Ο κόσμος αλλάζει και μαζί του αλλάζουν όλα. «Όλα» είπαμε; Μάλλον όχι όλα. Υπάρχουν και κάποια πράγματα που μένουν αναλλοίωτα στον χρόνο. Επίσης υπάρχουν κάποια πράγματα που γιγαντώνονται με το πέρασμα του χρόνου και αποκτούν μυθική υπόσταση και κατακτούν κάθε γωνιά της γης. Θέλετε παράδειγμα; Ο Michael Jordan και οι θρυλικοί Chicago Bulls του MJ. Ο Jordan έφτασε πια τα 57 και μετράει 17 ολάκερα χρόνια στην αποστρατεία.

Οι Bulls πήραν τον τελευταίο τους τίτλο πριν από 22 χρόνια, το 1998. Κι όμως, ακόμα και στην πιο απόμακρη γωνιά του πλανήτη να πας, ακόμα και τον τελευταίο κάτοικο να συναντήσεις, όλο και κάτι θα ακούσεις για τον θρυλικό «Air» και τους «ταύρους» του. Και δεν λέμε για ανθρώπους μεγάλους σε ηλικία. Ακόμα και μικρά παιδιά να ρωτήσεις, κάτι θα σου πουν για τον Jordan και τη τρομερή παρέα του.

Βέβαια, θα μου πείτε το «Last Dance» έφερε τον μυθικό παίκτη και την ομάδα του πάλι στην επικαιρότητα. Δεν αρκεί όμως, ένα ντοκιμαντέρ για κάνει πάλι τον Jordan και τους «ταύρους» πρώτο θέμα παντού. Η δύναμη του Internet και των social media τους έχει κάνει κολοσσιαίο brand name ξανά.

Που θα έφταναν οι Bulls αν υπήρχαν τότε Internet και social media

Κι εδώ γεννιέται το ερώτημα. Αν υπήρχε Internet και social media πόσο μυθικό όνομα θα ήταν ο MJ και οι Bulls τότε που ήταν στα ντουζένια τους; Μα φυσικά θα ήταν γίγαντες και όλος ο πλανήτης θα ζούσε στον ρυθμό τους.

Η ενημέρωση ήταν: Τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες

Τότε δυστυχώς δεν υπήρχαν διαδίκτυα, δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, δεν υπήρχε τόσο μεγάλη προβολή.

Οι εποχές ήταν άλλες. «Βασιλιάδες» της ενημέρωσης ήταν η τηλεόραση, το ραδιόφωνο και φυσικά οι εφημερίδες. Ως εκεί. Εκεί άρχιζε και τελείωνε η ενημέρωση.

Κάποια παιδιά βλέπουν τα αποκόμματα των εφημερίδων της τότε εποχής και είναι λες και αντικρίζουν κάποια εξωγήινα πράγματα.

Οι κασέτες στα βιντεοκλάμπ

Που να φανταστούν ότι στα 80’s και στα 90’s στην Ελλάδα για παράδειγμα μάθαιναν τα νέα για το ΝΒΑ μέρες μετά μέσα από κάποια κομμάτια των εφημερίδων και αγώνες έβλεπαν μήνες μετά οι πιο μυημένοι όταν τα βιντοεκλάμπ έφεραν κασέτες κυρίως από τις σειρές των τελικών.

Τότε ήταν και το άλλο. Οι ομάδες του ΝΒΑ δεν είχαν αυτό το τεράστιο εμπορικό impact που έχουν τώρα, όπου τα προϊόντα τους έχουν φτάσει παντού στον πλανήτη και πουλάνε σαν τρελά.

Υπήρχαν κι άλλες άτυχες ομάδες όπως οι Celtics και οι Lakers

Και δεν είναι μόνο οι Bulls που ήταν άτυχοι, καθώς… ζούσαν σε λάθος εποχή. Ήταν κι άλλες μυθικές ομάδες όπως οι Celtics των 50’s, 60’s των Red Auerbach, Bob Cousy, Bill Rusell, οι των 80’s με τον Larry Bird, τον Kevin MacHale, τον Robert Parish, ή οι Lakers του Jabbar και του Magic Johnson, η ακόμα τα κακά παιδιά του Detroit με τον Thomas, τον Rodman.

Όχι, πως δεν τους ξέρει ο κόσμος κάθε άλλο… Αν υπήρχε όμως, τότε Internet και social media, θα ‘ταν αλλιώς…

 

ΟΙ BULLS ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ 

ΟΙ ΜΥΘΙΚΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ CELTICS – LAKERS