LUAVI header ad

O Pitino, το NCAA και κάποια μεγάλα ερωτήματα

Ο Rick Pitno είναι ο νέος προπονητής του Ιona. To θέμα της μετακίνησης του Αμερικανού προπονητή από τον Παναθηναϊκό στο Κολλέγιο και στην Αμερική είναι μεγάλο ζήτημα τόσο για το Ευρωπαϊκό, όσο και για το Αμερικανικό μπάσκετ.
O Pitino, το NCAA και κάποια μεγάλα ερωτήματα

O Rick Pitino όντας απογοητευμένος το τελευταίο διάστημα στον Παναθηναϊκό, πριν από τη διακοπή των πρωταθλημάτων, και λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, αναζητούσε την ευκαιρία που θα τον φέρει ξανά στο Κολλεγιακό πρωτάθλημα της Αμερικής, όπου και έχει διακριθεί. Το Πανεπιστήμιο της Iona απέκτησε έναν από τους καλύτερους προπονητές που έχει αναδείξει το άθλημα, έναν "Hall of Famer", που έχει στην κατοχή του δύο τίτλους στο NCAA ή τουλάχιστον έναν μετά την αφαίρεση του άλλου σύμφωνα με το NCAA.

Όπως ο ίδιος ο Pitino δήλωσε για το Iona: "Το πάθος μου για το μπάσκετ άρχισε στη Νέα Υόρκη και θα τελειώσει εδώ στο Κολλέγιο της Iona". Με τη σειρά του το Πανεπιστήμιο τον καλωσόρισε δεόντος.

Αλλά τι αναζητά πραγματικά στο NCAA;

Έντεκα ημέρες μετά από την απομάκρυνσή του από το NCAA και συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο του Louisville παρουσιάστηκε ένα θέμα για τον έμπειρο προπονητή. Οι κυρώσεις που υπέστη ο coach Pitino ήταν να μείνει εκτός 5 παιχνιδιών από το Διεθνές πρωτάθλημα που οδηγούσε στον τίτλο. 

Ποιος είναι ο λόγος όμως; Υπάρχουν έντονες φημολογίες που λένε ότι ο Αμερικανός προπονητής μαζί με παίκτες του συμμετείχαν σε σκάνδαλο με εκδιδόμενες γυναίκες που προήλθαν μέσω ενός μέλους της ομάδας. 

Το Πανεπιστήμιο του Louisville είχε βρει ρυθμό την περίοδο εκείνη, αλλά τα πράγματα άλλαξαν. Ένας παίκτης της ομάδας, ο Brian Bowen Jr. που προήλθε από το Saginaw του Michigan υπήρξε μέρος ενός δεύτερου σκανδάλου. Ο πατέρας του, ο Brian Sr ήταν αστυνομικός και προσπαθούσε να έρθει σε επαφή με τον βοηθό της ομάδας Kenny Johnson

Όλα αυτά αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ομοσπονδιακής δίκης περί απάτης που διεξήχθη το 2018, όταν ο Bowen πέρασε δύο μέρες ως μάρτυρας της Κυβέρνησης. Ο πατέρας του είχε συνεργαστεί με τον Christian Dawkins για να γίνει μια συμφωνία με την Adidas για να στείλει το γιο του στο Louisville με αντάλλαγμα 100.000 δολάρια. Το γεγονός αυτό αποτελεί παρανομία, αφού οι παίκτες του Πανεπιστημίου δεν θα έπρεπε να πληρώνονται. 

Δεν έχει αποδειχθεί ποτέ ότι ο Pitino είχε άμεση γνώση της συμφωνίας, αλλά αυτό ισχύει και για το σκάνδαλο συνοδών που ωστόσο έχει αποδειχθεί με στοιχεία σε αντίθεση με αυτό του Bowen. 

Ωστόσο, κάποια μηνύματα και τηλεφωνικές κλήσεις του FBI μεταξύ Bowen και Dawkins αποκάλυψαν ότι ο Dawkins είχε μιλήσει στον Bowen και πίστεψε ότι ο Johnson, ο βοηθός του Πανεπιστημίου, θα προσέφερε 2.000 δολάρια το μήνα σε μετρητά για να πληρώσει για το διαμέρισμά του Bowen Sr. στο Louisville..

Christian βασικά μου είπε ότι ο Kenny έπρεπε να μου πάρει κάποια χρήματα", δήλωσε ο Bowen Sr. χαρακτηριστικά. 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Πανεπιστήμιο θα θεωρούταν δράστης και ενδεχομένως θα χρειαζόταν μεγάλη ποινή, αν χαλούσε η πληρωμή αυτή, και φάνηκε ότι ο Johnson ήταν πρόθυμος να συναντηθεί με τον Bowen Sr. Ωστόσο, αντί να συναντηθεί ο πατέρας ενός εισερχόμενου πρωτοεμφανιζόμενου στην ομάδα μπάσκετ (το οποίο φαίνεται λογικό), οι δύο συναντήθηκαν στο αυτοκίνητο του Johnson στον χώρο στάθμευσης ενός βενζινάδικου στο κέντρο της πόλης (κάτι που φαίνεται λιγότερο λογικό).

