Με το Περιστέρι να κάμπτει χάρις σε ένα εξαιρετικό δεύτερο μέρος την αντίσταση του Ολυμπιακού στο μεγάλο τελικό και με αυτόν τον τρόπο να επιστρέφει στην κορυφή του εν λόγω επιπέδου μετά από 30 ολόκληρα χρόνια, ολοκληρώθηκε το φετινό παλμαρέ του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παίδων στα γήπεδα των Τρικάλων.

Οι αναφορές του basketblog.gr στο τουρνουά αυτό ωστόσο δεν έχουν τελειώσει ακόμα, με τους κορυφαίους παίκτες της διοργάνωσης να παρουσιάνονται ευθύς αμέσως μπροστά σας. Για να αποφευχθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο παράγοντας «υποκειμενικότητα», η κάτωθι δεκάδα των καλύτερων αθλητών του φετινού πρωταθλήματος έχει κριθεί βάσει του Efficiency που εκείνοι έγραψαν στα παρκέ της Θεσσαλίας.

Αναλυτικά…

Χρήστος Γέωργας – Παναθηναϊκός (2007, 1.92, φόργουορντ)

Ο απόλυτος MVP αν τα νούμερα έκριναν κάθε αντίστοιχο βραβείο του τουρνουά δεν ήταν άλλος από τον νεαρό φόργουορντ του ΠΑΟ, ο οποίος τα έκανε όλα και συνέφερε στο παρκέ.

Για την ακρίβεια, αφενός άγγιξε το νταμπλ νταμπλ με 17 πόντους και 9 ριμπάουντ την ίδια στιγμή που γέμισε τη στατιστική του εικόνα με ακόμα 2+ ασίστ, κλεψίματα και τάπες όντας ένας από τους καλύτερους all around παίκτες των τελευταίων αντίστοιχων διοργανώσεων.

Στατιστικά 2023: 17 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα, 2 τάπες

Μανώλης Μουτάφης – ΔΕΚΑ (2007, 1.93, γκαρντ)

Ο πρώτος σκόρερ, με πολύ μεστά ποσοστά μάλιστα ευστοχίας, του Πανελληνίου σαφώς και έχει θέση στην εν λόγω λίστα. Ο νεαρός γκαρντ της ακαδημίας του Ευόσμου έγραψε 25 πόντους κατά μέσο όρο σε πέντε ματς στο θεσμό και δείχνει πως σιγά σιγά θα μπει στα παπούτσια του Λευτέρη Λιοτόπουλου, που αποχωρεί από φέτος από την ΔΕΚΑ.

Ταυτόχρονα δε, ο Μουτάφης προσπάθησε πολύ σε κάθε μήκος και πλάτος του παρκέ γράφοντας ακόμα 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κλεψίματα ανά βραδιά.

Στατιστικά 2023: 25 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 2 κλεψίματα

Φοίβος Καραθανάσης – Περιστέρι (2007, 2.01, σέντερ)

Ένας από τους λίγους παίκτες του τουρνουά που άγγιξε το νταμπλ νταμπλ αλλά και ενδεχομένως ο κορυφαίος rim protector των αγώνων.

Το Περιστέρι πολύ δύσκολα θα έφτανε μέχρι το τέλος του δρόμου αν δεν είχε στη διάθεσή του τον 16χρονο σέντερ, ο οποίος στο διάβα του πήρε… σβάρνα τις δύο ρακέτες με 13 πόντους, 9 ριμπάουντ αλλά και δύο τάπες ανά βραδιά όντας ο πολυτιμότερος συνολικά των πριγκίπων της δυτικής όχθης.

Στατιστικά 2023: 13 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 2 τάπες

Στράτος Παπασταύρου – Ολυμπιακός (2007, 2.02, φόργουορντ)

Αν ο δρόμος του Ολυμπιακού από τον 1ο όμιλο μέχρι και τον μεγάλο τελικό είχε ένα όνομα, αυτό θα μπορούσε πολύ εύκολα να ήταν του Παπασταύρου, ο οποίος εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους και πιο σύγχρονους σκόρερ του Πρωταθλήματος.

Ο άσος των ερυθρόλευκων ήταν γενικότερα εξαιρετικός στα της επίθεσης με 19 πόντους και τρεις ασίστ κατά μέσο όρο, την ίδια στιγμή που εκμεταλλεύτηκε το τεράστιο ύψος του για τα… βασικά του αθλήματος γράφοντας ακόμα 8 ριμπάουντ αλλά και 2 κλεψίματα και μπλοκ αθροιστικά.

Στατιστικά 2023: 19 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 τάπα

Ανδρέας Παναγιωτόπουλος – ΚΑΟΧ (2007, 1.91, φόργουορντ)

Ένας από τους καλύτερους σκόρερ αλλά και all around αθλητές του θεσμού, ο Παναγιωτόπουλος, κατάφερε να ξεχωρίσει ήδη από τη φάση των ομίλων με την ικανότητά του να κάνει τα πάντα στο παρκέ.

