Για πολλούς η φετινή πορεία της Μακάμπι είναι εντυπωσιακή.Και δεν έχουν άδικο. Όπως δεν έχουν άδικο και όσοι λένε ότι έχει την υπογραφή του προπονητή της,του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Ενός ακόμα Έλληνα τεχνικού που αμφισβητήθηκε και λοιδορήθηκε στην πατρίδα μας και βρήκε την μπασκετική του υγεία στο εξωτερικό . Ο “Σφαιρό” έγινε ήδη σύνθημα στους οπαδούς της Μακάμπι και υπέγραψε ήδη την ανανέωση με μεγάλες απολαβές για τα επόμενα τρία χρόνια.Η διοίκηση της ομάδας τον κάλεσε πέρσι πριν τις γιορτές κανένα μήνα μετά το τραγικό ξεκίνημα για να βάλει αρχές στην καταρρέουσα ιστορική ομάδα και ο Σφαιρόπουλος, αν και έξω από τα νερά του, το κατάφερε και με το παραπάνω.Για μια νίκη δεν έβαλε την Μακάμπι στα πλέι οφ, αλλά η ομάδα του λαού έπεσε με το κεφάλι ψηλά αν και με τον Σπάχια στο πάγκο ξεκίνησε με μια νίκη στα πρώτα 7 παιχνίδια της! Ήταν ένα στοίχημα για την Μακάμπι αλλά και τον Έλληνα τεχνικό τότε όπως είχαμε γράψει εδώ 

Λέγαμε τότε ότι «Και για την Μακάμπι, πάντως, είναι ένα στοίχημα καθώς επέλεξε ένα προπονητή που θα πρέπει να αλλάξει την φιλοσοφία της. Η Μακάμπι είναι μια ομάδα που θυμίζει ΝΒΑ, καθώς παίζει πάντα αμερικάνικο μπάσκετ, αφού σπάνια επιλέγει Ευρωπαίους και πάντα θέλει επιθετικογενείς αθλητές. Ομάδα στιλ ΝΒΑ λοιπόν. Και ξαφνικά παίρνει τον Σφαιρόπουλο που είναι ακριβώς το αντίθετο και έφυγε επειδή δεν έπαιζε ελκυστικό μπάσκετ και δεν έπαιρνε καλούς Αμερικανούς. Με την λογική αυτή δεν πίστευε κανείς το ενδιαφέρον της Μακάμπι, που είναι όμως φανερό ότι θέλε να αλλάξει τακτική και φιλοσοφία και γι’ αυτό επέλεξε τον Έλληνα τεχνικό. Οπότε ο Σφαιρόπουλος θα έχει και την πίστωση χρόνου και τα χρήματα που χρειάζεται για αλλαγές και το καλοκαίρι να στήσει την ομάδα από την αρχή και πάλι».

Τα γεγονότα δικαίωσαν και τις δύο πλευρές. Και έσπασαν αυγά…. Ο Γιάννης έφυγε από τον Ολυμπιακό με κραυγές και ..απειλές. Ενώ ήταν ο πιο επιτυχημένος τεχνικός των ερυθρολεύκων ίσως και διαχρονικά βάση αξίας ρόστερ. Ήταν αυτός άλλωστε που έφερε και περισσότερες νίκες από ήττες στο ΟΑΚΑ. Όμως φάνηκε να κάνει τον κύκλο του όταν η ομάδα μπήκε σε εσωστρέφεια και εκεί μπαίνουν τα ελληνικά κριτήρια.Θυμηθείτε τι είπαμε στον απολογισμό.

Στο δια ταύτα πλέον όλο και περισσότεροι ερυθρόλευκοι φίλαθλοι και οπαδοί αναπολούν τον Σφαιρόπουλο και θα τον ήθελαν στο πάγκο τους πάλι μετανιώνοντας που έκραζαν. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη δικαίωση του Σφαιρόπουλου. Η αλήθεια είναι ότι είχε νοιώσει πολύ πίεση και ο ίδιος αντέχοντας 4,5 χρόνια σε ένα ηλεκτρικό πάγκο. Κάπου και αυτός άρχισε να χάνει το μυαλό του και την συγκέντρωση του με τα περί διαιτησίας κτλ,κάπου έκανε και κακές επιλογές ξένων καθώς είχε και περιορισμένο σχετικά μπάτζετ και κάπου οι ήττες από τον ΠΑΟ, που αυτός όμως είχε αλώσει το ΟΑΚΑ άπειρες φορές σε πρωτοφανή νούμερα σε σχέση με την παράδοση,έφεραν γκρίνια.

Ήταν σαν να έκλεινε ο κύκλος λόγω ότι είμαστε Ελλάδα και δεν συγχωρείται να χάνεις από τον αιώνιο αντίπαλο. Με όλα αυτά και ο ίδιος έκανε λάθη αλλά ασφαλώς θα μπορούσε να μείνει και να κάνει restart. Eιδικά αν δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη…. Όμως είναι Ελλάδα .Ενάμιση χρόνο μετά στην Μακάμπι όλοι πίνουν νερό στο όνομα του Γιάννη.Η μεγαλύτερη νίκη του ήταν ότι απέδειξε ότι μπορεί να σταθεί σε μια ομάδα με επίσης ηλεκτρικό πάγκο και πίεση, όπως η Μακάμπι, έξω από την πατρίδα του. Ακόμα πιο σπουδαία η επιτυχία του και δικαίωση γιατί ανέλαβε στα τάρταρα ομάδα που ήταν αρχικά εκ διαμέτρου αντίθετης μπασκετικής φιλοσοφίας από την δικιά του με την άμυνα,τακτική και σκεπτόμενο μπάσκετ.

Αντί να τα ξηλώσει όλα έδειξε ότι μπορεί να κάνει μια χαρά….χωριό με Αμερικανούς παίκτες που κοιτάνε το σκορ και να τους πείσει να παίζουν και άμυνα και να γίνουν ομάδα. Τα αποτελέσματα άρχισαν να έρχονται και χωρίς η Μακάμπι να έχει το τρομερό ρόστερ σε αξία. Πήρε όμως παίκτες με συγκεκριμένα κριτήρια και μοίρασε τους ρόλους και τους έκανε ομάδα. Η Μακάμπι πλέον σπάει κόκαλα στην άμυνα,γυρνά χαμένα παιχνίδια, όπως με ΤΣΣΚΑ και ΠΑΟ, πρόσφατα με άνεση και παίζοντας με μισή ομάδα,έγινε σκληρή σαν μέταλλο,η έδρα της τρομάζει όπως παλιά,ο κόσμος είναι ο 6ος παίκτης και όλοι θέλουν να παίξουν σε αυτή καθώς ανεβαίνει και το κασέ τους.

Αρχικά, ξεκίνησε για να μπει στα πλέι οφ αλλά τρώγοντας ανοίγει η όρεξη και πλέον καλοβλέπει και την τετράδα και το πλεονέκτημα της έδρας. Δεν ξέρουμε που θα φτάσει αλλά βρήκε την χαμένη της αίγλη και πάλι χάρις στον Γιάννη. Η ομάδα αν και χωρίς 4 βασικούς της παίκτες κερδίζει τα ντέρμπι με ανατροπές.Πεθαίνει στο παρκέ για να μην χάσει. Και με την υπογραφή του Γιάννη βλέπει μπροστά της τον δρόμο για το Φ4.