκίνησε εφιαλτικά για την Εθνική μας, καθότι είδε το Βέλγιο (38-31) να αποσπάται με επτά πόντους και τον Μποχωρίδη να αποβάλεται. Πάντως η απάντηση της χώρας μας ήταν άμεση και με τρίποντο του Τσαλμπούρη και lay up του Καλάθη έτρεξε ένα σερί 8-0 και πήρε εκ νέου το πάνω χέρι στον αγώνα (41-43), ενώ με τον Λαρεντζάκη να παίρνει φωτιά από την περίμετρο, το συγκρότημα του Ιτούδη αποσπάστηκε με επτά πόντους (47-54). Δυστυχώς όμως, η χαρά των διεθνών μας δεν κράτησε για πολύ, καθότι υπέπεσαν σε αρκετά σφάλματα και έδωσαν το δικαίωμα στους γηπεδούχους να φέρουν τον αγώνα στο καλάθι (52-54). Η Ελλάδα δεν πτοήθηκε από την μίνι αντεπίθεση των παικτών του Gjergjia και πήρε ανάσα (52-58), ενώ πήγε με βραχεία κεφαλή στην τελική ευθεία του αγώνα (55-58).

Ο αγώνας ήταν πολύ κλειστός στα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου (58-60), ενώ ο Παπανικολάου με το πρώτο του τρίποντο έγραψε το 58-63. Στην συνέχεια ένα μεγάλο σουτ του Καλάθη ξεκόλλησε την Εθνική μας (60-66) και της έδωσε την δυνατότητα να βάλει δύσκολα στους γηπεδούχους, όμως ο δαιμόνιος Obasohan τους κράτησε ζωντανούς στην διεκδίκηση της νίκης (67-68). Ένα τεράστιο σουτ του Λούντζη από την γωνία έδωσε μαξιλαράκι δύο κατοχών στην Ελλάδα (67-71), με τον Obasohan να γράφει το 69-71. Έπειτα από διαδοχικές και εκατέρωθεν ανεκμετάλλευτες επιθέσεις ο Bako έφερε τον αγώνα στον πόντο στα 38.9” (70-71), ενώ ο Λαρεντζάκης έβγαλε την άμυνα του αγώνα στα 1,8΄’, κερδίζοντας επιθετικό φάουλ από τον Obasohan. Τέλος ο Λούντζης ευστόχησε σε μία από τις δύο βολές στα 1,1”, κλειδώνοντας την παρουσία της Ελλάδας σε ακόμη ένα Παγκόσμιο!

Τα δεκάλεπτα: 19-19, 34-31, 55-58, 70-72

Δείτε τα στατιστικά εδώ