Για την ιστορία, τόσο επιθετικά με 23 πόντους και 3 ασίστ όσο και αμυντικά με 9 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα ξεχώρισε άρδην για την ομάδα του, τον ΚΑΟΧ, ακόμα και αν δεν κατόρθωσε να την ωθήσει μακριά από την τελευταία θέση της τελικής κατάταξης.

Στατιστικά 2023: 23 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα, 1 τάπα

Γιώργος Στράντζαλης – ΔΕΚΑ (2007, 1.86, γκαρντ)

Όταν γίνεται κουβέντα για τους καλύτερους all around γκαρντ της λίγκας, δε γίνεται να μην αναφερθεί το όνομα ενός -αν όχι του κορυφαίου- εκ των κύριων μορφών αυτού του μοτίβου.

Ακόμα και αν εκτελεστικά θα μπορούσε να τα είχε πάει καλύτερα (11 πόντοι), ο Στράντζαλης επηρέαζε το παιχνίδι της ΔΕΚΑ όσο κανείς άλλος αθλητής της -με το γεγονός πως μέτρησε τουλάχιστον 4 ριμπάουντ (8), 4 ασίστ (6) και 4 κλεψίματα (4) να μιλάει φυσικά από μόνο του.

Στατιστικά 2023: 11 πόντοι, 8 ριμπάουντ, 6 ασίστ, 4 κλεψίματα

Νίκος Παπαδάτος – Περιστέρι (2008, 1.89, γκαρντ)

Ο Παπαδάτος εξελίχθηκε στον ιδανικό συμπαίκτη στη φετινή έκδοση του Παίδων. Μπορεί να μη σκόραρε πολύ, αλλά κατόρθωσε να εξελιχθεί σε μια τρομερή μορφή σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα του παρκέ βγάζοντας τόσο ενέργεια (9 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο) όσο και νηνεμία στο παρκέ για τους συμπαίκτες του (3 ασίστ).

Μάλιστα, το γεγονός πως ο μικρός κατόρθωσε να μπει στην κορυφαία δεκάδα του PIR σκοράροντας ούτε δέκα πόντους είναι μια ακόμα ηχηρή απόδειξη για τη συμμετοχή του στα κοινά, η οποία επέφερε μεταξύ άλλων και τον τίτλο στο Περιστέρι.

Στατιστικά 2023: 7 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 κλέψιμο

Δημήτρης Ντάψης – Παναθηναϊκός (2007, 2.06, σέντερ)

Ο Ντάψης, ένας από τους πιο ψηλούς παίκτες του πρωταθλήματος βλέποντας τον κόσμο από τα 206 εκατοστά, απέδειξε προς πάσα κατεύθυνση πως το μέλλον στη θέση 5 του ανήκει.

Ο 16χρονος σέντερ άγγιξε το νταμπλ νταμπλ περισσότερο από κάθε άλλον παίκτη στη λίγκα με 9.5 πόντους και 11.5 ριμπάουντ, την ίδια στιγμή που απεδείχθη και πολύ μεστός στα μετόπισθεν γράφοντας ακόμα 2 κλεψίματα και τάπες αθροιστικά.

Στατιστικά 2023: 9.5 πόντοι, 11.5 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο, 1 τάπα

Ανδρέας Δενδής – Προμηθέας (2007, 1.88, γκαρντ)

Ο μοναδικός εκπρώπος του Προμηθέα στην εν λόγω δεκάδα δεν είναι άλλος από τον Δενδή, με τον γκαρντ των Αχαιών να συνεισφέρει σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς του παιχνιδιού.

Συγκεκριμένα, αρίθμησε 14 πόντους, 4 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα βοηθώντας τα μάλα την ομάδα του να φτάσει μέχρι και την 4η θέση του τουρνουά.

Στατιστικά 2023: 14 πόντοι, 4 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα

Αλέξανδρος Αλεξάκης – Περιστέρι (2007, 1.92, γκανρτ)

Ο άνθρωπος του τελικού έχει τη δική του θέση σε αυτήν τη λίστα. Ο Αλεξάκης ήταν εξαιρετικός τόσο στη μάχη για τον τίτλο έναντι του Ολυμπιακού όσο και γενικότερα στο θεσμό προσπαθώντας να έχει μεγάλη συμβολή στο πλευρό μερικών εκ των καλύτερων παικτών της ηλικίας του -με τα 7 ριμπάουντ και τη μια τάπα που μέτρησε να έχουν τη δική τους σημασία.

Μάλιστα, την ίδια στιγμή θα έγραφε και 18 πόντους στα της επίθεσης κατορθώνοντας να εξελιχθεί σε μια από τις πλέον παραγωγικές μονάδες.

Στατιστικά 2023: 18 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 1 τάπα