Σήμερα τελειώσαν κι οι τέσσερις προκριματικοί για το FIBA Europe Cup, με συνέπεια να γίνουν γνωστές οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στους ομίλους της διοργάνωσης για την σεζόν 2022-23.

Α Προκριματικός Όμιλος: Craiova – Kalev 79-84

Εσθονοί ήταν αυτοί που κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση για την φάση των ομίλων του FIBA Europe Cup έπειτα από την επικράτησή τους απέναντι στην ρουμανική Craiova. Οι νικητές ήταν ανώτεροι από το ξεκίνημα της αναμέτρησης και μάλιστα ευτύχησαν να ολοκληρώσουν τοι πρώτο δεκάλεπτο στο +17 (11-28). Από εκεί κι έπειτα οι Ρουμάνοι ξεκίνησαν να μειώνουν σταδιακά την διαφορά και μάλιστα ισοφάρισαν σε 77-77 στο 38′. Παρόλα αυτά το συγκρότημα του Rannula δεν πανικοβλήθηκε και πήρε την νίκη  που επισφράγισε την πρόκριση στους  ομίλους, στους οποίους θα συμμετάσχει στο έκτο γκρουπ και θα αντιμετωπίσει τις Brindisi, Budivelnyk και Brindisi. Για τους νικητές διακρίθηκε το δίδυμο Meiers – Gilbert με 19 πόντους έκαστος, ενώ από τους ηττημένους ξεχώρισε το ντουέτο Nikolic και Hopkins με 23 και 15 πόντους αντίστοιχα. Τέλος παρά το ανεπιτυχές αποτέλεσμα οι Ρουμάνοι θα λάβουυν μέρος στον όγδοο όμιλο με αντιπάλους τις Carlsheim, Dolphins και Voluntari.

Β’ Προκριματικός Όμιλος: Rilski – Hapoel Haifa 61-68

Η Hapoel Haifa με την νίκη της για την φάση των ομίλων του FIBA Europe Cup από τον όμιλο του Άρη, καθότι επιβλήθηκε της οικοδέσποινας Rilski με 68-61. Οι Ισραηλινοί ήταν ανώτεροι από το ξεκίνημα της αναμέτρησης και μάλιστα πήραν διαφορά 13 πόντων (22-35) με το πέρας του πρώτου μέρους. Από εκεί κι έπειτα οι Βούλγαροι προσπαθούσαν να επιστρέψουν στην διεκδίκηση του ροζ φύλλο αγώνα, ωστόσο δεν τα κατάφεραν. Κορυφαίος για τους νικητές ήταν ο άλλοτε παίκτης του Ρεθύμνου Anthony Hickey με 24 πόντους, ενώ για τους ηττημένους πάλεψε το δίδυμο Wiggins – Battey με 14 και 13 πόντους αντίστοιχα. Τέλος το συγκρότημα του Drucker θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο όμιλο τις Antwerp, Gaziantep και Gmunden. Τέλος κι οι Βούλγαροι θα λάβουν μέρος στους ομίλους εξαιτίας των κενών θέσεων που δημιουργήθηκαν και θα αντιμετωπίσουν στο π’εμπτο γκρουπ τις Cholet, Oradea, Mechelen.

Γ’ Προκριματικός Όμιλος: Sporting – Antwerp Giants 98-85

Η Sporting επιβεβαιώσε την ανοδική της πορεία τα τελευταία χρόνια κι έτσι επιβλήθηκε με 98-85 της Antwerp, σφραγίζοντας πανηγυρικά την πρόκριση στην φάση των ομίλων. Οι Πορτογάλοι ήταν ανώτεροι στην πρώτη και την τρίτη περίοδο (27-15, 26-17), με συνέπεια να πάρουν πολύ εύκολα το ροζ φύλλο αγώνα που θα τους στείλει στον έβδομο όμιλο με αντιπάλους τις Anwil, Karhu και Εrgis Kohmend. Από την άλλη οι Βέλγοι θα λάβουν μέρος στον δεύτερο όμιλο, έχοντας ως αντιπάλους τις  Hapoel Haifa, Gaziantep και Gmunden. Τέλος για τους νικητές στην ζώνη του λυκόφωτος βρέθηκε το δίδυμο LoVett και Fenner με 32 και 24 πόντους αντίστοιχα. Στον αντίποδα για το σύνολο του Skelin Woodson και Upshaw ξεχώρισαν με 19 πόντους έκαστος.

Δ’ Προκριματικός Όμιλος: Leiden – Cholet 59-71

H Cholet παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στο -10 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου (23-13), κατάφερε μέσω της άμυνάς της να πάρει τελικά άνετα την νίκη, που θα την στείλει στον πέμπτο όμιλο με αντιπάλους τις Rilski, Oradea, Mechelen. Από την άλλη για την Leiden η ήττα αυτή ήταν καταστροφική αφού δεν θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία στο FIBA Europe Cup, σε αντίθεση με τις άλλες ομάδες που έχασαν. Κορυφαίος για τους Γάλλους ήταν o άλλοτε άσος του Κολοσσού Dominic Artis με 18 πόντους, με τον TJ Campbell να τον συνεπικουρεί με άλλους 13. Για το συγκρότημα του Spradley πάλεψε η τριπλέτα Alcegaire Ververs και Bouwknecht, με 13, 12 και 11 πόντους αντίστοιχα.

Aναλυτικά οι όμιλοι του FIBA Europe Cup: