Σε ρυθμούς Εθνικών ομάδων μπαίνουμε σιγά σιγά καθώς προετοιμαζόμαστε για τους πρώτους αγώνες των προκριματικών του Eurobasket 2021.

Οι Ιταλοί έχουν δύο παιχνίδια να δώσουν. Στις 20 Φεβρουαρίου εντός έδρας με την Ρωσία και στις 23 του ίδιου μήνα στο Ταλίν κόντρα στην Εσθονία.

Οι κλήσεις του θρυλικού ομοσπονδιακού, Ρόμεο Σακέτι έκρυβαν εκπλήξεις καθώς στην προεπιλογή βρίσκονται αρκετά νεαρά ταλέντα του Ιταλικού μπάσκετ τα οποία θα πάρουν την ευκαιρίας τους στο υψηλότερο επίπεδο.

Οφείλουμε να σταθούμε στον 16χρόνο, Ματέο Σπανιόλο ο οποίος αγωνίζεται στα τμήματα υποδομής της Ρεάλ Μαδρίτης! Γεννημένος το 2003 αποτελεί τον βενιαμίν της ομάδας. Ο Σπανιόλο είναι ο γκάρντ που οι Ιταλοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για το μέλλον.

Στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ Παίδων (U16) ο περιφερειακός των Μαδριλένων ηγήθηκε των προσπαθειών της Ιταλίας. Για την ιστορία οι γείτονες κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο και ο Σπανιόλο κέρδισε μία θέση στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης χάρη στους 16,3 πόντους και τα 6,7 ριμπάουντ του ανά αγώνα. (στην φωτογραφία διακρίνεται στην άκρη)

Ο μικρός θα πάρει εμπειρίες από την Εθνική Ανδρών της χώρας του πολύ νωρίς, οι οποίες θα τον βελτιώσουν και ωριμάσουν έτσι ώστε να είναι έτοιμος σε μερικά χρόνια να πρωταγωνιστήσει.

Στην 24άδα της προεπιλογής υπάρχει και άλλος ένας παίκτης ο οποίος είναι γεννημένος στην αρχή της χιλιετίας και σίγουρα θα μας απασχολήσει στο μέλλον. Ο λόγος για τον 19χρόνο, Τζιορντάνο Μπορτολάνι του οποίου τα δικαιώματα ανήκουν στην Βίρτους Μπολόνια. Φέτος, ο ύψους 1,93 γκάρντ έχει δοθεί δανεικός στην Α2 της Ιταλίας για να “ψηθεί” (Μπιέλα) και τα νούμερα του είναι άκρως εντυπωσιακά για πρωτοεμφανιζόμενο στο επίπεδο των ανδρών. Ο Μπορτολάνι σκοράρει 16.5 πόντους και μαζεύει 3 ριμπάουντ κατά μέσο όρο ενώ η ομάδα του κάνει πορεία πρωταθλητισμού όντας στην τέταρτη θέση την στιγμή που μιλάμε διεκδικώντας φυσικά την άνοδο.

Από τα υπόλοιπα ονόματα, με δεδομένο πως οι παίκτες που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα δεν θα κατέβουν, ξεχωρίζουν κάποιοι παίκτες που βρέθηκαν στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο και είναι πιο έμπειροι από τους υπόλοιπους, όπως ο Αμπάς, ο Τζεντίλε, ο Πασκόλο, ο Τεσιτόρι και ο Βιτάλι.