Οι πρωταθλητές Ελλάδος δεν χρειάστηκε να ανεβάσουν ιδιαίτερα στροφές σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και στα μέσα του β’ δεκαλέπτου με τις αρχές του γ’ άνοιξε τη διαφορά αρχικά σε διψήφιο νούμερο, για να την φτάσει στη συνέχεια στο +30. Με αυτό το ροζ φύλλο αγώνα ο Παναθηναϊκός παραμένει αήττητος στο φετινό πρωτάθλημα και παράλληλα παίρνει την απαραίτητη ψυχολογία λίγες μέρες πριν την σειρά των αγώνων με την Ρεάλ Μαδρίτης για τα playoffs της Ευρωλίγκας. Κοιτάει μπροστά το Ρέθυμνο, το οποίο περιμένει τις επόμενες αγωνιστικές για να ολοκληρώσει τη φετινή σεζόν και να δει σε ποια θέση θα καταλήξει.

Το Ματς

Το παιχνίδι ξεκίνησε με το Ρέθυμνο να έχει στην πεντάδα του τους Μούντι, Άρμστεντ, Χριστοδούλου, Γιαννόπουλο και Κώττα, την ώρα που ο Παναθηναϊκός είχε στην πεντάδα του τους Καλάθη, Ντένμον, Αντετοκούνμπο, Γκάμπριελ και Γκιστ. Οι δύο ομάδες βρίσκονταν από την αρχή κοντά στο σκορ και εναλλάσσονταν στο σκορ, με το Ρέθυμνο να προσπαθεί κυρίως από τα 6,75 αλλά και τις επιθετικές εξάρσεις του Μούντι, την ώρα που ο Παναθηναϊκός στηριζόταν κατά κύριο λόγο στην pick n roll συνεργασία του Καλάθη με τον Γκιστ. Η υπεροχή του Αμερικανού σέντερ ήταν τέτοια που ανάγκαζε την άμυνα του Ρεθύμνου να τον στέλνει στη γραμμή της φιλανθρωπίας. Παρόλα αυτά η… τρέλα του Μούντι και η ευστοχία του Γιαννόπουλου έφεραν ισορροπία στο σκορ, με τις βολές του Παππά όμως στο φινάλε του δεκαλέπτου να κλείνουν το σκορ στο 21-23.

Το β’ δεκάλεπτο ξεκίνησε ιδανικά για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος στα πρώτα 3’ λεπτά έτρεξε ένα σερί 3-11, φέρνοντας για πρώτη φορά τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο. Η είσοδος του Ίαν Βουγιούκα έφερε προβλήματα στην άμυνα του Ρεθύμνου με τον έμπειρο σέντερ να πετυχαίνει γρήγορα 8 πόντους. Οι «πράσινοι» εκμεταλλεύτηκαν πλήρως τα διπλά λάθη του Ρεθύμνου (8 έναντι 4) και την κακή αμυντική αντιμετώπιση του Βουγιούκα κάτω από το καλάθι, με αποτέλεσμα η διαφορά να φτάσει ακόμα και στους 19 (33-52), ενώ λίγο αργότερα το τρίποντο του Λεκαβίτσιους έφερε το +20, με τον Λιθουανό να κάνει… πάρτι τόσο από τα 6,75 όσο και με τα drive του. Το Ρέθυμνο προσπάθησε να μειώσει τη διαφορά, την ώρα που ο Τσάβι Πασκουάλ συνέχιζε το rotation του, με το ημίχρονο να κλείνει στο 39-58.

Το β’ ημίχρονο ξεκίνησε με το Ρέθυμνο να προσπαθεί να μειώσει τη διαφορά και να ξαναμπεί στον αγώνα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, με τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται σε φρενήρη ρυθμό. Οι Κρητικοί συνέχιζαν να έχουν τεράστιο πρόβλημα κάτω από τη ρακέτα, με τον Βουγιούκα να αυξάνει συνεχώς τα ποσοστά του και να μην έχει ουσιαστικά αντίπαλο, ενώ δεν ήταν και λίγες οι φορές που βοηθούσε στη δημιουργία. Η μπάλα βρισκόταν συνεχώς σε κίνηση με αποτέλεσμα οι «πράσινοι» να έχουν σε κάθε επίθεση και έναν ελεύθερο ακροβολισμένο στη γωνία για να περιμένει το σουτ και να ευστοχεί. Κάπως έτσι ο Γκάμπριελ έδειξε τις ικανότητες του από τα 6,75, ενώ τη… μπαγκέτα πήρε στη συνέχεια και ο Ντένμον, ο οποίος έφτασε τη διαφορά στο +30. Το Ρέθυμνο είχε μόλις 6 παίκτες που σκόραραν, ενώ πέτυχε συνολικά μόλις 9 πόντους στο γ’ δεκάλεπτο, με το σκορ να κλείνει στο 48-81.

