Τα ξημερώματα οι Washington Mystics ανακοίνωσαν την επιλογή της Ελένης Τσενίκε στο N(20) του WNBA Draft 2023.

Πρόκειται μόλις για την 5η Ελληνίδα που επιλέγεται στο WNBA και το Basketblog.gr σας παρουσιάζει τις προηγούμενες 3 Ελληνίδες που επιλέχθηκαν στο WNBA Draft.

1. Ζωή Δημητράκου

H forward Ζωή Δημητράκου (35 ετών, 1,87 μ.) με θητεία σε Παλαιό Φάληρο, .Π. Φάληρο, Ισπανία, Μπουρζ. Καυσερι ,Ναντεζντα επιλέχτηκε  το 2016 από τους Washington Wizards.

Η παρουσία της δεν ήταν μεγάλη καθώς ο κόουτς Μάικ Τιμπο έκρινε ότι χρειάζεται παίκτρια σε άλλη θέση, οπότε θυσίασε την νεοαφιχθεισα Ζωή Η οποία πρόλαβε να παίξει σε δύο ματς με συνολικό χρόνο 11λεπτα προλαβαίνοντας να σημειώσει τρεις πόντους με 1/2 τρίποντα !

2. Αναστασία Κωστάκη

H point-guard Αναστασία Κωστάκη ( 46 χρονών, 1.72μ) είχε προλάβει ήδη να παίξει σε 7 ομάδες από το 1990 ( Α.Σ. Ακαδημία 1975, Α.Ο. Αστέρας Εξαρχείων, Καβιγκάλ Νις Σπορ Μπάσκετ, Δέλτα Αλεσσάντρια, Μπάσκετ Πάρμα και Αιξ-αν-Προβάνς Μπάσκετ) προτού πάει  στο WNBA.

Το μεγάλο της ταλέντο δεν άργησε να γίνει γνωστό στο WNBA και το 2005 συμβαίνει κάτι πρωτοφανές για το Ελληνικό γυναίκειο μπάσκετ: Υπογράφει διετές συμβόλαιο με μια από τις κορυφαίες ομάδες του WNBA, τις Χιούστον Κόμετς! Την πρώτη χρονιά δεν αγωνίστηκε καθώς είχε την ατυχία να πάθει συντριπτικό κάταγμα κνήμης, όμως το 2006 αγωνίστηκε κανονικά, κάνοντας αξιόλογα παιχνίδια.

Αναστασία Κωστάκη

Παίζει 32 ματς ως τον πρώτο γύρο των πλέι-οφ, με καλές επιδόσεις: 67 πόντους, 25 ριμπάουντ, 19 ασίστ και 7 κλεψίματα.

Ήταν η πρώτη. Μια από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες στη ιστορία του γυναίκειου μπάσκετ. Ολυμπιονίκης με την Εθνική Ελλάδας στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας, όπου καταλάβαμε την έβδομη θέση.

3. Εβίνα Μάλτση

Η shooting guard Εβίνα Μάλτση (44 χρόνων, 1.80 m) έχει παίξει σε πολλές ελληνικές ομάδες (ΜΕΝΤ, Μέγας Αλέξανδρος, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός) αλλά και σε πολλές κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης ( Polkowice, CDB Zaragoza, Celta de Vigo Baloncesto, Kayseri Kaski)

Κορυφαίες στιγμές της ,η συμμέτοχη της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, η ανάδειξη της MVP του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2009 στην Λετονία . Έλαβε μέρος σε δυο Παγκόσμια Πρωταθλήματα, πήρε δυο νταμπλ με τον Ολυμπιακό, πρωταθλήματα με την Πράγα ενώ έχασε μια κατάκτηση Eurocup μέσα στην Τουρκία ,όταν αγωνιζόταν μαζί με την Ζωή Δημητράκου στην Καισερι, από ένα παιδαριώδες λάθος στην σέντρα της πλευ μεικερ Νουρια Μαρτινεθ ,στον επαναληπτικό τελικό με την Ντυναμο Μόσχας.

Η κλάση της επιβραβεύτηκε το 2007με την υπογραφή συμβολαίου στο WNBA με τις Connecticut Sun !!!

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αγωνίστηκε σε 26 παιχνίδια (σ.σ. τα επτά «πενταδάτη») έχοντας κατά μέσο όρο 5,7 πόντους, 2,5 ριμπάουντ, 1,5 ασίστ με 41% στα τρίποντα.

Εβίνα Μάλτση

Το καλύτερο της ματς το έκανε με τις Λος Άντζελες Σπαρκς όταν σημείωσε 23π. με 5/5 τριποντά

4.Τζάκι Γέμελος

Η πιο πρόσφατη Ελληνική παρουσία στον κόσμο του WNBA ήταν αυτή της Τζάκι Γέμελος. Η shooting guard Τζάκι Γέμελος (34 χρονών, 1.83 m) το 2015 είχε κάνει ένα μικρό πέρασμα από το WNBA, παίζοντας με τους Chicago Sky προλαβαίνοντας να παίξει 17 παιχνίδια έχοντας 1.1 πόντους και 0.3 κλεψίματα σε 5 λεπτά παιχνιδιού.

Επόμενο πέρασμα της Γέμελος ήταν το 2020 όταν η Connecticut Sun την υπόγραψε και σε  12 παιχνίδια είχε 3.2 πόντους, 1.4 rebounds και 1.2 assists σε 16.1 λεπτά παιχνιδιού.

Η Ελληνίδα γκαρντ προσπάθησε να επιστρέψει και το 2018, όταν έδωσε τα χέρια με τους Λας Βέγκας Έισις, όμως κόπηκε λόγω των προβλημάτων στα γόνατα της.

Ωστόσο η Connecticut Sun λίγο πριν την έναρξη των πλέι οφς αποφάσισε να την αλλάξει αφού πρώτα την ευχαρίστησε για την μέχρι χθές παρουσία της, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο λίγες ημέρες μετά την αποδέσμευσή της από το Κονέκτικατ, η Τζάκι Γέμελος συμφώνησε με την Washington Mystics.

Η ελληνίδα γκαρντ που συμφώνησε σε εβδομαδιαίο συμβόλαιο με την ομάδα της Γουάσινγκτον, πήρε τα πρώτα αγωνιστικά λεπτά στο παρκέ και κατάφερε να μαζέψει δύο ριμπάουντ.  Συγκεκριμένα σε 12 παιχνίδια με την φανέλα των Mystics είχε 3.2 πόντους, 1.2 rebounds, 1.2 assists σε 16.1 λεπτά συμμετοχής. Συμμετείχε και στα playoffs με τους Washington Mystics

Στις 20 Μαρτίου 2021, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την ενεργό δράση.

Tags:
WNBA