Στις 22 Οκτωβρίου του 2016 ο Παναθηναϊκός μετά από ένα θυελλώδη διαζύγιο με τον Αργύρη Πεδουλάκη (πλήρωσε ακριβά την βαριά ήττα με 88-63 στο ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό στην 2η Αγωνιστική της Α1) ανακοινώνει την πρόσληψη ενός από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους τεχνικούς, του Τσάβι Πασκουάλ. Ο Καταλανός, που είχε κάνει μια τεράστια θητεία στην Μπαρτσελόνα (θεωρείται μέχρι και σήμερα ιερό τοτέμ για τους μπλακουγκράνα και είχε σηκώσει μαζί τους την Ευρωλίγκα του 2010) αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας.

Από τότε κύλησαν δυο χρόνια και ο Τσάβι Πασκουάλ συνεχίζει να κρατάει στα χέρια του το τιμόνι της ομάδας και το Basketblog καταγράφει αυτή την διαδρομή του και κάνει τον απολογισμό του έργου του.

Τα τρόπαια

Ο Καταλανός οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε 2 πρωτάθληματα (2017, 2018) και ένα Κύπελλο (2018) και αυτά από μόνα τους δείχνουν ότι η θητεία του στον Παναθηναϊκό έχει θετικό πρόσημο.

Τα «μείον»

Από την άλλη, όμως, ο Παναθηναϊκός δεν κατόρθωσε επί των ημερών του να πετύχει τον μεγάλο στόχο της εισόδου σε ένα φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα κι αυτό είναι σίγουρα ένα «μείον». Σίγουρα, όμως, οι πράσινοι ίσως η ιστορία της ομάδας στην διοργάνωση να γραφόταν αλλιώς αν ο Παναθηναϊκός δεν είχε την ατυχία να πέσει και τις δυο χρονιές του Πασκουάλ στα πλέι οφ της διοργάνωσης πάνω στις 2 ομάδες που μετέπειτα πήραν το τρόπαιο. Την πρώτη έπεσε πάνω στην Φενέρμπαχτσε (2017) και την δεύτερη πάνω στη Ρεάλ (2018).

Οι αριθμοί

Ο Πασκουάλ κάθισε ως τώρα στον πάγκο του Παναθηναϊκού σε 68 αγώνες στην Ευρωλίγκα και ο απολογισμός του είναι 40 νίκες και 28 ήττες.

Στην Α1 έχει κοουτσάρει την ομάδα σε  71 ματς με απολογισμό 66 νίκες και μόλις 5 ήττες.

Στο Κύπελλο έχει κρατήσει το τιμόνι σε 5 ματς με απολογισμό 4-1.

Συνολικά έχει στο κοντέρ του 144 ματς στον πράσινο πάγκο με απολογισμό 110 νίκες και 34 ήττες.

 

Ο ΠΑΣΚΟΥΑΛ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ    ΣΕΖΟΝ     ΝΙΚΕΣ-ΗΤΤΕΣ

Πρωτάθλημα        2016-17           29-3

Πρωτάθλημα        2018-19           34-2

Πρωτάθλημα        2018-19           3-0

Ευρωλίγκα           2016-17         18-13

Ευρωλίγκα           2017-18          20-14

Ευρωλίγκα           2018-19           2-1

Κύπελλο              2016-17           2-0           

Κύπελλο              2017-18           1-1           

Κύπελλο               2018-19          1-0           

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΝΙΚΕΣ-ΗΤΤΕΣ

Ευρωλίγκα               40-28

Πρωτάθλημα             66-5

Κύπελλο                  4-1

ΣΥΝΟΛΟ                  110-34

           

Οι μεγάλες «κρίσεις» και οι δύσκολες στιγμές

Η ως τώρα θητεία του Τσάβι Πασκουάλ στον Παναθηναϊκό δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, καθώς είχε πολλές δύσκολες στιγμές. Η πιο μεγάλη κρίση που πέρασε ήταν εκείνο το περίφημο ταξίδι της επιστροφής με πούλμαν από την Κωνσταντινούπολη μετά την 3η ήττα και τον αποκλεισμό από την Φενέρ τα πλέι οφ της Ευρωλίγκα το 2017.

Επιστροφή με πούλμαν από την Πόλη

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε γίνει έξαλλος με τον αποκλεισμό με κάτω τα χέρια (0-3) από την Φενέρ και την απώλεια του εισιτηρίου για τα πλέι οφ. Ετσι στις 26/4/2017 ακύρωσε τα αεροπορικά εισιτήρια της επιστροφής της ομάδας από την Πόλη στην Αθήνα μετά το τρίτο ματς και ανακοίνωσε ότι οι πράσινοι θα γυρίσουν με πούλμαν πίσω! Τέσσερις παίκτες της ομάδας, όμως, οι Φώτσης, Σίνγκλετον, Τζέιμς και Γκάμπριελ… σήκωσαν την παντιέρα της επανάστασης και δεν μπήκαν στο πούλμαν και γύρισαν αεροπορικώς στην Ελλάδα! Το κλίμα μύριζε μπαρούτι. Ο Πασκουάλ, όμως, που φυσικά γύρισε κι αυτός με το πούλμαν, κράτησε ενωμένη την ομάδα και μάλιστα την οδήγησε και στο νταμπλ εκείνης της σεζόν. Μάλιστα το πρωτάθλημα ήρθε με «μπρέικ» επί του Ολυμπιακού.

Τα ξενύχτια

Μεγάλες αναταράξεις προκλήθηκαν και τον Σεπτέμβριο του 2017 όταν οι πράσινοι… έδωσαν από μόνοι τους προς τα έξω ότι 4 παίκτες της ομάδας οι Καλάθης, Γκίστ, Σίνγκλετον και Ρίβερς ξενύχτησαν το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου στη Μόσχα μετά τον αγώνα με την Χίμκι για το «Γκομέλσκι Καπ». Από τον Καλάθη μάλιστα αφαιρέθηκε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ο Πασκουάλ πάλι βγήκε μπροστά και κράτησε την ομάδα όρθια.

Κραδασμούς είχε προκαλέσει και ο περσινός αποκλεισμός από την ΑΕΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου, αλλά και πάλι ο Καταλανός κράτησε την ομάδα όρθια και την οδήγησε πάλι στον τίτλο.

Το… άλλο έργο του

Ο Πασκουάλ έχει κάνει σπουδαίο έργο ως τώρα έχει φέρει τίτλους και το πιο σημαντικό δουλεύει με τους παίκτες και δη τα νέα παιδιά της ομάδας. Η άνοδος του Καλαϊτζάκη, η έκρηξη του Μήτογλου είναι έργα του.

Το μήνυμα της ΚΑΕ

Η πράσινη ΚΑΕ γιόρτασε τα 2 χρόνια του Τσάβι  Πασκουάλ στον πάγκο με ένα ξεχωριστό μήνυμα στο οποίο το τριφύλλι ανέφερε: «Ο προπονητής μας, Τσάβι Πασκουάλ, κλείνει σήμερα δύο χρόνια παρουσίας στον πάγκο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ»!

 

O ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΒΙ ΠΑΣΚΟΥΑΛ