Το τελευταίο μέρος του αγώνα ήταν περισσότερο ένα… χαλάρωμα για τις δύο ομάδες, αλλά και μια ευκαιρία για τους νεαρότερους παίκτες να δείξουν το ταλέντο τους, όπως έκανε ο Γιώργος Καλαϊτζάκης. Ο νεαρός γκαρντ έδειξε διάθεση και όρεξη να εκμεταλλευτεί το χρόνο που του δόθηκε πετυχαίνοντας 6 πόντους, ενώ μοίρασε και 2 ασίστ. Την ίδια ώρα για το Ρέθυμνο πάλευε σχεδόν μόνος του ο Στέφαν Μούντι, με τον Αμερικανό γκαρντ να φτάνει τους 32 πόντους συνολικά, πετυχαίνοντας ακόμα και… κρεμασμένος τρίποντο, πάνω σε άμυνα του Μήτογλου. Ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε με άνεση τους 100 πόντους, παίρνοντας μία εύκολη νίκη με 69-103.

Που κρίθηκε ο αγώνας

Ο Παναθηναϊκός ήταν εμφανώς καλύτερος σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου και αυτό φαίνεται από τη στατιστική, με τους “πράσινους” να έχουν πλήρη υπεροχή τόσο στα ριμπάουντ (23-41), όσο και στις ασίστ (9-21). Παράλληλα, η απουσία του Γκούντγουιν αποδυνάμωσε την frontline του Ρεθύμνου, με τον Κώττα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει κόντρα στον Βουγιούκα, με τον έμπειρο σέντερ να κάνει ότι θέλει κάτω από το καλάθι. Πρόβλημα για το Ρέθυμνο όμως υπήρχε και στην περιφέρεια, μιας και τα γκαρντ του Νίκου Βετούλα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα ποσοστά ευστοχίας που έχουν συνήθως από τα 6,75 (32%), με αποτέλεσμα να παλεύει σχεδόν μόνος του ο Μούντι για να μειώσει το σκορ. 

Ο έλεγχος

Ο Παναθηναϊκός είχε σε εξαιρετική κατάσταση το δίδυμο των Λεκαβίτσιους-Βουγιούκα, οι οποίοι μπήκαν στο β’ δεκάλεπτο και “καθάρισαν” ουσιαστικά τον αγώνα αυξάνοντας τη διαφορά σε διψήφια νούμερα. Ο Λιθουανός γκαρντ πέτυχε συνολικά 15 πόντους με απόλυτα ποσοστά ευστοχίας(3/3 δίποντα, 2/2 δίποντα), την ώρα που ο Βουγιούκας πέτυχε 17 πόντους και μάζεψε 9 ριμπάουντ. Συνολικά ο Παναθηναϊκός είχε 7 πόντους με διψήφιο αριθμό πόντων, ενώ ο μοναδικός παίκτης που δεν βρήκε πόντους ήταν ο Ζακ Όγκαστ, ο οποίος όμως μάζεψε 7 ριμπάουντ. Σταθερά καλό το δίδυμο Καλάθη-Γκιστ, ενώ άρπαξαν τις ευκαιρίες τους από τα 6,75 οι Ντένμον και Γκάμπριελ. Καλή εμφάνιση και από τον Θανάση Αντετοκούνμπο με 11 πόντους, πετυχαίνοντας μάλιστα και 1 τρίποντο.

Από πλευράς Ρεθύμνου μόνο ο Στεφάν Μούντι και ο Χάρης Γιαννόπουλος άντεξαν στην πίεση των “πρασίνων”, με τον Αμερικανό να πετυχαίνει 32 πόντους, όντας και ο πρώτος σκόρερ της αναμέτρησης, ενώ ο διεθνής φόργουορντ είχε 14 πόντους με 3 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 21-23, 39-58, 48-81, 69-103.

ΡΕΘΥΜΝΟ CRETAN KINGS (Βετούλας): Ντάνιελς 4, Κώττας 2, Χριστοδούλου 4, Μούντι 32 (4/), Γιαννόπουλος 14 (4), Άρμστεντ 4, Στεφανίδης, Δραγάτης, Παναρετάκης, Θεοδωρίδης, Λι 9, Χόμπσον.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ SUPERFOODS (Πασκουάλ): Ντένμον 12 (2), Γκιστ 10 (1), Γκάμπριελ 13 (3), Καλάθης 4, Αντετοκούνμπο 11 (1), Παππάς 12, Βουγιούκας 17, Καλαϊτζάκης 6, Λεκαβίτσιους 15 (2), Όγκαστ, Μήτογλου 3.

Δείτε τα αναλυτικά στατιστικά του αγώνα εδώ!