Έγραψε ιστορία η Bonn! Το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της στα πέρατα του Basketball Champions League κατάφερε να κατακτήσει το βράδυ της Κυριακής (14/5) η Bonn, η οποία έχοντας ως κύριο πρωτεργάτη της τον βραχύσωμο και MVP της κανονικής διάρκειας του θεσμού Shorts κατόρθωσε να λυγίσει την αντίσταση της Hapoel Jerusalem με 77-70 στο μεγάλο τελικό της διοργάνωσης στη Μαλαγα της Ισπανίας βιώνοντας εν ολίγοις τη μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία της! 

 

Bonn – Hapoel Jerusalem 77-70

 

Η Bonn ήταν ανώτερη στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και πήρε ακόμη και διαφορά 16 πόντων, με συνέπεια να επικρατήσει επί της αξιόμαχης Hapoel Jerusalem (μείωσε από τους 16 στους δύο, αλλά δεν κατάφερε κάτι παραπάνω) και να κατακτήσει για πρώτη φορά το βαρύτιμο τρόπαιο του BCL στην ιστορία της. Από την πλευρά των νικητών ξεχώρισε ο Shorts με 29 πόντους και τρεις ασίστ, ενώ το αντίπαλο δέος ήταν ο Randolph με 27.

Γερμανοί ήταν πάρα πολύ σκληροί αμυντικά, ένα στοιχείο, που το εκμεταλλεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό, αφού πήραν πλεονέκτημα επτά πόντων με το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου (14-7).  Το σύνολο του Lisalo δεν περιορίστηκε μόνο εκεί και αποσπάστηκε άμεσα με 16 πόντους (30-14), ωστόσο το σύνολο του Dzikic αντέδρασε και οδηγήθηκε στην ανάπαυλα όντας πίσω με μονοψήφια απόσταση (37-28). Οι Ισραηλινοί εκκίνησαν φουριόζοι το δεύτερο μέρος και έφεραν το παιχνίδι σε απόσταση αναπνοής (39-37), ενώ το σκηνικό δεν διαφοροποιήθηκε μέχρι το τέλος της περιόδου (57-55).

H Βοnn πάτησε το πόδι στο γκάζι κι ανέκτησε το +7 (62-55), εντούτοις η Hapoel πάντα παρέμενε στο κόλπο της κατάκτησης της κούπας (68-64 στα 3’20” πριν την λήξη). Βέβαια οι τυπικά γηπεδούχοι έτρεξαν ένα 5-0 και ξέφυγαν με εννιά πόντους (73-64), αλλά η Hapoel βρήκε τον τρόπο να γίνει ξανά απειλητική (73-68). Στα εναπομείναντα δεύτερα οι παίκτες του Dzikic δεν μπόρεσαν να πετύχουν κάτι περαιτέρω, με αποτέλεσμα η Bonn να ανακηρυχθεί ως η μεγάλη νικήτρια του θερμού για την φετινή σεζόν ούσα σε καλύτερη και πιο ώριμη κατάσταση από την αρχή μέχρι και το φινάλε του εν λόγω αγώνα, του δεύτερου για την γερμανική ομάδα αλλά και για εκείνη από το Ισραήλ τις τελευταίες τρεις μέρες στο Final Four της Ισπανίας.

Τα δεκάλεπτα: 14-7, 37-28, 57-55, 77-70

Δείτε τα στατιστικά εδώ

 

Malaga – Tenerife 79-84

 

Ο μικρός τελικός των απογοητευμένων φαβορί κατέληξε στα χέρια της Tenerife, που ήταν πιο ψύχραιμη στο τελευταίο λεπτά και έφτασε στην τρίτη θέση του τουρνουά κερδίζοντας τους οικοδεσπότες της Malaga με 84-79 στον άτυπο ισπανικό εμφύλιο της ημέρας αλλά και του θεσμού που λαμβάνει φέτος χώρα για άλλη μια φορά στην Ιβηρική. Από την άλλη πλευρά η Malaga άγγιξε μία μεγάλη ανατροπή, άλλα έμεινε με άδεια χέρια, αν και ήταν αυτή που φιλοξένησε το Final 4. Από την πλευρά των νικητών ξεχώρισε ο “διόσκουρος” Huertas με 10 πόντους και οκτώ ασίστ, ενώ από την άλλη πλευρά ξεχώρισε ο παλιός μας γνώριμος από το πέρασμά του από το ΟΑΚΑ και τον Παναθηναϊκό στις απαρχές της περσινής σεζόν Kendrick Perry με 22 πόντους.

Οι δύο “μονομάχοι” ήταν εξαιρετικοί στην επίθεση, με τους τυπικά αλλά κι ουσιαστικά φιλοξενούμενους να κλείνουν το πρώτο δεκάλεπτο, έχοντας μία “βραχεία κεφαλή” (29-31). Στην συνέχεια η ομάδα του Vidoretta ανέβασε στροφές και με οδηγό την εξαιρετική της άμυνα έκανε ένα επιμέρους 9-22 και οδηγήθηκε στην ανάπαυλα με “προίκα” 15 πόντων (38-53).

Το σκηνικό δεν διαφοροποιήθηκε ιδιαίτερα στα επόμενα λεπτά, με τον ρυθμό του παιχνιδιού να πέφτει και την Tenerife να το εκμεταλλεύεται και να πηγαίνει στην τελική ευθεία του αγώνα με “προίκα” 14 πόντων (52-66). Πάντως, η Malaga δεν πέταξε λευκή πετσέτα και με μία αντεπίθεση διαρκείας έφερε το παιχνίδι στα ίσα στα 66” πριν την λήξη (78-78), ωστόσο με γκολ – φάουλ του Fernandez οι “κίτρινοι” ανέκτησαν τα ηνία (78-81 στα 48”). Τελικά η Tenerife κατάφερε να φτάσει οριστικά στην νίκη και στην κατάκτηση της τρίτης θέσης έπειτα από τρίποντο του Doornekamp στα 13” πριν την λήξη του αγώνα, το οποίο έγραψε το 79-84.

 

Τα δεκάλεπτα: 29-31, 38-53, 52-66, 79-84