"Κάπως το έκανα χαλαρό," δήλωσε ο Bowen για την συνάντηση που αφορούσε το θέμα των χρημάτων. Μου είπαν ότι έπρεπε να μου δώσει $ 2.000 για ενοικίαση του σπιτιού τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ο Johnson εξέφρασε σοκ στο αίτημα, σύμφωνα με τον Bowen Sr.

"Ήταν κουραστικό", δήλωσε ο Bowen Sr. "Είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα γι 'αυτό. Δεν μπορούσε να το κάνει γιατί η σύζυγός του θα τον σκότωνε. "

Εννέα εβδομάδες αργότερα, όμως, στις 23 Αυγούστου πιο συγκεκριμένα, ο Bowen έγραψε τον Τζόνσον, "Γεια σου, πώς πηγαίνει;" Ωστόσο η αφορμή του μηνύματος ήταν η προστασία του γιού του διότι η κατάσταση είχε πάρει άσχημη πορεία για τον Biran Bowen.  

O Johnson φάνηκε να το αγνοεί ωστόσο.

Μετά από λίγο χρονικό διάστημα, ο Bowen είπε ότι ο Johnson έφτασε στο ξενοδοχείο Galt House στο Louisville, όπου ο Bowen Sr. είχε νοικιάσει διαμέρισμα αξίας 2.300 δολαρίων το μήνα. Ο Bowen κατέθεσε ότι ήρθε αργότερα ο Johnson, δίνοντάς του 1.300 δολάρια. Σύμφωνα με τον Bowen, ο Johnson δήλωσε ότι αυτό δεν θα είναι μηνιαίο επίδομα, αλλά ένα είδος λύσης στο πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση.

"Το κατέστησε αρκετά σαφές ότι αυτή είναι μια μοναδική συμφωνία γι 'αυτόν", δήλωσε ο Bowen Sr. Το Louisville δεν χρειάζεται να πληρώσει τους παίκτες, έχουν πολλούς παίκτες."

Μέσα σε ένα μήνα, το FBI είχε συλλάβει 10 άνδρες όσον αφορά το θέμα αυτό. Ο Pitino δεν χρεώθηκε τίποτα, αλλά απολύθηκε άμεσα. Ωστόσο, έλαβε ένα είδος αποζημίωσης από το NCAAΟ αθλητής Bowen του Πανεπιστημίου δεν θα έπαιζε στο πρωτάθλημα. 

Τώρα, ο Pitino είναι πίσω πλέον, αλλά το NCAA σίγουρα δεν έχει ξεχάσει. Η υπόθεση του Louisville βρίσκεται στον προσκήνιο ακόμη, και παρά το πως θα το χειριστεί ο ίδιος ο Αμερικανός προπονητής κανείς δεν ξεχνάει τίποτα. 

Η αναστολή του των πέντε παιχνιδιών από το σκάνδαλο με τις συνοδούς δεν θα μεταφερθεί στην Iona. Ωστόσο,θα μπορούσε να είχε γίνει πιο μεγάλη "φασαρία" για το συγκεκριμένο γεγονός. 

Είναι πιθανό η ιστορία του Bowen Sr. να μην αληθεύει, αλλά ειπώθηκε υπό ορκισμό σε μια ομοσπονδιακή δίκη. Και ενώ ήταν ο Johnson αυτός,ο οποίος φέρεται ότι παρέδωσε τα χρήματα και όχι ο Pitino, το NCAA δεν είναι πλέον πρόθυμο να αφήσει προπονητές και οποιονδήποτε άλλον να συμμετέχει σε κάποιο παρόμοιο γεγονός.

Σύμφωνα τους πιο πρόσφατους και πιο τροποποιημένους κανόνες, "Αν υπάρχει πιθανή παραβίαση του επιπέδου 1 ή 2... ο προπονητής θεωρείται υπεύθυνος για την παραβίαση".

Μια άμεση πληρωμή από έναν προπονητή στον πατέρα ενός παίκτη, ακόμα κι αν ήταν απλώς να τον πάρει για να πάει μακριά ,θα ήταν μια παραβίαση. Αυτό δεν είναι κάποιο είδος γκρίζας περιοχής NCAA.

Σύμφωνα με το NCAA, εάν ο Johnson πραγματοποίησε την πληρωμή, τότε ο Pitino ευθύνεται για αυτό,. Αυτό θα σήμαινε ότι ο προπονητής της ομάδας που μόλις εννέα εβδομάδες πριν είχε συνδεθεί με άλλες παραβιάσεις παραβίασε ακόμα έναν πολύ βασικό κανόνα. 

Το Louisville δυσφημεί τον ίδιο τον Pitino. Ο νέος προπονητής του Iona δεν θα μπορέσει επί της ουσίας να ξεφύγει από τα σκάνδαλα αυτά, ωστόσο πρέπει να δράσει και να συνεχίσει το έργο του και με αυτά τα θέματα στο κεφάλι του.

Για την Iona, αυτός είναι και ο μοναδικός κίνδυνος και ρίσκο που έπρεπε να πάρει και το πήρε. Αναμφισβήτητα θα γεμίσει τις κερκίδες και θα κερδίσει παιχνίδια. Αλλά είναι ένα μάθημα για τον Pitino, ότι τίποτα δεν είναι πάντα απλό.

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο