Ο Θρίαμβος κατάφερε να κάνει την έκπληξη πριν από 22 χρόνια, υποτάσσοντας στον τελικό του Κυπέλλου Γυναικών που έγινε στο κλειστό του Αμαρουσίου τον ισχυρό Σπόρτιγκ με το εντυπωσιακό 77-55.

 Η ομάδα του Νέου Κόσμου υπό τις οδηγίες του Νίκου Μαρίνου ξεκίνησε το ταξίδι προς την κορυφή από τη Γ’ Φάση της διοργάνωσης, κερδίζοντας με χαρακτηριστική άνεση το Γ.Ε. Ηρακλείου με 75-52. Στους προημιτελικούς ο Θρίαμβος ξεπέρασε το εμπόδιο του Μέγα Αλέξανδρου (71-77), ενώ στα ημιτελικά έκανε επίδειξη δύναμης κόντρα στο ΓΑΣ Κομοτηνή. Ο Θρίαμβος κέρδισε εύκολα με 83-58 και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό, εκεί που θα αντιμετώπιζε την ιστορική ομάδα του Σπόρτιγκ, με τα 19 πρωταθλήματα Ελλάδας, που είχε κερδίσει στους «4» τον Παναθηναϊκό με 69-64.

 Στο μεγάλο τελικό τον οποίο παρακολούθησαν από κοντά 400 φίλαθλοι, στην πλειοψηφία του Θριάμβου, ο Σπόρτιγκ ήταν ανταγωνιστικός μόνο για 20 λεπτά. Στην επανάληψη ο Θρίαμβος ήταν καταιγιστικός και δεν άφησε πολλά περιθώρια. Με πρωταγωνίστρια τη Μαστροδούκα (21π.), ο Θρίαμβος έλεγχε το παιχνίδι ενώ η αστοχία του Σπόρτιγκ αλλά και η σημαντική απουσία της Παπαηλία (φωτογραφία) στο δεύτερο ημίχρονο λόγω τραυματισμού, μείωσαν αρκετά τις πιθανότητες της ομάδας του Κωστόπουλου να διεκδικήσει τη νίκη. 

 Τελικά, ο Θρίαμβος… θριάμβευσε με σκορ 77-55 και όλες οι παίκτριες, προπονητές και παράγοντες έγιναν ένα κουβάρι μέσα στο γήπεδο. Ο Νίκος Μαρίνος δείχνοντας το μετάλλιο του, δήλωσε μετά το τέλος του τελικού: «Είναι αφιερωμένο στις κοπέλες του Θριάμβου, σε αυτές περιλαμβάνονται οι Τίντε Ενιέντι, Άννα Ψάλλη. Είναι αφιερωμένο στην οικογένεια Καυκαλά, στον πρόεδρο Άρη Αναστασίου και σε όσους βοήθησαν από το ΔΣ να φτάσουμε έως εδώ. Πάνω απ’ όλα είναι αφιερωμένο στο Γιώργο Σοϊλεμετζίδη και στη Μαρία Ναλμπαντίδου». Αντίθετα, οι αθλητές και ο προπονητής του Σπόρτιγκ έφυγαν από το γήπεδο χωρίς να κάνουν κάποιες δηλώσεις.

 Η αποθέωση στο Μαρίνο μετά τον τίτλο

 Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, έκανε την απονομή του Κυπέλλου στην αρχηγό του Θριάμβου, Λίτσα Τηλεμάχου, η οποία δήλωσε περήφανη: «Το πίστευα από την αρχή ότι θα το πάρουμε. Είναι αφιερωμένο σε όλες τις παίκτριες και τους παράγοντες που μας βοήθησαν» ενώ φανερά ενθουσιασμένη η Αμερικανίδα Kannoncham έλεγε: «Είμαι πολύ περήφανη που κερδίσαμε το Κύπελλο. Είναι το πρώτο μου. Ο Θρίαμβος είναι η καλύτερη ομάδα που έχω παίξει». Το πανηγυρικό αυτό κλίμα υπήρχε και στον κόσμο της ομάδας που αποθέωσε το Νίκο Μαρίνο για όσα κατάφερε. «Γεια σου Ντούντα» φώναζαν οι φίλαθλοι του Θριάμβου, με τον ίδιο να χαμογελάει.

 

 Την επόμενη χρονιά, ο Θρίαμβος παραλίγο να πάρει και το δεύτερο συνεχόμενο του Κύπελλο αλλά έχασε στον τελικό από το Σπόρτιγκ με 48-44. Πάντως, με την κατάκτηση του Κυπέλλου ο Θρίαμβος εξασφάλισε την πρόκριση του στο Κύπελλο Λιλιάνα Ρονκέτι, στερώντας όμως το εισιτήριο για την Ευρώπη από τις Εσπερίδες που δεν ευνοήθηκαν από το σκορ του τελικού.

Τα περασμένα μεγαλεία και η «προσγείωση»

 Ο Θρίαμβος αγωνιζόταν από το 1992 στην Α’ Εθνική και είχε ως αποκορύφωμα την κατάκτηση του Κυπέλλου το 1998. Μερικά χρόνια αργότερα από την κατάκτηση του Κυπέλλου, ξεκίνησε η «πτώση» στις χαμηλότερες κατηγορίες του συλλόγου του Νέου Κόσμου, ο οποίος το 2002 υποβιβάστηκε στην Α2 και το 2004 στην Α’ ΕΣΚΑ. Σήμερα, ο Θρίαμβος αγωνίζεται στη Β’ ΕΣΚΑ και μετράει σε 21 παιχνίδια 13 νίκες και 8 ήττες όντας στη 5η θέση της βαθμολογίας. Από τη μεριά του, ο Σπόρτιγκ κατέκτησε την επόμενη ακριβώς χρονιά το νταμπλ (1999) ενώ κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2004 και το Κύπελλο το 2005. Τη φετινή χρονιά ο Σπόρτιγκ αγωνιζόταν στην Α1 Γυναικών έχοντας σε 20 αγώνες 10 νίκες και 10 ήττες και βρισκόμενος στη 5η θέση της βαθμολογίας.

Θρίαμβος-Σπόρτιγκ 77-55 (35-34)

Διαιτητές: Μεταφτζής-Χριστοδούλου

ΠΑΟ Θρίαμβος (Μαρίνος): Μαστροδούκα 21(2), Τηλεμάχου 10(2), Ανδρουτσοπούλου 2, Σωτηροπούλου, Χατζηορίδου 12(1), Kannoncham 16, Μαστρογιαννίδου 2,  Μασραγγέλη, Σκούρτη, Hill 14

ΑΟ Σπόρτιγκ (Κωστόπουλος): Κωνσταντοπούλου, Μαχαιριώτου, Δελή 5(1), Παπαηλια 10, Βασιλείου 7, Κλιγκοπούλου 3, Μπενέτου, Stephens 11(1), Μητροπούλου 1, Σαμαρούκοβα 18.